Slutdebatten slut

Kanske borde jag ägna min energi åt något mer konstruktivt än att irritera mig på en centerpartistisk europaparlamentariker, men jag blir mer och mer frustrerad över Lena Ek. Ungdomsutbyte mot den växande rasismen i Europa? Praktikplatser i andra EU-länder som lösning på massarbetslösheten bland unga? Och så det här och det här på det. Det är inte kul. Hon sitter faktiskt i Bryssel och fattar beslut som påverkar mitt och andras liv. Men okej, nu ska jag släppa det.

Det som jag inte hann skriva om under debattens gång, var frågan om kollektivavtalen och lönedumpning. Men jag har tidigare skrivit lite om det här, och Thaher skrev om det när Lavaldomen kom för ett och ett halvt år sen. Debatten om Lavalmålet och kollektivavtalens ställning hettade till härom veckan, när Marita Ulvskog sa att företaget ”Hyrlett” ägnar sig åt människohandel, när man hyr ut letter till vad företaget själv marknadsför som ”oslagbara priser”. Idag bemötte Gunnar Hökmark henne genom att försöka måla ut henne som rasist. ”Skyll inte Sveriges problem på att det kommer utlänningar till Sverige”, var hans svar. Det är förstås det bekvämaste sättet att argumentera, för dem som vill ha den här lönekonkurrensen på arbetsmarknaden, de som tycker att det är en schysst ordning att en grupp används som murbräcka mot kollektivavtalen och de löner och villkor som löntagare genom decennier av facklig kamp lyckats uppnå. I sak törs han inte argumentera, Hökmark. Han vågar inte säga rakt ut att det här är precis vad han och övriga på högersidan vill se: att löntagare ställs mot varandra och i kamp om jobben bjuder ut sitt arbete till lägsta pris.

Första gången jag hörde talas om Hyrlett.nu och kollade in på hemsidan, trodde jag att det var ett fall av ambitiös satir. Tråkigt nog är det inte så. Jag gick in igen idag och såg reklamtexter som ”Kolla våra oslagbara priser!”, ”Snickare/byggarbetare för bara 99 kr/(efter ROT-avdraget)”, ”Vi erbjuder flitig, erfaren och trevlig personal till de lägsta priser på marknaden” och ”Hyrlett.nu erbjuder billig arbetskraft i Sverige” svischa förbi.

Problemet är – nu säger jag det en gång för alla – inte att lettiska byggjobbare jobbar i Sverige. Inte heller att finländare, polacker, eller människor från vilket land som helst gör det. Det är inget problem. Men att EU har bestämt att det är förbjudet för fackförbund att se till att alla som jobbar i Sverige ska ha kollektivavtalsenliga löner – det är ett problem. Det är dessutom något som på riktigt riskerar att underblåsa rasistiska strömningar. Så lägg av med rasismanklagelserna och stå istället för vad ni tycker. Ni vill ju ha de här reglerna. Stå för det. Var ärliga i debatten.

Slutdebatten är slut, och så är snart också valrörelsen. Jag ser att man kan spela på hur stort man tror att valdeltagandet ska bli. Jag skulle inte sätta mina pengar på en särskilt hög procentsats. Jag tror att valdeltagandet även den här gången blir lågt, men jag hoppas innerligt att jag har fel. Ni som är EU-kritiska (och tillhör den grupp som är minst benägna att nyttja rösträtten) får väldigt gärna bevisa att jag har fel, genom att gå och rösta på söndag.

Det finns 7 kommentarer till “Slutdebatten slut”

 • Anonymous skriver:

  Bara en kort fundering…

  Hur har du rent praktiskt tänkt att lösa fackföreningsfrågan. Jag fattar inte riktigt problemet.

  Om man vill arbeta någonstans så måste man alltså förhandla med facket innan. Nja. Min erfarenhet är att facken är de mest rasistiska och protektionistiska organisationen i alla länder.

  Jag kanske måste flytta ifrån det land där jag är för att facket vill stödja den nationella arbetskraften…

  Så innan du blir upprörd så tycker jag du ska försöka se verkligheten och inte ditt eget protektorat.

 • Vanlig Svensson mot pirater skriver:

  Dagens Dumstrut pryder nu Carl Schlyters (MP) hjässa efter hans genomkorkade uttalande:

  ”Det är ni som är emot fildelning som kommer att skapa oreda. För blir det förbjudet så kommer människor att gömma sig på nätet”

 • Dan skriver:

  Jag håller helt med om Lena Ek. Maken till hål-i-huvudet-resonemang har väl sällan skådats? Ökande stöd för högerextrema åsikter bland unga skall stävjas genom utbyte inom EU? Jo, tjena, alla på den europeiska kontinenten är ju kända för att vara så mycket bättre än svenskarna i den frågan, och bara våra svenska ungdomar får lära känna lite danskar och tyskar så kommer främlingsfientligheten i vårt land helt magiskt ta slut.

  Men att Hökmark skulle försökt utmåla Ulvskog som rasist är väl däremot inte helt korrekt? Han sa ju till och med att han tyckte att det var andra som höll på med sådant, och att vi inte skall skylla våra problem på dem som kommer hit och jobbar.

  Jag tror att hans kommentar fick många att tänka på LO-folk som stod i Vaxholm och ropade ”Go home!”. Kanske vill sossar slippa minnas det? Kanske är det därför de nu klagade skriar om ”övertramp”?

 • Hej Anonym. Nej, så går det ju inte till, att man som arbetstagare förhandlar med facket. Vad det handlar om är att facket ska kunna få företaget att teckna kollektivavtal, som garanterar att de som jobbar får den lön och de arbetsvillkor som ska gälla.

 • Jan Svensson skriver:

  Hökmark gjorde inget gott intryck för mig alls, må hända att Marit Paulsen gjorde vettiga inlägg i debatten fast annars fanns inte mycket positivt att säga om högersidan av slutdebatten.

  Borgerligheten höll med om allting de alltid röstar mot. Och tog avstånd från allt de röstar för. De satt ju och typ ljuger om ex löner och lönesättning. Paradoxalt diskussionsklimat.

  Vänstern tyckte jag gjorde en god insats, Schlyter gjorde vettiga inlägg och Ulvskog detsamma. Eva-Britt blev för avbruten hela tiden, men det hon fick sagt var jättebra.

 • Håller med. Paulsen var inte pjåkig.

 • Aron i GBG skriver:

  Nu har borgare börjat prata öppet om att de vill ha lönekonkurrens.
  http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=122&a=498995

Skriv en kommentar