Direktbloggning om debatten mellan Sahlin och Reinfeldt, #6

Mona och Fredrik svamlar om EMU. Det blir nästan skrattretande. Att påstå att EMU med alla de låsningar som ett medlemskap däri innebär, skulle varit någon slags mirakelkur i oroliga tider är bevisligen osant. Menar de att EMU-länderna skonats från finanskrisen?

Förresten, när Sahlin och Reinfeldt i alla fall snuddade lite vid den ekonomiska politiken, så har jag funderat på några saker. Jag har tänkt på det där med ordning och reda. Vem som har mest ordning och reda i statens finanser är årets tävling att vinna. Det ligger något smått maniskt i hur det upprepas och används för att förstärka både det röra och blå lagets argumentation. Nästan som att det skulle handla om en strumplåda, sorterad utifrån storlek och färg. Alla kan relatera till ordning och reda. Vem vill inte ha det? Men samhällsekonomin är inte en strumplåda. När normpolitiken sätter stopp för viktiga satsningar och för en omfördelande politik, måste man ju fråga sig vems ordning och reda man upprätthåller.

Att envist hävda att det enda sättet att ha ordning i ekonomin, är att föra en politik som gynnar utförsäljningar och skattesänkningar, men som fäller krokben på den som vill investera i välfärden eller parera arbetslösheten, visar på vilkas intressen borgerligheten företräder. Från socialdemokratins sida, blir det ett dyrköpt misstag. Det som det i grunden handlar om är mer eller mindre demokrati. Att sätta tvångströja på sig själv är att passivisera det politiska handlingsutrymmet. Ordning och reda borde istället handla om en modig, aktiv politik där man tar ansvar för de politiska vägvalen som faktiskt finns, om man vågar ge sig själv mandat att göra dem. Kort och gott: det handlar om jobben, det handlar om välfärden, det handlar om en politik som kan skapa framtidstro.

Det finns 8 kommentarer till “Direktbloggning om debatten mellan Sahlin och Reinfeldt, #6”

 • Anonymous skriver:

  ”Från socialdemokratins sida, blir det ett dyrköpt misstag.”

  Allt från socialdemokratins sida är ett dyrköpt misstag.

 • Anonymous skriver:

  Mona Mona Mona, vi var många som på olika sätt sa till dig att inte ta på dig rollen som partiledare för Socialdemokraterna.
  Du älskar ditt parti, med rätta.
  Men riktig kärlek handlar om att ta hand om det man värnar, du och din erfarenhet borde istället läggas på att bygga upp partiet på väldigt grundläggande sätt.
  Socialdemokraternas politik måste ses över om den ska vara hållbar i det nya Sverige. Det har du själv sagt. Lev efter det!

 • Anonymous skriver:

  Jag trodde kommunismen stod för gemenskap och solidaritet därmed ska vi förena oss med våra europeiska systrar/bröder. Däremot finns ju problematiken (=låsningar) med oliv-, druv och tobaksodlingar m.m. fortfarande…

 • Anonymous skriver:

  MODERATERNA BÖRJAR LOVA EN MASSA NU INFÖR VALET FÖR ATT FÅ MERA RÖSTER.MEN DOM SNACKAR BARA EN MASSA SKIT.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ps gåinte på det. b.k. sosse.

 • Talisker skriver:

  stackars anonym tillslut brast det när de genomskinliga argumenten tog slut

 • Anonymous skriver:

  Uppenbarligen betraktar Ida sådant som hon inte begriper som ”svammel”. Alla som följer växelkursförändringar under konjunkturväxlingar och finansiell turbulens vet att små, handelsberoende valutor är mer sårbara än valutor som också fungerar som reservvaluta. En depreciering av kronan med 20 procent (de senaste två veckorna) har gjort oss 20 procent fattigare – Idas lön har fått mindre köpkraft.

 • Talisker skriver:

  Men våra företag säljer betydligt mycket mer på export…

 • Anonymous skriver:

  Med det resonemanget kan man ju höja skatten till 100% och låta staten äga alla företag så får man ju maximalt ”mandat” och ”handlingsutrymme”.

  I vår värld däremot så fungerar folk bättre om de har en del frihet och något att sträva efter.

Skriv en kommentar