Aktionsdag 23 mars

Aktionsdag

Lördagen den 23 mars kommer klubbar och distrikt över hela landet uppmärksamma våra krav på en mänsklig flyktingpolitik och kampanjen Riv murarna. Vad som händer där just du bor är upp till de enskilda klubbarna, men här nedan följer lite inspiration och tips på vad man kan hitta på. Självklart kan man göra flera saker eller kombinera en aktion med att sätta upp affischer och dela flygblad. Kanske en heldag med aktioner för nya medlemmar? Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Glöm inte att lägga upp vad som händer här på hemsidan under events. Skicka gärna in bilder och rapporter från dagen till rakvanster@ungvanster.se.

Samla in pengar till Fristadsfonden
Fristadsfonden är Vänsterpartiets fond för att hjälpa asylsökande med allt ifrån tortyrutredningar och juridisk hjälp till vård och mediciner. Under aktionsdagen kommer vi också att koncentrera oss på att samla in pengar till Fristadsfonden, så ha med er bössor och skramla samtidigt som ni har er aktion. Kom ihåg att sätta in pengarna på Ung Vänsters insamlingskonto, plusgiro 21 12-1.

 

Tips på aktioner

Ordna en REVA-kontroll
Ställ er någonstans där det passerar mycket folk och be dem visa papper på att de har rätt att vara i Sverige. Skriv ihop ett flygblad där ni informerar om REVA och de inre gränskontrollerna och berätta om hur svensk flyktingpolitik faktiskt fungerar. Ha gärna på er västar eller ha med en banderoll så man ser vad som pågår på långt håll.

Håll en ljusmanifestation
Varje år dör tusentals människor vid Europas gränser. Det är människor som är på flykt undan krig och förföljelse, men som på grund av EU-regler nekas inträde. För att hedra offren kan ni ordna en ljusmanifestation på torget. Måla en banderoll, ha bokbord och dela flygblad samtidigt.

Ordna en storskramling
Samla ihop så många medlemmar ni kan och ge er ut med bössor och på stan och skramla samtidigt som ni delar flygblad och berättar om kampanjen. Ju fler ni är desto mer märker folk att någonting är på gång.

Gör en die-in
En die-in är är en form av flashmob där man helt enkelt lägger sig på marken och spelar död. För att förhöja effekten kan man använda låssasblod och ha på sig kläder i liknande färger. Berätta om för förbipasserande om hur svensk flyktingpolitik stänger ute människor som flyr krig och förtryck och berätta om hur vi trots att det finns uppenbara skyddsskäl skickar tillbaka människor som söker en fristad.

Bygg en mur
Ta med er flyttkartonger, banderoller och annat man kan bygga en rejäl mur av. Ställ upp er avspärrning någonstans där många människor rör sig och hindra folk från att passera. Självklart delar man också flygblad och berättar om hur EU:s murar hindrar folk från att fly och söka asyl.