Ännu ett demokratiskt klavertramp från EU-kommissionen

Oj, det här hade jag missat. Irlänska Europaparlamenskanditaten Patricia McKenna skriver i en debattartikel om att EU-kommissionen inför nästa Lissabonfolkomröstning på Irland gör en miljonsatsning på EU-propaganda – riktad till mot grupper som sänkte fördraget i förra folkomröstningen. 1,6 miljoner Euro betalar EU (d.v.s vi som betalar skatt, som bl.a. blir till EU-medlemsavgifter) till en PR-firma för att sälja in Europa hos de skeptiska Irländarna. McKenna är med rätta upprörd och skriver att hon tänker ställa propagandakommissionären Wallström inför rätta om PR-kampanjen genomförs. Margot Wallström förnekar att kampanjen är ämnad att påverka utfallet i folkomröstningen, och McKenna frågar sig:

Kan Margot Wallström förklara varför informationskampanjen bara är inriktad mot den irländska befolkningen? Är vi irländare så okunniga om EU att vi behöver gå i specialklass för att hänga med de andra medlemsländerna?

EU visar återigen vad demokrati på deras vis innebär. Inte mycket.

Det finns en kommentar till “Ännu ett demokratiskt klavertramp från EU-kommissionen”

  • Erik Rune skriver:

    Metoderna EU använder för att slippa konfronteras med demokrati tycks vara olika. Röstar folket fel kan det tvingas rösta flera gånger tills det blir som EU vill (t ex Irland). Röstar folket fel kan det bli sista gången det får säga vad det tycker (t ex Sverige efter EMU-omröstningen 2003). Vid felröstning ändras litegrand på ja-alternativet och så börjar det om från början igen. Det liknar mer och mer en parodi på demokrati. Tre gånger har EU-författningen fallit i folkomröstningar men ändå återuppstått hela tiden. Det är detta som våra standardmedia envisas med att kalla ”demokratin”, i bestämd form märk väl.

Skriv en kommentar