Israels rättfärdiga krig kräver jurister

24 dygn. 1312 palestinska dödsoffer. 417 barn. 108 kvinnor. 5340 skadade. Det är resultatet av Israels sk ”självförsvarskrig”. De döda grävs fram i takt med att människor återvänder till sina hem som jämnats med marken. Ambulanserna från Röda korset rullar nu av egen kraft in i Gaza men det är försent. De som grävs fram ur ruinerna behöver likbilar, inte ambulanser.

Med facit i hand kan man konstatera att de senaste 24 dagarna kännetecknats av folkens avsky mot ett systematiskt folkmord och våra makthavares opportunism och feghet inför verklighetens fasor. I en tid när FN samt svenska och internationella människorättsorganisationer kräver att Israel ska ställas inför rätta, ryggar den svenska regeringen tillbaka. Sveriges statsminister har inte kunnat förmå sig själv att ta in medmänsklighet på bekostnad av ett dogmatiskt försvar av Israels krigspolitik. Detsamma gäller utrikesministern som varit en uns mera nyanserad.

Amnesty International fördömer Israels användning av vit fosfor. Enligt Amnesty finns det inga tvivel om att vit fosfor har använts mot civila i tätbebyggelse. Amnesty säger det rakt ut: det handlar om en krigsförbrytelse.

”Yesterday, we saw streets and alleyways littered with evidence of the use of white phosphorus, including still burning wedges and the remnants of the shells and canisters fired by the Israeli army,” said Christopher Cobb-Smith, a weapons expert who is in Gaza as part of the four-person Amnesty International team.
[…]
Donatella Rovera, Amnesty’s researcher on Israel and the Occupied Palestinian Territories said that such extensive use of this weapon in Gaza’s densely populated residential neighbourhoods is inherently indiscriminate. ”Its repeated use in this manner, despite evidence of its indiscriminate effects and its toll on civilians, is a war crime,” she said.

Israel är förstås väl medveten om vilka vapen som satts in mot civilbefolkningen i Gaza. Därför är man snabbt ute med att förbereda sitt juridiska försvar mot anklagelser om krigsförbrytelser. Till sin hjälp har man USA som blockerar resolutioner i FN:s säkerhetsråd men också en effektiv propagandaapparat som ska producera en humanare image av apartheidstaten. Nu har även en ”army of bloggers”, en armé av bloggare, rekryterats för att sättas in mot sidor som uppfattas som ”problematiska”.

Halfon said volunteers who send the Absorption Ministry their contact details by e-mail, at media@moia.gov.il, will be registered according to language, and then passed on to the Foreign Ministry’s media department, whose personnel will direct the volunteers to Web sites deemed ”problematic.”

Den israeliska demokratin works in mysterious ways!

Den svenska regeringen har en sista chans att stå på mänsklighetens sidan. Biståndsminister Gunilla Carlsson ska i veckan träffa den israeliska ambassadören för att ”ställa frågor om kriget i Gaza”. Carlsson hälsar att mötet kommer att vara ”diplomatiskt odramatiskt”, eftersom ”biståndsministern har regelbundna kontakter med den israeliske ambassadören för att diskutera folkrätt”. I så fall är det oroväckande att Israel fortfarande inte har förstått innebörden i begreppet ”folkrätt”. Carlsson kanske ska vara mer pedagogisk denna gång.

Den vapenvila som har ingåtts verkar oerhört skör. Förhoppningen är förstås att den håller och att Israel med detsamma lämnar Gaza och häver blockaden. Det verkar också komma nya signaler från Fatah. Abbas öppnar upp för en samlingsregering. Det återstår att se vilka eftergifter Hamas tvingas till för att nå palestinsk enhet. Dock är en sak klar. Abbas har tappat förtroende bland befolkningen. Hans starkaste fäste har länge varit Västbanken men nu tycks opinionen vända. Hans mandat är ihåligt. Därför är en samlingsregering ett måste. Det palestinska folket förtjänar bättre.

Det sprids ett upprop nu. Kravet är att ”krigsförbrytelser i Gaza måste utredas”. Skriv under nu!

Gå också med i Facebook-gruppen Utvisa Israels ambassadör!

Andra som bloggat: Gaza: Peace n’ Freedom, Zitzer, Svensson, Esbati
I medierna: DN 1, DN 2, DN 3, DN 4, Expressen, Aftonbladet, SVT

Det finns 2 kommentarer till “Israels rättfärdiga krig kräver jurister”

 • Robban skriver:

  Vem var fegast? Israel eller Hamas? OBS!DN och SVD blockerad bloggar som skriver mot Israels politik
  Posted in Uncategorized on January 19, 2009 by freepalestinenow2009

  Nu när anklagelserna om krigsbrott verka ha fått fart måste man gå tillbaka och se vad Israel säger. Israels propagandister (betalda och icke-betalda) argument att de höga civila offren berodde på att Hamas gömde sig bland civila kan lätt avfördas med lite rätt tankegång och rätt fakta.

  För den första vad skulle ni tycka om man hade fått ett tips om en mycket farlig person beväpnat med kniv i en galleria en lördagsförmiddag, alltså full med folk, och man skickade dit den nationella insatsstyrka full och tung beväpnat och de började skjuta urskillningslös inne i galleria med den kanske giltiga avsikt att skjuta ihjäl den farliga brottslingen innan han skadar någon? Skulle Ni tycka att polisen gjorde ett bra jobb? Alla rättänkande människor inser att det är jävlig fel metod utom några korkade fanatiker som stödde detta i Sveriges tidningar och TV-kanaler.

  För den andra har alla folk som lever under ockupation rätt att göra motstånd med alla tillgängliga medel enligt FN stadgar, art. 51. Nu är det så att palestinierna inte har tillgång till flygplan, artilleri, pansarvagnar, eller andra vapen som en självständig stat skulle kunna anskaffa. Då tar dem vad som finns till hands, inklusive mycket dramatiska åtgärder.

  För den tredje Palestina har inte heller en armé. Det finns inga förläggningar där militära enheter är samlade eller regemente. De har miliser, alltså vanliga civila med mer eller mindre militär utbildning och organisation. I fallet Hamas har de troligen någon form av officerskår med lön och dessutom en polisstyrka som också är vanliga anställda. Men största majoritet av de 15-20 000 medlemmar är folk som bor bland de andra. För att jaga dem måste man söka eller bomba i princip allt, för det vet man inte säkert var de sover, äter eller uppehåller sig. Detta visste Israel eller så är dem helt korkade.

  Att Hamas inte byggde skyddsrum för den civila befolkningen är nästan skrattretande och visar också på vilken intellektuellt nivå ligger dem som försvarar den oförsvarliga. Gaza har under nästan två år varit belägrade, vilken i sig är en krigshandling, så att nästan ingen mat, inga mediciner, inget material kom in och inga pengar heller. Hur i helvete skulle man bygga skyddsrum när folk inte ens har mat eller vanliga bostäder! Belägring stöddes av USA och genomfördes av Israel i syfte att störta Hamas som kom till makten tack vare den enorma inkompetensen, stupiditeten och fanatismen i Washington och Israel.

  En annan vidd spridd uppfattning är att Israel har en av världens bästa armé och soldater. Denna myt har också tagit skadad när de istället för att skicka in dessa ”rambo” valde att bomba på avstånd utan urskillning med tungt artilleri rakt in i en urban miljö. Om de hade varit så bra som de påstår sig att vara kunde de gå in och bekämpa milismän på gatorna, man mot man så att säga. Dessa 10-15 000 israeliska soldater valde fegt istället att hålla sig på avstånd och gjorde enstaka strandhugg in i städerna och alltid gick dem in med stridflyg och pansar som jämnade marken framför dem. De drogs sig snabbt tillbaka när deras förluster började stiga (deras förluster kan ligga på minst det dubbla de anger). Av de 22 dagar långa slakten, gick IDF in endast de 5-6 sista dagarna och när de insåg till sist att det var en omöjlig uppgift inledde de en vapenvila. Det pratas naturligtvis inte om det med faktum kvarstår att dessa speciella trupper och elitförband sket på sig när det gällde att slå på mer eller mindre jämlika villkor. Alltså om det var fegt av Hamas att inte gå ut på den öppna fälten för att bli utplånade med artilleri och stridsflyg, var det tveklös fegt av IDF att inte skicka deras infanteri för att slå ut Hamas milisen. De var helt enkelt för fega för det!

  På den militära planen har Israel som var väntat inte lyckas med något. Det visar deras ofattbara inkompetens. Enligt en säkerhetskälla i Israel finns tunnlarna kvar eller kan byggas på nytt relativt snabbt, raketer avfyrades medveten efter den ensidiga vapenvila i en klar signal att de fortfarande finns, av de 15 000 Hamas milismän kanske 300-400 miste livet, kravet på att lyfta belägring har fört fram från tunga politiker, vilken är ett enormt nederlag för Tel-Aviv som håller på att förlora det starkaste kortet de hade för att få Hamas på fall: hunger i Gaza, Mubarak och Abbas har förlorat folkligt stöd p.g.a. sin agerande och nu försöker Mubarak rädda det som räddas kan, och sämst av allt: Nu har världen börja adressera grunden för konflikten: den illegala ockupationen! Notera hur Israels propaganda apparat försöker med alla medel tysta den frågan! Det förlorade dem också!

  Att tro att man kan gå in tättbefolkade orter och skjuta vild med massiv eldgivning gav endast världens avsky för det stora antalet civila offer. Det sägs att andelen civila offer ligger runt 50 % men detta därför att man räknar som civila endast kvinnor och barn. Andelen borde ligga på ca 60-70 %. Alltså efter att ha lagt städer i ruiner så att folk inte kan leva där lyckades dem bli av med ca 300 milismän av en total på ca 15 000. Nu är det så att kanske VAR målet att lägga städerna i ruinerna. Alltså en gigantisk och brutal etnisk resning som överträffar många gånger om vad Serbien någon gång gjorde i Kosovo. Den gången bombades Serbien till återhållsamhet och Kosovo fick självständighet. I detta fall kan vi inte hoppas på något liknande om inte Ni sätter er i grunderna för konflikten och bloggar vidare om det. Tystnaden är bruten. Nu är det hög tid att föra fram vad det här handlar om. Ockupationen!

  Mediakrig: Mediekonglomerat mot infoguerrilla

  Israel fick vika sig denna gång för den massiva informationskampanj från tusentals bloggare, yuotubare, skribenter och demonstranter som trots den mediala blockaden lyckades föra fram sanningen och tvinga deras regeringar att agera. Detta är en triumf för det fria ordet och för de nya mediernas demokratiseringseffekt. Nu kommer dem att intensifiera deras försök att kontrollera Internet med olika lagar och deras säkerhetstjänster kommer att skanna det för att hitta de obekväma åsikterna. Det öppna nätet är ett stort hot mot deras monopol på ”sanningen”.

  Ett annat misstag med den här slakten, som i medierna kallas Gazakriget, är att Israel har genom att bomba skolor där civila sökte skydd, sjukhus och otaliga civila bostäder och nu senast bomba Gaza stad med stridflyg och tungartilleri med otaliga civila offer öppnar dörren för alla slags vedergällningar mot sin egen befolkning. Det betyder att våldets spiral kommer att fortsätta och de barn som ser det kommer att bli framtidens krigare på båda sidor.

  Om det hade varit vilken annan stat som helst som hade gjort sig skyldiga till detta skulle hela världssamfundet varit beredd att bomba förbrytaren. Varför ingenting händer i detta fall är ett klart tecken på hyckleriet i den officiella diskursen om terrorism, mänskliga rättigheter, ”skurkstater” och ”Ondskans Axel”. Allt detta blir en tom prat när man bombar en hel stad utan att någon höjer rösten. Inte de vanliga röster i alla fall som fördömde skarpt Ryssland, Serbien och andra när de utförde operationer i samma riktning. Den internationella lagstiftningen blev därmed också allvarig skadad.

  Den internationella opinionen kan inte acceptera något annat än en totalt tillbakadragande från alla de ockuperade områdena i Palestina till 48 eller 67 års gränser, skapande av en sammanhängande palestinsk stat och skapande av säkra gränser för båda stater för att på en gång på alla sätta slut för den 60 åriga slakten. Israel och palestinierna måste pressas ekonomisk och politisk genom allmänhetens bojkott och klagomål. Regeringar i världen kommer inte att göra något åt saken. Det måste vara folket runt om i världen som bojkottar den starka parten, i detta fall Israel, att dra sig tillbaka till de erkända internationella gränserna och på så sätt möjliggöra en palestinsk stat som kan leva i fred med Israel inom erkända gränser. Innan Israel drar sig tillbaka kommer ingen fred att vara möjligt. Utan en palestinsk stat kommer alla möjliga desperata grupper och tendenser från ett förtryckt folk sedan 60 år till uttryck. Också åtgärder som ett folk i frihet, suveränitet och verklig demokrati inte skulle tillgripa.

  Gaza kan inte fortsätta att vara belägrade av den sionistiska regeringen! Hamnarna, det territoriella vattnet utanför kusten och dess gasfyndigheter på bottenhavet måste vara i palestiniernas händer och så gränserna till alla frisinnade stater runt omkring så de kan föra in mat och allt vad de behöver för att leva som ett fritt folk.

  Så småningom ska hela det palestinska området nå fullständigt självständighet. Det är den enda vägen till varaktig fred! Det finns ingen annan väg. Allt annat är bluff som inte leder någonstans! Vi måste komma ihåg att den nuvarande situationen har stort del av sitt ursprung i den långvariga belägringen av Gaza och mer grundläggande i den illegala ockupationen av Palestina sedan 60 år tillbaka.

  Låt inte missledas av Hamas tjatet. Om det inte är dem kommer andra i deras ställe. Orsaken ligger i ockupationen så dess lösning! För den delen ska palestinierna själva välja sina ledare när de blir fria på riktigt och det måste omvärlden respektera. Det finns ingen demokrati utan verklig suveränitet och frihet!

  En fri Palestina är den enda lösningen så vi slipper mer blod på båda sidor. Lämna alla ockuperade områdena, lämna alla bosättningar, kompensera de som har blivit bestulna på sina hus och mark, låt de som vill återvända till Palestina göra det! Kräv ömsesidig erkännande! Att Palestinierna erkänner Israel räcker inte. Israel måste erkänna Palestina som en fri stat också!

  Kriget i Palestina inte över tills de stulna områdena återlämnas. Enda vägen till en varaktig fred är en totalt återlämnande av de ockuperade områdena i Palestina till FN- godkända gränser! Nu när världens folk har lyft sina blickar mot den här 60-årig lång konflikt är det tid att kräva att Israel drar sig tillbaka till de internationella erkända gränserna.

  “Bandits with planes …
  came through the sky to kill children
  and the blood of children ran through the streets
  without fuss, like children’s blood.”

  (Pablo Neruda’s poem About the Nazis raids in Spain)

  Läs också mitt tidigare inlägg from den 9 januari:

  Nobody likes thieves
  Nobody likes thieves. It is about time people started calling a spade a spade. True, Jews were incinerated in ovens in Nazi Germany (so they say six million of them, or however many) in 12 years. 26 million Soviet citizens died in 4 years. True, Hamas fired rockets at Jewish settlements set up on the former homes of Palestinians, taken away from them by Israelis. True, Israeli civilians were killed in the process. But how many innocent civilians has Israel massacred?

  True, Hamas fired rockets at Jewish settlements set up on the former homes of Palestinians, taken away from them by Israelis. True, Israeli civilians were killed in the process. But how many innocent civilians has Israel massacred? And then it claims it is the eternal victim?

  Nobody likes thieves. And why is it that every time one places an article which places in question the policy of Tel Aviv, that an army of cyber hackers appears, sending viruses to forums and news sites which “dare” to claim that Israel is not in the right? Is this freedom of speech? Is this freedom of expression?

  Nobody likes thieves. It is about time there was an open and free and fair debate about the entire Middle East question and let us launch this debate, once and for all.

  For a start, nobody is being anti-Semitic in bringing into question the policies defended by Tel Aviv, the more so because the word “Semitic” refers to the languages spoken in the Middle East region, including Arabic, and therefore any such accusation is as ludicrous as it is inaccurate, so let this be the end to the “anti-Semitic” accusation once and for all.

  Nobody likes thieves. It is about time Israel ’s sheer hypocrisy and idiotic stupidity were outed, once and for all. How can this country claim any right and reason is on its side when it is flouting international law with every second that passes? The United Nations Organization set out a very clear definition as to what Israel is and the territory that Israel occupies today has nothing whatsoever to do with the area constituted by international law, therefore Israel is in violation of international law while it occupies territories that do not belong to it. Israel is a thief. Nobody likes thieves.

  No occupation, no problem

  No occupation, no problem. Why is it that Israel does not understand the simple precept that it has no right whatsoever to occupy lands which do not belong to it? Giving up the Gaza strip does not equate the building of colonies on the West Bank .

  Nobody likes thieves. Until Israel moves back to the territories designated as “Israel” when the country was set up, carved out of Palestinian lands by an international community shocked by Nazi humanitarian crimes against this ethnic group, among many others (who mentions the Negro holocaust – slavery – for instance, in which tens of millions of Negroes were slaughtered?) how can it expect to claim the moral high ground? No occupation, no problem.

  And regarding “atrocities”, so long as Israeli forces slaughter 250 children in two weeks, any claims that Israeli civilians are victims to Hamas rockets must surely fall on deaf ears. And what are the Palestinians supposed to do? Sit back, watch their lands be taken over, place their hands on their hearts and sing “Hallelujah”? No occupation, no problem. Nobody likes thieves.

  War crimes

  The UN High Commissioner on Human Rights declared on Friday that war crimes may have been committed by Israeli soldiers in Gaza . War crimes were already committed in Palestinian territories and in the Lebanon by Israeli forces, without the international community raising an eyelid. Yet these days, practically everyone outside Israel agrees that enough is enough. The sad thing is that Israel ’s policies give rise to those who claim that Hitler was right and to who question why the Jews have been thrown out of everywhere, practically, during the last five thousand years of history.

  Of course war crimes were committed by Israelis in Gaza . Bombing a UN school for a start is called what? Self-defence? And 250 children in ten days? Is this what Tel Aviv calls an Act of God? Or Yahweh?

  The way forward

  Israel exists, period. But Israel means the original boundaries drawn up by the UNO. Until Israel respects the norms of international law, it cannot claim full rights as a member of the international community. Firstly, Israel must leave the lands it occupies illegally. Nobody likes thieves. No occupation, no problem.

  Secondly, the international community has to decide upon the status of Jerusalem. It does not belong to Jews, or Arabs. It belongs to everyone. Therefore why not constitute an international city there, set up the UNHQ in Jerusalem and make it an international forum for debate?

  As we see, the solution is perfectly simple. Until then, there will be problems. Nobody likes thieves. No occupation, no problem.

 • päronhalvan skriver:

  Klokt skrivet.
  Detta krig kändes väldigt meningslöst. Det kändes som ett amerikanskt ”search and destroy” uppdrag, att straffa ett helt folk för att de röstat fel.

  Självklart kommer alla de som förlorat både familj, vänner och hus söka sig till en militant grupp för att få hämnd på Israel.

Skriv en kommentar