Respektera yrkesprogrammen, skrota Björklunds förslag

hammare

I söndags presenterade utbildningsminister Jan Björklund (fp) regeringens förslag om att införa förkortade gymnasiala yrkesutbildningar. Utbildningen ska vara ettårig och kommer inte att ge unga de kunskaper man behöver för att klara sig på arbetsmarknaden.

– Det är uppenbart att högern driver en politik som syftar till att utbilda unga till att ta jobben med de lägsta lönerna och till de sämsta villkoren. Det är knappast skoltrötta elever som gynnas, utan de enda som tjänar på urholkade yrkesutbildningar är arbetsgivare som vill utnyttja ungdomar, säger Ung Vänsters ordförande Stefan Lindborg.

Regeringens förslag har mött kritik från såväl skolväsenden som fackföreningsrörelsen. Redan idag väljer unga bort yrkesprogrammen, eftersom regeringen har urholkat deras kunskapsinnehåll.

– Istället för ytterligare försämringar måste yrkesprogrammen rustas upp. Alla ska få en bra APL och ges de kunskaper man behöver på jobbet. Det är dags att elever på yrkesprogram visas den respekt man förtjänar, avslutar Lindborg.

 

För mer information
Tove Liljeholm, pressekreterare,
08-654 31 00, 073-669 17 34, tove.liljeholm@ungvanster.se

Det finns en kommentar till “Respektera yrkesprogrammen, skrota Björklunds förslag”

  • Adam Maxe (Värmland) skriver:

    Som elev på Nobelgymnasiet i Värmland (Bygg-Mureri) så kan jag säga att 1:år´s utbildning för bygg är helt omöjligt! På ett år hinner man bara prova ut alla yrkesinriktningar på bygg, Prova dem, inte lära dem med andra ord. Jag går nu 3e året på Mureri, och jag kan men 100% garanti säga att 1:år absolut INTE räcker på länga väger, om de vill göra något bättre så borde man nästan lägga till ett extra år.

Skriv en kommentar