Ta ungas ohälsa på allvar

piller

Nya siffror från Socialstyrelsen visar att utskrivningen av antidepressiva mediciner till ungdomar och unga vuxna ser ut att nå rekordnivåer under 2012. Unga beskriver hur det är lättare att få mediciner, men betydligt svårare att få andra typer av behandlingar som exempelvis samtalsterapi.

– Samhället måste ta den ökande ohälsan bland unga på allvar. Den är ett stort problem, som begränsar livet för väldigt många ungdomar. Skolhälsovården och barn- och ungdomspsykiatrin måste få mer resurser, så att alla också kan få den hjälp man behöver, säger Ung Vänsters förbundsordförande Stefan Lindborg.

Det finns ett tydligt könsperspektiv på ungas ohälsa. Socialstyrelsens folkhälsorapport från 2009 visade att var tredje tjej på gymnasiet upplever ängslan, oro eller ångest. Många unga tjejer har också andra stressrelaterade problem, som huvudvärk eller ont i nacke och axlar.

– För att bekämpa den ökande ohälsan måste man också rikta blicken mot de faktorer som skapar stress och ångest, exempelvis betygshets, den otrygga arbetsmarknaden och de sjuka ideal som tydligt påverkar tjejers liv, avslutar Lindborg.


För mer information:

Tove Liljeholm
Pressekreterare, Ung Vänster
08-654 31 00, 073-669 17 34
tove.liljeholm@ungvanster.se

Det finns 2 kommentarer till “Ta ungas ohälsa på allvar”

  • uhuhu skriver:

    bästa jävla ungdomsförbundet ever. :]
    bra sagt!

  • Vilhelmina Tilia skriver:

    Det är så sjukt svårt att få annan hjälp än mediciner, som dessutom inte alltid är det bästa alternativet. Jag åt själv mediciner i många år utan något ytterligare stöd från vården. Först när jag gjorde ett sucidförsök fick jag annan behandling. Idag, 10(!) år senare har jag kunskap om min sjukdom, sjukdomsinsikt och kan tyda mina tydliga sjukdomstecken så jag kan akutmedicinera och undvika ett sjukdomsskov. Ska det krävas 14 dagar på IVA i respirator för att vården ska reagera?

Skriv en kommentar