Bra om Israel/Palestina

Här finns en bra debattartikel av Pär Granstedt (c) om Israel, Palestina och bojkotten av Hamas. Den sätter fingret på flera viktiga saker kring hur Israel fungerar som stat – ett exempel:

”För de europeiska kolonial-makterna var det naturligt att Israel skulle skapas genom kolonial erövring, liksom för USA, som själv kommit till på samma sätt. Och fortfarande präglar det koloniala perspektivet USA:s och delvis också Europas syn på Israels kamp mot de arabiska ’infödingarna’.”

Granstedt skriver om att bojkotten av Hamas är ”ett tragiskt misstag”. Han har förstås rätt. Genom ekonomisk och politisk bojkott mot den demokratiskt valda politiska majoriteten i Palestina, knäckte västvärlden Hamasregeringen. När nu Israel på olika sätt ska stödja den nu tillträdda, icke valda, Fatah-dominerade regeringen bemöts detta med samfällda gillande nickningar från svensk media. Det säger en del om vilken demokratisyn som råder.

I debattartikeln påminner Pär Granstedt om att sydafrikanska ANC också en gång stämplades som terrorister, under den tidens apartheidregim. När Yasser Arafat fick tala inför FN: s generalförsamling 1974, gjorde han det som representant för ett terrorstämplat PLO.

Tendensen att utmåla motståndsrörelser som terrorister är inte ny. Inte heller västvärldens vurmande för koloniala experiment. Men det är likväl vidrigt.

Det finns ingen kommentar till “Bra om Israel/Palestina”

 • Nils Dacke skriver:

  Ung vänster har som så ofta inte förstått någonting, inte ens sitt eget bästa. Enligt maximen ”min fiendes fiende är min vän” har nu den samlade vänstern i ovist nit under några decennier lierat sig med islamister mot de gemensamma fienderna USA och Israel i hopp om att man så skall nå sina egna mål: Död åt kapitalismen.

  En kort men belysande historielektion kunde vara på sin plats. Före och under den islamiska revolutionen i Iran 1979 (de flesta i Ung Vänster var väl knappast ens påtänkta då)samverkade vänstern i Iran med islamisterna i förhoppning att nå ett liknande mål. Och vad hände så snart revolutionen lyckats och shahen störtats? Jo, en stor del av den vänster som aktivt stött revolutionen blev snabbt ett huvud kortare om de inte lyckats fly till exil i Västerlandet

  Det vore bra om vänstern, i eget intresse, tog till sig något av dessa fakta för att fördjupa sin ytterst ytliga analys.

 • feffe skriver:

  håller med dig där..dessutom hör man aldrig några krav från v att vi ska bojkotta kina..vad kan det bero på? att kina är ett ”klasslöst” samhälle månne? man behöver ju bara ta en nål och sticka hål i den bubblan så väller det ut korruption och förtryck i stora mängder! men som sagt..när det gäller kina är det märkligt tyst.

 • Mi skriver:

  Goda människors önsketänkande gör inte världen god eller terroristerna till goda människor. Okunnighet och rabblande av propagandamaterial ändrar inte historien – trots Göbbels tal om att om man upprepar en lögn tillräckligt ofta så blir den till sist sann.

  Sydafrikas apartheidsystem har mycket lite att göra med dagens situation i Israel och de palestinska områdena.
  Det spelar ingen roll hur mycket fredsälskare önskar att allt ska lösas som genom ett trollslag om ”bara” israelerna gör det eller gör det – eller som Pär Granstedt önskar, sträcker ut handen till de folkvalda terroristerna – de folkvalda terroristerna kommer ändå inte att upphöra med sin ”politiska” målsättning: att utplåna Israel.

  Menar Granstedt att Israel aldrig förr räckt ut handen? Menar Granstedt att Israel inte vill ha fred? Menar Granstedt faktiskt, att Israel hellre lever i ständig krigsberedskap och krig för att de tycker det är bättre än att ”sträcka ut handen” till dem som önskar förgöra dem – och som faktiskt också har det på sin charter!?
  Visa mig en palestinsk Mandela så kan vi börja prata jämförelser med Sydafrika. Visa mig en palestinsk ledare som vill ha verklig och varaktig fred med den judiska staten (och inte på ruinerna av den) och som inte glorifierar mördandet av civila, Israels såväl som sina egnas, och som inte indoktrinerar sina barn i skolorna till att hata och döda.

  Israel var inte tomt på judar när staten Israel grundades. Där bodde redan judar såväl som araber. När judarna flydde undan pogromer i andra delar av världen och skapade sig en ny framtid i sit historiska hemland, det dåvarande brittiska mandatet Palestina, så skapade de också arbetstillfällen. Därför kom många araber invandrande från de omliggande arabländerna och skaffade sig även de en bättre framtid för sig och sina familjer. Befolkningen ökade markant i regionen.

  De enda som medvetet och organiserat fördrev de arabiska palestinierna var inte de palestinska judarna och inte heller den nya staten Israel. De som medvetet startade de förödande krig som följde utropande av staten Israel och som ständigt förlorade krigen var dock arabländerna. Samtidigt som ca 750 000 araber flydde från Israel, blev ca 800 000 judar systematiskt fördrivna eller tvingades på flykt från arabländerna. De flesta hamnade i det nya Israel. Konstigt nog hör man aldrig talas om dem idag – men så är de inte flyktingar längre då de absorberades omgående in i det israeliska samhället. När de flydde från arabländerna förlorade allt de ägde – de får aldrig återvända till sina forna hem och de kommer knappast att bli kompenserade för allt som deras forna arabiska herrar konfiskerade.
  De arabiska flyktingarna från det gamla brittiska mandatet Palestina är flyktingar än idag, snart 60 år senare, med flyktingstatus som går i arv! Vem ska man skylla på?

  Då Granstedt påstår vid sin minst sagt märkliga jämförelse med den sydafrikanska apartheidhistorien att de nya invandrarna i staten Israel hade ”överlägsna vapen” så undrar jag var han hämtar sin ”information”. Några ”överlägsna vapen” var det knappast tal om. Av de ”nya invandrarna” var efter kriget de flesta utmärglade överlevande från koncentrationslägren, utan stöd från någon utom sig själva men fast beslutna att överleva, i sitt eget hemland. Det hemland vars existens till denna dag ständigt ifrågasätts.

  Hitler valdes också demokratiskt. Gjorde det honom till en bra ledare för det tyska folket? Eller ledde han Tyskland i fördärvet? Jag tror att många palestinier idag ångrar valet av Hamas, som lett dem mer mot fullskaligt inbördeskrig än mot en egen livsduglig stat.

  Tvärt emot vad Granstedt anser så finns det inte många likheter mellan det gamla apartheidstyrda Sydafrika och dagens Israel. Jag tror faktiskt inte ens att Granstedt varit i Israel eller på de palestinska områdena. Om han hade det så hade han inte kunnat göra sådana absurda påståenden. Möjligtvis kan man hävda att om någon bedriver någonting som kan liknas vid apartheidpolitik i just nämnda områden, så är det nog palestinierna själva, som etniskt rensar sig fria från judar. Av någon anledning är det tydligen helt accepterat att allt palestinskt territorium ska vara judefritt medans det på det judiska ska det vara – judefritt. Det judiska existerar inte ens i den palestinska drömmen om självstyre.

  Man kan inte skylla allt på USA och Israel. Man kan inte behålla sin självrespekt och sin dröm om sann demokrati om man smörar för terrorister, förtryckare och diktaturer. Det är därför man inte kan prata med terroristerna.

 • Anonymous skriver:

  http://www.radioislam.org/A.RAMI/dokum67.htm

  Hell seger över dönickarna som inte vill veta hur histiren egentligen utspelats och hur ni blir förslavade i ett samhälle som liknar 1984 vi ska övervakas och ha inplanterade chip i våra kroppar så dom som bestämmer vet vart vi är och vad vi gör. Öppna ögonen för sanningen.

Skriv en kommentar

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php:39 Stack trace: #0 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include() #1 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #2 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #3 {main} thrown in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php on line 39