Bloggduell: Vi har ett val

Som avslutande inlägg lägger jag fram tre argument för att ett svenskt tillbakadragande. Jag hoppas de är svar till Maguns Anderssons frågor:

1. ISAF har omorienterat sig från sitt mandat som fredsbevarande trupp under FN-mandat. Den svenska styrkan har ökat från under 50 personer till 500 personer samtidigt som allt mindre insatser är av fredsbevarande karaktär och allt fler är regelrätt krigföring som stöd till de USA-ledda NATO-styrkorna.

2. Som flera biståndsorganisationer påpekat, är det allt svårare för afghaner och hjälparbetare att skilja ut ISAF från NATO-styrkorna. Läkare utan gränser lämnade Afghanistan med motiveringen att USA regelbundet använde humanitär hjälp för att få stöd för sina militära och politiska ambitioner. Den USA-ledda ockupationen, som Sverige stödjer genom truppnärvaron, är alltså det största hindret för humanitärt bistånd.

3. Den miilitära närvaron är ett hinder för en politisk lösning på en konflikt som inte längre är isolerad till Afghanistan. Även Pakistan är numera en oroshärd med växande fundamentalism till följd av den amerikanska närvaron i gränstrakterna och stormaktens våldsspråk gentemot Pakistan.

Allt detta leder till slutsatsen att den militära operationen i Afghanistan är ett misslyckande. Den måste ersättas med politiska samtal och humanitärt bistånd.

Tack för att ni har följt debatten.

Det finns 5 kommentarer till “Bloggduell: Vi har ett val”

 • Anonymous skriver:

  http://www.megaupload.com/?d=ULUF1750

  Vänligen ta del av denna informationen och starta debattera ämnet!

  NYSS!!!

  Byfånen_från_dalarna

 • Anonymous skriver:

  Kan du inte berätta lite om vad du tror händer om ISAF skulle lämna Afghanistan? Det går liksom bara inte att ta bort något utan att det ersätts med något annat.

  Eller tror du, på fullaste allvar, att Afghanistan inte skulle återfalla i inbördeskrig med en extremistisk talibanregering som sannolik följd?

  I sann politisk anda kommer du nog inte svara på frågan utan istället formulera ett svar på en annan fråga. Du kan strunta i det den här gången.

  Min uppfattning är klar. Antingen stannar vi och gör vårt bästa med militära och civila medel för att skapa förutsättningar för folket att sköta sin egen säkerhet och utveckling.

  Eller så drar vi och får ta hand om konflikten om tio år istället.

 • scaber nestor skriver:

  @anonym

  Sveriges posteringar tas över av NATO-styrkor.

  Var det svårt att tänka ut det själv?

 • Anonymous skriver:

  Bra artiklar! Sverige ut ur Afghanistan!
  Ni borde lägga upp dem på hemsidan som är väldigt dåligt uppdaterad!

 • Anonymous skriver:

  Sverige kan verkligen ge fan i att ha trupper där nere och istället satsa på humanitära insatser. Afghanistan kommer att bli en lydprovins till Västvärlden ännu en gång oavsett om vi har trupper där eller inte.

  Trots allt är det fattigdom och girighet som ligger till grund för konflikten, som vi också skulle kunna definiera som en ”sjukdom”. Istället för att bekämpa Sjukdomens sympton med hjälp utav våld så bör man ta itu med själva sjukdomen, även känd som kapitalismen.

  Afghanerna kan endast bli kvitt ofrihetens bojor med hjälp utav Socialismen.

Skriv en kommentar