Sexköpslagen måste även gälla köp utomlands

Strand

Idag är det EU:s dag för anti-trafficking, men samtidigt är det oroväckande tyst i samhällsdebatten. Prostitution och trafficking är en av mest allvarliga formerna av våld mot kvinnor, det baseras på ett synsätt där kvinnors kroppar är varor som män kan förbruka. I Sverige har vi en unik sexköpslag som lägger skulden hos köparen och som klargör de maktförhållanden som råder.

– Om män inte köpte sex skulle det heller inte finnas någon prostitution. Kampen mot prostitution och människohandel måste fokusera på just sexköparna. Skulden ska läggas på rätt plats – hos den som köper en annan människa, Säger Ung Vänsters ordförande Stefan Lindborg.

Svensk lagstiftning har gett tydliga resultat. I en utredning som lämnades till regeringen 2010, konstateras att sexköpslagen har haft avsedd effekt och varit ett viktigt verktyg för att förebygga och bekämpa prostitution och människohandel. Det är dags att ta nästa steg i kampen mot trafficking och sexhandel. Den svenska sexköpslagen måste spridas till fler länder och sexköp utomlands, i de länder där det ännu inte är olagligt, måste göras straffbart i Sverige.

– Det handlar ytterst om kvinnors rätt till sin egen kropp och den rätten måste gälla överallt. Det är orimligt att det ska vara brottsligt att köpa en kvinnas kropp här hemma, men inte i Thailand eller Lettland. Är inte människovärdet detsamma?, säger Stefan Lindborg.

 

För kontakt

Tove Liljeholm, pressekreterare Ung Vänster, 08-654 31 00, 073-669 17 34, tove.liljeholm@ungvanster.se

 

Det finns 3 kommentarer till “Sexköpslagen måste även gälla köp utomlands”

 • Karl Andersson skriver:

  Varför ställer sig vänstern i Sverige bakom sexköpslagen? För mig låter det som ett klassiskt konservativt ställningstagande. I Tyskland (där jag bor) är prostitution som bekant reglerat med skatter, sjukförsäkring etc. Det var kvinnliga vänsterpolitiker som kämpade för att driva igenom detta, medan konservativa politiker protesterade. Det kan jag förstå. Och det är logiskt för mig att t ex Kristdemokraterna är för sexköpslagen. Men jag förstår inte varför ni är det.

  • felicia skriver:

   Hej Karl.

   Prostitution bygger på en maktordning där kvinnor underordnas män, och det är av den anledningen män tar sig rätten att köpa kvinnors kroppar. Det är inte som vilket yrke som helst – t ex skulle 9 av 10 prostituerade i internationella undersökningar lämna yrket om de kunde och genomsnittlig dödsålder för prostituerade (enligt en undersökning från U.S.A. om jag inte minns fel) är 37,5 år. Det är alltså ett ytterst farligt utnyttjande av kvinnor, som sker på mäns villkor, för mäns skull, på grund av att vi lever i en könsmaktsordning. Prostitution är en del av kvinnoförtrycket, och det kommer vi aldrig att ställa oss bakom.

   Vänliga hälsningar,
   Felicia

 • Oskar Lodin skriver:

  Det är för mig helt orimligt att man reglerar svenska medborgares förehavanden i andra länder, I framtiden är det helt ofrånkomligt med diplomatiska konflikter, vad är nästa steg?
  Ska Saudiarabien få förbjuda saudiarabiska kvinnor att gå utan slöja i Sverige?
  Svensk lag slutar vid Sveriges gränser, låt det vara så, nu och i framtiden.

Skriv en kommentar