Du kan stödja protesterna i Iran!

På Ung Vänsters hemsida skriver jag kortfattat om läget i Iran,

Protesterna mot den iranska regimen och resultatet av presidentvalet den 12 juni är inne på sin andra vecka. Världen har bevittnat de största demonstrationerna i Iran sedan revolutionsåret 1979 då Shahens diktatur störtades och ersattes med den islamiska republiken.

Det kommer oroväckande rapporter inifrån Iran. Protestmarscherna i landets större städer har lockat hundratusentals, kanske miljontals människor, som kräver demokrati och införande av grundläggande fri- och rättigheter. Regimen har sin tur svarat med ökat våld, massarresteringar och över 100 personer befaras ha dödats av regimstyrkor. Det finns mycket som pekar på att våldet mot demonstranterna kan komma att eskalera de närmaste dagarna.

-Omvärlden och Sverige måste visa sitt stöd för demonstranterna som intagit gatorna för att erövra demokratin. Sverige måste följa andra länders exempel och öppna upp den svenska ambassaden för sårade och flyende demonstranter. Samtidigt är det vitkigt att ta avstånd från populistiska utspel som kräver utländsk intervention. Det iranska folket måste få bestämma sitt eget öde utan utländsk inblandning, säger Thaher Pelaseyed andre vice ordförande för Ung Vänster.

Ung Vänster kräver att de demonstranter och journalister som arresterats släpps fria och att utländska journalister får tillträde till de städer och områden där protester pågår, avslutar Thaher Pelaseyed.


Många hör av sig med förfrågningar om vad de kan göra för att stödja protesterna. Den iranska regimen försöker strypa nyhetsflödet över landets gränser. Du som vill stödja protesterna kan gör följande:

Delta i manifestationer och minnesstunder. Runt om i Sverige anordnas manifestationer och minnesstunder för de aktivister som dödats under den senaste veckans oroligheter. Ung Vänster uppmanar alla att visa sitt stöd genom att ansluta sig till dessa manifestationer.

Använd ditt Twitter-konto för att hjälpa demonstranterna. Twitter och Internet är viktiga kanaler för att organisera protesterna i Iran och sprida nyheter om läget i landet. Du som har ett Twitter-konto kan genom att ändra din tidszon till TEHRAN GMT +3.30 sprida nyheter om Iran till de som befinner sig i landet och också försvåra regimens spårning av iranska aktivister. Använd följande hashtags: #iranelection och #gr88. Besök www.twitter.com.

Andra som bloggat: Esbati, Ekonomikommentarer,
I medierna: SVT1, SVT2, DN1, DN2, DN3, DN4, Expressen, AB, SvD

Det finns 6 kommentarer till “Du kan stödja protesterna i Iran!”

 • Anonymous skriver:

  Stöd iranierna i deras kamp mot den islamistiska diktaturen!

 • För att rädda internet i Iran, som är en förutsättning för kommunikation såväl som rapportering, behövs det även att vi hjälper Iranierna komma förbi censuren. En bra guide på svenska finns på http://www.piratpartiet.se/proxy

 • Kronoberg skriver:

  Jag kan inte säga att jag stödjer proteterna fullt ut innan jag vet vilka som står bakom och vad saken egentligen handlar om. Jag förstår därför inte hur den svenska vänstern så blint och okritiskt kan ge sitt stöd på ett sånt sätt som det ha gjorts. Hur vet vi att protesterna inte finansieras och organiseras av liknande människor som organiserade protesterna i Caracas innan den senaste kuppen mot Hugo Chavez? Vad vet vi egentligen om de bakomliggande motiven?

  Vad vi vet är ju att den iranska oppositionen är lika goda kålsupare som det nuvarande styret, så varför ge sitt stöd till dem? Vad säger vänstern om det visar sig att det iranska valet har gått rätt till och att demonstrationerna istället är ett verk av Mossad och CIA? Vi vet ju mycket väl att det finns stora utländska intressen som mer än gärna ser att den Iranska regimen kollapsar, och inte för att ersätta det med en demokrati av svenska mått.

  Självklart ska vi stödja människors kamp för demokrati, frihet och rättvisa. Men vi ska akta oss för att göra det reflexmässigt utan ett uns av källkritik.

 • Kronoberg: Håller med dig. Man ska inte stödja något man inte vet vad det handlar om. Men om du inte är insatt kan du alltid köra enligt Hackers Without Borders motiv, för internet ÄR viktigt och positivt, oavsett:

  ”Communication is a human right.
  We don’t take sides in conflicts.
  We provide any person, regardless of side and intent with means for communication.
  We protect the means for communication for anyone.
  We don’t destroy means for communication for anyone (e.g. DDoS:ing servers). Ever.”

  http://hackerswithoutborders.net/index.php/Main_Page

 • Anonymous skriver:

  HURRA!!!!

  Klart vi skall stödja CIA och Mossads kamp för frihet och demokrati.

  Vi gjorde det ju oförbehållslöst och utan eftertanke i Belgrad Ukraina Georgien och Libanon. Varför skall man tänka?
  Det är bara jobbigt! STÖD DESSA FRIHETSHJÄLTAR OCH HÅLL KÄFT!

  Stöd också deras klasskamrater i Venezuela och Miami samma brats här som där, Vilka frihetshjältar! HURRA!!!

 • joacim skriver:

  Har en kompis vars faster röstade tre gånger i valet, en gång med sitt pass, en gång med sitt id-kort, och en gång med sitt bankkort. Att valen inte går rätt till är lätt att konstatera, så svårt att säga vem som egentligen skulle vinna.

  En annan sak vi kan konstatera är att det finns många förtryckta människor i Iran, oavsett regering.

Skriv en kommentar