Hem / Pressmeddelanden / Årets feminister: fotbollslandslaget

Årets feminister: fotbollslandslaget

3 mars, 2004

Ung Vänsters feministpris är instiftat för att uppmärksamma viktiga händelser och personer som påverkat debatten eller drivit fram konkreta förändringar i arbetet för ett jämställt samhälle.

årets pristagare är svenska fotbollslandslaget, som genom sina prestationer fått upp damfotbollen på dagordningen. Motiveringen lyder:

Genom vassa inlägg i debatten och fantastiska idrottsprestationer har landslaget visat på att tjejer och kvinnor har samma rätt till uppmärksamhet och stöd i sin idrott som killar och män. Laget har vägrat finna sig i rollen som ett ”tjejlag” och trotsat sportkommentatorer, experter och sponsorer som försökt placera dem i ett sådant fack. Spelarna har arbetat efter sina egna målsättningar och ambitioner och efter mångårig och hård kamp har de slutligen bevisat att de är Sveriges riktiga fotbollslandslag.

Fotbollshjältarna är förebilder för alla de tjejer runt om i landet som dagligen får mindre uppmärksamhet och sämre förutsättningar att utvecklas än killarna.

– överallt får tjejer mindre stöd, både ekonomiskt men även på många andra sätt, säger Tora Breitholtz Ung Vänsters förbundsstyrelse. Killarna får de fräschaste lokalerna, de bästa planerna och träningstiderna. Fotbollslandslagets skarpa attityd och stora framgångar har varit till stor hjälp för alla som arbetar mot denna diskriminering, menar Tora Breitholtz.

Ung Vänster driver på många håll runt om i landet kravet att tjejer ska ha samma rätt som killar i idrottsföreningar.

– Ett första steg, ett minikrav, är att kommunerna slutar ge bidrag till föreningar som diskriminerar tjejer genom sämre ekonomiskt stöd och träningstider, menar Tora Breitholtz. Dessutom kräver vi att det samhälleliga stödet till breddidrotten ökas. Verksamheten ska inte vara beroende av komersiella intressen, för då kommer man kunna fortsätta hävda att damidrotten inte är lönsam, avslutar hon.

Ung Vänster menar att lika rättigheter till motion också har betydelse för jämlikheten i hela samhället. Genom idrotten byggs gemenskap och självförtroende. Tjejer som är medvetna om sin egen psykiska och fysiska styrka har lättare att hävda sig och mår bättre. Därför kräver Ung Vänster satsningar på breddidrott för alla, oavsett kön och bakgrund.

Priset kommer att överlämnaspå den internationella kvinnodagen den 8 mars 2004.

För mer information kontakta

Ung Vänsters förbundscentral 08-6543100
Tora Breitholtz, Förbundsstyrelseledamot och ordförande för feministiska utskottet 070-7399707