Ta hem trupperna från Afghanistan!

Idag torsdag kommer utrikes- och försvarsutskottets förslaget om utökat truppnärvaro i Afghanistan att klubbas i riksdagen. Förslaget innebär att regeringen kan öka närvaron till 859 personer för delta i den NATO-ledda ISAF-styrkan.

Det finns invändningar. Medan Socialdemokraterna och Miljöpartiet kräver av regeringen att den ska be USA om att inte bomba civila i Afghanistan, har Vänsterpartiet ställt kravet om att Sveriges insatser genast upphör och att trupperna dras tillbaka. Det är förstås det enda rimliga. Allt annat kan likställas med kosmetika och politiskt spel i utskottet.

I kommittémotion 2008/09:U9 (v) yrkande 3 anför Vänsterpartiet att Sverige i internationella organ och som enskild stat bör agera för att den USA-ledda ockupationen av Afghanistan upphör.

Beslut tas som sagt under torsdagen.
Utanför riksdagen, arrangerar Afghanistansolidaritet en manifestation med parollen ”Svenska soldater har inte i Afghanistan att göra”. Mynttorget kl 18.

Läs också ett tidigare uttalande från vår förbundsstyrelse.

Uppdatering kl 13.35: Läs också Hans Lindes inlägg i ämnet!

Det finns 7 kommentarer till “Ta hem trupperna från Afghanistan!”

 • Anonymous skriver:

  Ja visst, låt alla trupper åka hem så att talibanerna än en gång får styra över det afghanska folket. Sharia-lagar, kvinnor som behandlas värre än djur och små flickor som hindras att gå i skolan mm. Det är fina fisken.

  Ert snack om solidaritet liknar mest snömos.

 • uffe skriver:

  Ja visst, invadera och ockupera alla andra ”ociviliserade” länder också när vi ändå är igång. Lite 1800-talskolonialism har väl ingen dött av. Dessutom, vahettere, talibanerna och Saddam va dumma.

 • Anonymous skriver:

  Kolonialism?! Ok, kalla det vad du vill, så länge talibanerna och tyranner likt Saddam hålls borta från makt. Önskar att Mugabe, Kim Jong Il, Brumas junta med flera diktarorer kunde avsättas så att befolkningen fick en ärlig chans att leva i frihet och under normala omständigheter. Men sånt gillar inte uffe et al. Vänstern älskar av någon anledning diktaturer, för där har alla det lika jävligt.

 • Jimmy skriver:

  Ja det dröjer väl inte länge innan ung vänsters hjälte mr chavez är ikapp mugabe vad gäller att få bestämma själv i sandlådan. Då får ju USA i alla fall lite närmare att transportera sina grabbar så sparar vi lite på klimatet.

 • Anonymous skriver:

  Jag förstår uppriktigt sagt inte varför ni vill att de svenska trupperna plockas hem? Är det inte viktigt att Sverige deltar i kampen mot den förtryckardoktrin som så länge tillämpats i Afganistan och vars förkämpar nu strävar för att återta makten?
  Har inte vi ett morlaiskt ansvar att inte låta det ske?

 • päronhalvan skriver:

  Läs på lite, lagarna som talibanerna stiftade är fortfarande kvar i Afhanistan. Samma förtyck mot kvinnor som innan. Den amerikanska ”befrielsen” skördade dock 7000 civila i olika bombattacker.

  Demokrati bombas inte fram som vissa högermänniskor verkar tro.

 • Anonymous skriver:

  päronhalvan: Tur att det är du som behöver läsa på. Faktum är att det numera tex är tillåtet för kvinnor att visa sitt ansikte, vilket var absolut förbjudet under talibanregimen. Det är alltså bättre nu, men kan naturligtvis bli ännu bättre. Vilket det absolut inte kommer att bli om man överger afghanistan och åter låter det falla i händerna på talibanerna. Läste för övrigt att det numera finns biografer öppna i Kabul. Något som var absolut förbjudet under talibanernas styre. Så kom inte och påstå att samma lagar och regler tillämpas nu som under talibanregimen.

  För övrigt påstår inte jag att demokratier bombas fram. Däremot ifrågasätter jag ung vänsters onyanserade ställningstagande att överge afghanistan. Vad skulle bli bätter då? Vad skulle bli bätter med en människorättsvidrig talibanregim vid makten?

Skriv en kommentar

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php:39 Stack trace: #0 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include() #1 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #2 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #3 {main} thrown in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php on line 39