Hem / Blogg / Om sexköpslagen

Om sexköpslagen

5 maj, 2009

Det har skrivits mycket om CUF:s beslut att vilja avkriminalisera sexköp. Mest skrivs det om individens frihet och moral. Friheten att sälja sig, och att det är moralism att vara mot prostutition, närmare bestämt. Mycket av diskussionerna verkar utgå ifrån missförståndet att det skulle vara olagligt att prostituera sig i Sverige idag. Det är det inte. Rätten att sälja sin kropp för sex finns redan. Vad som däremot är olagligt är att köpa sex. Den rättigheten finns inte, och bör heller inte finnas. Den svenska lagstiftningen sätter fokus och ansvar där det ska ligga – på köparna. De ca 12 procent av männen i Sverige, som håller igång prostitutionsindustrin, som skapar efterfrågan på kvinnor (och ibland pojkar) att köpa. Ingenstans handlar frågan om moralism (däremot tycker jag att det enbart är positivt om man har moral nog att inte utnyttja tjejer som av en eller annan anledning prostituerar sig – kalla mig moralist om ni vill, det rör mig inte i ryggen). Det handlar om att ha en lagstiftning som dels motverkar prostitution och dels lägger skulden på rätt ställe. Som inte sätter upp ännu ett hinder för tjejer att ta sig ur prostitutionen, vilket ett förbud att sälja sex skulle göra, men som markerar att det inte är okej att köpa en människa för sex.
Jag tycker att diskussionen om “den lyckliga horan”s vara eller icke vara är ointressant. Återigen, kalla mig vad ni vill, men jag är fullständigt övertygad om att prostutition i de allra, allra flesta fall inte är något man går in i för att man vill, eller för att det skulle vara ens sexuella preferens. Det är en verksamhet där tjejer plågas och utnyttjas, för att män tar sig rätten att köpa kvinnors kroppar. Det är ett symptom, eller en del av, ett större problem, som handlar om kön och makt. Det är inte okej, och blir inte mer okej för att man presenterar ett slopande av sexköpslagen som ett sätt att värna om individens fria val.
Sexköpslagen har inte utrotat prostitutionen i Sverige. Om någon trodde att det skulle ske enbart via en lagändring, så vore det en omåttligt naiv föreställning. Man behöver inte vara ett geni för att sätta den här lagen i ett relevant sammanhang. Den kom 1999, ungefär samtidigt som Internet fick ordentlig spridning, och därmed kunde bli ett verktyg för att också förmedla kontakter och marknadsföra prostitution på ett nytt och minst sagt effektivt sätt. Att, som vissa nu gör, dra växlar på att prostitutionen inte har minskat och trafficking har ökat efter att sexköpslagen infördes, är alltså att göra helt felaktiga samband.
Mer måste göras för att minska sexköpandet och för att hjälpa prostituerade i och ur sin situation. Men att göra det fritt fram att köpa sex, är inte en av de sakerna. Tvärtom.

_________________

Läs också här.