Otryggheten kommer slå tillbaka

Otryggheten breder ut sig. Vår generation beskrivs av borgerliga företrädare som curlade och bortskämda, när vi i själva verket är det rakt motsatta. Det är våra skolor som har alldeles för få lärare, våra ungdomsmottagningar som stänger, våra områden där det inte finns något att göra. Det är pengarna som borde gått till oss, som i moderaternas Sverige blir till aktieutdelning i vinstdrivande skolföretag och ökar den ekonomiska elitens förmögenheter. Klassamhället fördjupas. Det är precis vad de vill.

I debatten efter de så kallade Instagram-upploppen i Göteborg har dagens och morgondagens politiska gubbmaffia gått in för att tysta vår verklighetsbeskrivning. När Alice Bratthammar och Amanda Ivanovic skrev en debattartikel 25 januari möttes de av en stinkande ”lilla gumman”-argumentation och beskylldes för att uppmana till våld. Föraktfullt sägs det att vi unga borde klippa oss och skaffa ett jobb, men vi vet vad det egentligen handlar om.

Vi vägrar ställa upp på högerns bild av vår generation – helt enkelt för att den inte är sann. Vi är ambitiösa och lata, vi är blyga och kaxiga, vi är lågmälda och sociala. Det vi har gemensamt är att vi vuxit upp i otrygghetens tidevarv. Den välfärd som förr garanterade rätt till bostad och ett tryggt jobb har monterats ned i takt med att vi vuxit upp.

Det får vara nog nu. För bolagsägare och deras politiska företrädare är vår otrygghet kanske ett litet pris att betala för ännu en rekordvinst. Men det är det inte för oss. Nu är det deras tur att betala priset – det är dags att ta från de rika och ge till oss unga.

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 2013-02-03

 

Det finns en kommentar till “Otryggheten kommer slå tillbaka”

  • Kristina skriver:

    Det kanske är rätt att vi är mer bortskämda än vad våra föräldrar blev men det är ju inte konstigt att vi ex. måste bli skjutsade överallt när det ofta är flera mil till träningsanläggningar osv. samtidigt som kollektivtrafiken skärs ner. Vi unga har ju då inte så mycket val annat än att låta oss köras dit av våra föräldrar. Att det är på tok för få utbildade lärare kan man ju inte göra annat instämma i, vet själv inte hur många gånger vi har haft vikarier som inte har en aning om det ämne de ska undervisa i, hur är det då tänkt att vi ska lära oss något? Detta gör ju att alla utom de riktigt hågade fullkomligt skiter i skolan, betyg, läxor osv. och blir då kallade lata och bortskämda av borgarna. Att det dessutom är så ont om arbeten o bostäder gör ju en inte direkt motiverad att läsa vidare, vad är det för mening att utbilda sig i över 10 års tid om man ändå får gå arbetslösa sen och dessutom tvingas bo kvar hemma när man är 25 bara för att det varken finns pengar eller bostäder?

Skriv en kommentar