Ställ USA tillsvars!

Idag publicerade Amnesty sin årsrapport och imorgon börjar Irak-konferensen, som går under det officiella namnet ”Iraq Compact Annual Review Conference in Stockholm”. Ministrar samlas för att diskutera Iraks framtid. Ingen kommer dock att prata om historien. Ingen kommer nämna en av de största brotten mot folkrätten – invasionen av Irak.

I mars 2003 ignorerade USA världssamfundet och invaderade Irak. Motiveringen var Iraks massförstörelsevapen. Inga massförstörelsevapen existerade och invasionen övergick snabbt till en ockupation som nu pågått i fem år. Imorgon, när Sverige står värd för ICI, är USAs utrikesminister Condoleezza Rice på plats. Det är ett tydligt tecken på att USA nu kryper till korset efter det stora misslyckandet i Irak. Nu ska alla andra länder, även dem som motsatte sig invasionen, stå för notan. Anmärkningsvärt är att svenska regeringen tar emot en ockupationsmakt som är skyldig till den humanitära katastrof som råder i Irak.

Amnesty rapporterar,

Mer än 60 000 människor fängslades utan rättegång av de USA-ledda styrkorna och de irakiska myndigheterna; bruket av tortyr var utbrett och utövades utan påföljder av irakiska säkerhetsstyrkor. De som anklagades för angrepp och mord ställdes inför rätta, där de inte fick någon rättvis rättegång och ändå allt oftare dömdes till döden.

När Fredrik Reinfeldt öppnar konferensen imorgon, kunde det vara på sin plats att ta avstånd från USAs nykoloniala politik och brotten mot mänskligheten. Att så skulle bli fallet är dock osannolikhet. Kom ihåg att Carl Bildt, som nu ser fram emot konferensen, var ambassadör för krigspropagandan. Samme Bildt tjänade miljoner på invasionen.

Det finns förstås dom som alltid hyllat invasionen och ockupationen. Liberala ungdomsförbundet går ut och välkomnar Rice. Argumentationen är traditionellt raljerande och ihålig (tröttnar dem aldrig på snacket om Nordkorea och Kuba?). Att liberalerna fem år efter invasionen ångrar att de valde att tro på Powells PowerPoint-presentation är vid första anblicken beundransvärt. Men tiden står tydligen stilla på liberalungdomens kansli i Stockholm. Verkligheten har efter fem år ännu inte lyckats tränga sig in i lokalerna. Ursäktandet av USA och dess allierade fortsätter som om närmare en miljon civila irakier inte dött som ett direkt resultat av av ockupationen.

Ockupationsmakten har koloniserat väsentliga delar av Iraks naturresurser. Redan under det första ockupationsåret reades de statliga företagen ut till utländska investerare. Elektricitet är fortfarande en lyxvara och sjukvårds- och utbildningssystemen är sargade. Det är tydligt att ockupationsmakten haft som ett primärt mål att säkra oljetillgångar och diverse handels- och produktionskontrakt på bekostnad av mänskliga rättigheter. Konferensen är därför främst en fars och ett skådespel. I synnerhet när den svenska regeringen tillåter utvisning av flyktingar till det krigsdrabbade Irak.

Den svenska regeringens värdskap legitimerar en ockupation och därmed en grov kränkning av folkrätten. Om regeringen menar allvar med sin konferens borde flera krav riktas direkt mot USA,

1) Ockupationen måste upphöra.
2)
USA måste betala skadestånd för ockupationens förstörelse.
3) Alla olje- och handelskontrakt som slutits under ockupationen måste annulleras.

Det arrangeras protester i Stockholm! Gör din röst hörd och demonstrera mot Condoleezza Rice!

Condoleezza Rice Go Home!
Stad: Stockholm
Plats: Sergels torg
Tid: 2008-05-29, 18:00

Protestmöte mot USAs krigspolitik och mot USA.s utrikesminister Condoleezza Rices besök i Sverige Talare på mötet: Rose Gentle, brittisk ledande medlem i Military Families against the War, hon har förlorat sin 19-årige son i Irakkriget Matthias Gardell, professor i religionshistoria Mehmet Kaplan, miljöpartiet Jens Holm EU-parlamentariker vänsterpartiet Mariam Osman Sherifay, socialdemokratisk kommunalpolitier Musik m m av bl a Teater Tribunalen och Dror Feiler.

Arrangör: Nätverket mot krig

Läs mer
Uttalande från Ung Vänsters förbundsstyrelse
Uttalande från Vänsterpartiet

Andra medier
SvD,DN1, DN2, Aftonbladet

Det finns 4 kommentarer till “Ställ USA tillsvars!”

 • Pastey skriver:

  Bra och tack för länken om Bildts smutsiga affärsinnehav lobbande för kriget. Hade inte sett det förut. Frågan är om inte även han borde ställas inför en krigsförbrytartribunal.

 • Anonymous skriver:

  Kan vi åtala USA för att de ingrep mot A8 1943

  Alltid denna Ville Vessla.

  Kanske vi alla hade varit öststatsbor om inte A8 och USA strulat till det.
  Se så bra det går för abschasien
  Och Tjernobyl, Putin rules, bra va
  /.-o

 • Ture Sventon skriver:

  Det kanske kommer som en överraskning för er men i folkrättslig mening är inte Irak för närvarande ockuperat med undantag för ett litet område som turkarna håller. De amerikanska stridskrafterna är den demokratiska regeringens gäster på samma sätt som basen i Ramstein inte är en ockupation.

  Från det ena till det andra: Vad tror ni skulle hända om USA lämnade Irak? Vill ni verkligen det? Varför ser ni USA som ansvariga för våldet och inte Iran som upprätthåller det? Varför ser ni våld som legitimare än val? Tänker ni tillämpa det i Sverige?

 • vem skulle ha hållit ordning i regionen om inte USA varit där? Vad finns det för alternativ? Jag är inte pro-amrikansk utan tvärtom, men hade vi velat ha in Iran där istället? Eller en ny Saddam? Nä, antingen får EU/FN ta sitt anvar i denna fråga eller så är det fan i mig bättre som det är.

Skriv en kommentar

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php:39 Stack trace: #0 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include() #1 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #2 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #3 {main} thrown in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php on line 39