Because I’m worth it

Läste precis på Niklas Wykmans blogg att han tycker att jag är skojig, jag håller med, det händer ofta att jag går runt och småskrattar åt mina egna skämt och finesser. Sedan läste jag på samma killes blogg ett inlägg där han förklarar sin insats mot mig i tisdagens debatt i TV4. För att utjämna de ekonomiska skillnaderna mellan män och kvinnor behövs tydligen Muf:s ”självförtroenderörelse”. Vad är det för flum! Var ska den rörelsen komma ifrån?

Jag är för rörelser, såsom arbetarrörelsen, fredsrörelsen, och den feministiska rörelsen, men vad är en självförtroenderörelse? Typ, härmed beslutar vi att en självförtroenderörelse ska startas bland Sveriges kvinnfolk, denna folkrörelse ska ha möte en gång i veckan och träffas på Östermalmstorg. Vi ska ha praktiska och teoretiska övningar i hur man blir bättre på att löneförhandla, samt diskutera kvinnligt entreprenörskap inom vården. Sedan går vi gemensamt ut och strålar ikapp med solen, stärkta av vårt nyvunna självförtroende. Förutom broschyren från Attendo Care får alla deltagare med sig boken ”Självkänsla nu”, lite rökelser som doftar vilt och kryddigt och en morotskaka bakat med GI- metoden.

Allvarligt talat, förutom att högern inte har något intresse av en reell omfördelning mellan könen, är de blinda och lite bakom, som man skulle ha sagt där jag kommer ifrån. När kvinnor systematiskt underordnas män, både när det handlar om ekonomi och privatliv, så är det ju klart att vi får ett sämre självförtroende. Vi blir ju hela tiden påminda om att vi inte är rätt, att vi alltid är lite sämre. Öppnar man lönekuvertet och har fått tusentals kronor mindre än sin man, går man i högstadiekorridoren och får stå ut med att bli kladdad på, och om man är den som får ta hand om disken, barnen och städningen, så är det förstås svårt att känna sig som herren på täppan. Och vill man göra någonting åt de här strukturerna, de som skapar klumpen i magen, och känslan av att vara mindre värd, av att vara någonting annat, ja då kan man inte hålla på och blaja om en självförtroenderörelse, utan då krävs det politiska lösningar. Som exempelvis feministiskt självförsvar i skolan, individualiserad föräldraförsäkring, arbetsgivare som betalar rimliga löner, och rätt till heltid för att nämna några saker, som högern förstås är emot. Men de har ju sitt lull lull, självförtroenderörelsen, den gemensamma värdegrunden och en kristdemokratisk socialminister. Detta försöker man möjligen väga upp, med Anders ”hästsvansen” Borg, som själv har erfarenheter om hur det är för en kvinna som skurar skit, och lever i källaren.

Pratet om privatiseringar som lösningen på rean på kvinnors löner är bara tröttsamt och dumt.
Här nedan följer ett litet tankeexperiment som man enkelt kan göra hemma.

 1. Varför skulle det vara bra för kvinnliga vårdbiträden ifall en del av det som kunde gått till löner istället går till manliga aktieägare?
 2. Varför fick jag uselt betalt som butiksanställd, sist jag kollade var inte ICA statligt?
 3. När man jämför redan idag privatiserad vård med offentligt ägd vård i samma kommun är inte lönen bättre inom de privata.

Men, men… Efter självförtroendeinjektionen som förväntas regna över oss under nästa solförmörkelse, kommer allt detta att ändras. Anders Borg kommer att klippa sig och skaffa ett jobb, Göran Hägglund is going queer.. och alla kvinnor, hög som låg, kommer under löneförhandlingen nå stor framgång, slänga förföriskt lättsamt med håret åt arbetsgivaren och tänka ”Because I´m worth it”.

Det finns 11 kommentarer till “Because I’m worth it”

 • Anonymous skriver:

  Yo Ida!

  Grymt skrivet! Håller med dig ang detta. Dock har jag några frågor:

  1. Vad innebär individuell föräldraförsäkring och hur funkar dagens f-försäkring?

  2. Finns det bevis/källor för att kvinnolönerna i den privata sektorn inte är högre än den offentliga? Ange gärna vilka.

  3. Vet Wykman vad han överhuvudtaget snackar om eller yrar han som vanligt i nattmössan i tron att företräda något ballt och hippt?

 • Jussi skriver:

  Om jag inte minns fel, menade du i tisdagens debatt att man skulle införa feministiskt självförsvar i skolorna för att bättra på kvinnors självförtroende. Skulle detta vara mindre flummigt än det Niklas Wykman föreslog? Vore det inte mer smartare att finna en lösning som kunde bidra till könsneutralt tänk? Exempelvis teater istället för feministiskt självförsvar? (tror jag har läst nånstans att du gick teaterestetiskt program. Du borde om någon förstå hur givande det är?) Teater är ju träning i kommunikation, det är dock inte feministiskt våld!

  Hur flummig är du inte själv som citerar L’Oréal-reklamer (som gjort sig kända för anorektisk personfixering) och samtidigt förespråkar feministiskt självförsvar? Detta tycker inte jag var så kul, även om du möjligen till vardags är en kul typ.

 • Ali Esbati skriver:

  Kommentaren från ”Jussi” är bara sjukt spexig.

 • Jussi skriver:

  För att tacksamt instämma vid en annan liberal: Et tu, Ali!
  (Diggar’ej med!)

 • Torun skriver:

  Åh. Bästa på länge.

 • Lina skriver:

  Du är en förbannat bra förebild för många kvinnor! Du sopade mattan med Niklas i debatten vilket inte var särskilt oväntat! Hoppas du dyker upp i rutan snart igen!

 • Röde Condoren skriver:

  Jussi, vi gör så här. Jag kan förklara vad feministiskt självförsvar är och sedan håller du käften om att feministiskt självförsvar är ”feministiskt våld”.

  Det är inte bara övningar där man slår på en ”sandsäck” utan det är också hur man stärker sig och hur man också kan lära sig att förhindra en obehaglig situation UTAN att ta till våld.

  Du är liberal, Jussi. Därmed ger jag inte mycket för din förmåga att tänka självständigt. Men jag tror att alla kan bättra sig. Även du.

 • Gräset skriver:

  Röde Condoren, det känns väldigt otrevligt när någon säger till någon om att ”hålla käften” i en diskussion.

  Annars så vill jag gratulera dig, Ida, för att du var den bättre av debattörerna. Du fick fram ditt budskap, medan Wykman var den vars argument var diffusa. Tillåt mig vara lite tydligare:

  ”Varför skulle det vara bra för kvinnliga vårdbiträden ifall en del av det som kunde gått till löner istället går till manliga aktieägare?”
  __
  Därför att privata entrepenörer skapar en effektivitet pga. ekonomiska incitament och konkurrens. Denna effektivitet övervinner den ”kostnad” som vinster är för företaget. Som exempel så kan vi använda oss utav Venezuela. När Venezuela förstatligade oljebolagen i landet så fick de in MINDRE pengar från dessa per varje såld liter olja. Detta var för att då konkurrensen minskade, minskade incitamentet till utveckling och även till att ge utbildade arbetare högre lön. Därför var det många arbetare som slutade, eller fick sparken i ”socialismens ära”. Den effektivitet som uppnås utav marknadsekonomi går inte att uppnå i form av planekonomi.
  Att vissa får det bättre; betyder nödvändigtvis inte att andra får det sämre.
  Nu förstår både du och jag att detta är fundamentala ideologiska skillnader där varken du eller jag kommer komma överrens om. Det är jätte bra att ni från vänsters sida framhäver den kritik mot kapitalismen som ni gör, men alternativet är inte bättre för lönerna.
  När det sedan kommer till den klyfta som är mellan kvinnor och män så anklagar jag er feminister, liksom Judith Butler, för att bidra till den uppdeling som sker mellan kvinnor och män idag. Låt mig påminna dig Ida om att kvinnor INTE är en homogen grupp, med samma egenskaper och interessen. Genom att fortsätta med eran feminism så bidrar ni till att stänga möjigheterna för en människa att välja sin egen identitet till att endast välja mellan Man eller Kvinna.

  ”Varför fick jag uselt betalt som butiksanställd, sist jag kollade var inte ICA statligt?”
  __
  Först av allt så kan jag bara önska att jag fick den höga lön som du får som anställd på ICA. Men, just tack vare kollektivavtalen vill inte min arbetsgivare ge mig högre lön förrän jag blivit äldre. Kollektivavtalen har lett till att lönerna hållits nere alla dessa åren, inte arbetsgivarna. Det är kollektivavtalen som begränsar en arbetsgivare som det går BRA för att höja arbetarnas löner, och en arbetsgivare som det går DÅLIGT för måste varsla då han inte kan sänka dem.

  ”När man jämför redan idag privatiserad vård med offentligt ägd vård i samma kommun är inte lönen bättre inom de privata.”
  __
  Av personlig erfarenhet fick min mamma som företagssjuksköterska ungefär 30% mer i lön än vad hon fick som sjuksköterska på ett statligt sjukhus.
  Sedan måste vi ju också inse att det fortfarande är staten som är arbetsgivare oavsett om det är utdelat på entrepenad. Därför så begränsas även möjligheten till att ge sjuksköterskor högre lön. Självklart måste vi tillåta folk ytterligare sjukförsäkring; detta skulle leda till större utrymme för satsningar inom sjukvården = färre sökande per ledig plats = högre löner.

  Till sist måste jag be om ursäkt för att jag inte läst igenom det jag skrivit, det blev längre än vad jag trodde. Sedan vill jag även tillägga att jag inte alls vill ta en ståndpunkt i frågorna, hur mycket det än låter som att jag gör det. Jag skulle jätte gärna vilja höra era egna tre svar på dessa tre frågor.

 • Röde Condoren skriver:

  Jag ger fan i vad liberaler tycker om mig. Jag hatar dem över allt annat på denna jord och därmed behandlar jag dem på motsvarande sätt. Debatt är ingen tebjudning där jag respekterar liberaler, de är avskum.

  Låt oss nu gå över till sakfrågan!
  Det där första du sade är bara ekonomistiskt snömos! Det enda privata entreprenörer gör är att säga ”nu gör ni som VI säger eller så behöver ni inte ha arbete nästa dag. Tro mig, så här går det till på privata vårdinstitutioner. Men jag antar att berättelser från lågavlönade, löst anställda kvinnor inte är värda något för dig. Det är tydligen näringslivshögerns propaganda som väger tyngre…

  Venezuela-argumentet fungerar inte heller eftersom arbetslösheten minskat där, trots förstatligandena. Så kom med något annat, så kan krossa det istället.
  Dessutom var PDVSA inte privat, det bara drevs som ett privat företag. Men man ska inte blanda bort korten.

  Det är klart att marknadsekonomin skapar effektivitet. Om man har knölpåken över sig och man sänker folks löner så arbetar folk hårdare. Men det blir en backlash för marknadsekonomin också! Folk blir förbannade och börjar bli upproriska. Så det är nog inte så bra med marknadsekonomi trots allt…!

  Så kvinnor är inte en homogen grupp? Och du säger detta till IDA!? Började du intressera dig för politik igår, eller?
  Och vad är det för bullshit med att ”man väljer sin identitet”. Du är fascist ifall du tror att man väljer sin identitet som homosexuell, racerheterosexuell machoman eller vad det nu må vara!

  Sedan svarade du inte på Idas fråga om ICA-lönen. Blanda inte bort korten, gräs! Dessutom beror löneminskningarna på att klyftorna ökat GENOM att minska på kollektivavtalen, flexibilisera arbetsmarknaden och driva den politik som DU vill ha! Ska du ljuga, se då till att du inte blir påkommen med att ljuga! Alternativet är att inte vara så förbannat okunnig.

  Och jag vill också framhäva att det personliga inte gäller för alla…! om din morsa fick bra lön som privatanställd så är det bra för henne, men det behöver inte vara så i övriga fall…det hoppas jag att du förstår. Men jag ger inte mycket för liberalers förmåga att tänka. Dessutom är 40% av vården privat, så försök inte med några lögnaktiga tricks här, inte!

  Och snacka inte om sjukförsäkringar eftersom det då bara kommer att leda till att den som kan betala för en försäkring får vård, OM försäkringen täcker det du är sjuk för! Jag vill påminna gräset om att sjukförsäkringsutbetalningar är utgifter för företagen, varpå det då kommer att finnas intressen för försäkringsförtagen att inte försäkra för vissa sjukdomar eller vissa människor. Tänk ekonomistiskt och dra de rätta slutsatserna.

  Du säger att du inte vill dra slutsatser. Tyvärr…det gjorde du ändå!

 • Gräset skriver:

  Oj, Röde Condoren. Det är väldigt trist att du väljer en sådan inställning till att hålla en debatt. Jag för den delen känner många socialister och kommunister och älskar dem otroligt mycket.

  Det är inte lätt att lägga fram argument som avfärdas som snömos och sedan inte bemöts. Men, låt mig ställa en fråga istället:
  Hur kan socialismen uppnå den effektivitet som skapas av kapitalism?
  Och fråga nummer två:
  Får en undersköterska mer betalt i Sverige än i Ryssland?
  Nu är inte Ryssland kommunistiskt längre, men jag vill påvisa att bortfallet av effektivitet under kommunismens tid har påverkat levnadsstandarden idag.
  Sedan måste jag även fråga: Du slår bort mina personliga erfarenheter, vad ger dig då rätten att använda dig av egna?
  Jag vet att det finns sjuksköterskor som är underbetalda, men de kommer fortfarande få bättre betalt i ett kapitalistiskt system än vad socialismen kan erbjuda.

  När det kommer till Venezuela så har du fel, Hugo Chavez fifflar med dem lika mycket som han fifflar med siffror på fattigdom:
  http://vcrisis.com/index.php?content=pr/200701250636

  Det som är så underbart med marknadsekonomi är att företag MÅSTE tänka på hälsan av sina arbetare. Annars går de i förlust. Det är en förlustaffär att behöva sparka någon och sedan anställa någon ny. Bättre är då att arbetsklimatet är bra och att man inte använder sig utav ”knölpåken”.
  Sedan säger du att folk är upproriska; Vilket folk? Ser du inte att du har en vänstervriden felbild av hela samhället? Det finns inget ”folk” som är en homogen grupp.

  Röde Condoren, jag förstår inte varför du gör sådana upprepade påhopp och undrar vad det är du vill få ut av att använda dig av härskartekniker.
  Hursomhelst så tror jag inte att man väljer sin identitet, men om man är transsexuell är det inte lätt att välja mellan man/kvinna t. ex. Därför så är denna bipolära norm inte något önskvärt. Och liksom ni delar på samhället mellan folk/överklass gör ni det mellan män/kvinnor. Det är avskyvärt att inte kunna se individer.

  Att föra en debatt från en synvinkel betyder inte att jag har några fundamentala slutsatser, bara att jag prövar några från liberalt håll.

  Ärligt talat känner jag att jag segrade.

 • Stephanie skriver:

  Bra där Ida! You’re worth it! 🙂

  Vore lite intressant att se var Wykmans självförtroenderörelse gick ut på? Eller det kanske bara var ngt han hittade på i stundens hetta i brist på något konkret att säga?

Skriv en kommentar

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php:39 Stack trace: #0 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include() #1 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #2 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #3 {main} thrown in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php on line 39