Hem / Blogg / Obehagligt om grooming

Obehagligt om grooming

5 februari, 2010

Det har instiftats en lag mot så kallad grooming, alltså mot att vuxna människor kontaktar barn på nätet i sexuellt syfte. Det här har gjort piratpartisten Oscar Swartz upprörd. Han hejas på bl.a. av partikamraten Henrik Alexandersson, som utdelar en ryggdunk till Schwarz för att “han sågar moralpaniken och alarmismen kring så kallad grooming”.

Schwarz skriver om lagstiftningen på Newsmill. Han skriver att problemet inte är så stort som medierna får det att verka, att de målar upp en “skräckbild”. Sedan fortsätter han såga lagstiftningen med obehagliga resonemang om “undomars sexdrift” (avseende tolvåriga tjejer), och menar att lagstiftningen är uttryck för en hederskultur. Han skriver:

“I stället för att intervjua forskare hetsar dock P1 upp stämningen och kräver hårdare tag. Vi måste fråga varför.

Ett delsvar finns i inslaget med Tess. Hennes dotter “Sofia” var tolv när hon sexchattade. En 24-årig kille plockade upp henne med bil. Två gånger. Senare träffade hon en 20-årig kille. Det är typiska fall, driven av ungdomlig sexualitet men där mamman gör polissak av det hela: “Rör inte min dotter!”. 24-åringen sitter i fängelse och Tess är upprörd för att hon inte lyckats spärra in 20-åringen.

Avsmaken för ungdomars sexdrift är alltså en faktor.

Den andra förklaringen är det generella avståndstagandet från Mannen som sexuell varelse som pågått de senaste 20 åren. Han skall inte få titta på porr, inte betala för sex, aldrig ha sex utan känslor och relationer, inte ragga på nätet etc.”

Resonemanget går ut på att vi måste ta “ungdomars rättmätiga och biologiska sexualdrift med i beräkningen”. Schwarz påpekar att det faktiskt kan vara ungdomarna (hur han kan prata om “ungdomar” och samtidigt ta en tolvåring som exempel övergår mitt förstånd) som tar initiativ till sexsnack på nätet. Jaha? Självklart kan det vara så och självklart har såväl tolvåringar som ungdomar sexdrift eller ett intresse för sex. Men det ska inte vuxna människor utnyttja. Det borde vara glasklart och självklart.

Den här sortens sexualliberalism, som ger klartecken för alla sexuella handlingar så länge det finns samtycke – även om den som samtycker är ett barn – och som fullständigt bortser ifrån maktförhållanden och -strukturer, fyller mig med avsmak. Mäns sexuella rättigheter går först i Swarz värld, och däri ingår som en självklarhet att vuxna män ska få ragga upp tolvåriga tjejer och att män ska få köpa sex.