Hem / Blogg / Bjud in Hamas och släng ut Israel!

Bjud in Hamas och släng ut Israel!

27 december, 2008

Efter de senaste dygnens israeliska anfall mot invånarna i Gaza, styrkesamlar Israel i närheten av gränsen. Många pratar om en israelisk markoffensiv med målet att eliminera Hamas, den folkvalda regeringen i Gaza.

Det är otroligt svårt, ja omöjligt, att veta hur situationen är i Gaza men jag föreställer mig att om inget görs kommer jordens största fängelse att snart omvandlats till jordens största bårhus. Journalister släpps inte in. Israel vill ogärna visa upp den demokratiska sida av sig själv som palestinierna är vana vid att se och uppleva. Via Anna Wester, som har fått förstahandsuppgifter inifråna, läser jag att läget är ytterst allvarligt. Den israeliska våldsapparaten är skoningslös.

Tyckare och medier tycker uppenbarligen om att försvara världens fjärde största militärmakt när den attackerar ett folk som i bästa fall är beväpnat med hemmagjorda raketer. Dessa raketer är det enda som åsyftas för att motivera Israels kollektiva bestraffning av 1,6 miljoner palestinier i Gaza.

SvDs ledarsida skriver,
Lika höga dödstal på den israeliska sidan syns sällan, vilket ofta anförs som ”bevis” för Israels kalla blod. Så enkelt är det nu inte. Hamas placerar regelmässigt sina strategiska mål ibland civilbefolkningen och missar aldrig en chans att påtala antalet döda för världen.

Fredrick Federley skriver,
Israel har rätt till självförsvar. Varje stat måste agera mot dem vars mål är att utplåna, förnedra och förgöra. De många döda är inte bara israelernas fel. Hamas vill maximera de civila offren för att vinna opinionen. Och svenska medier spelar dem rätt i händerna.

Det som ockupationens apologeter ytterst kräver av palestinierna är att de ska lägga ner sitt motstånd mot ockupationsmakten och låta sig förslavas.

Har inte palestinierna rätt till självförsvar? Har inte de rätt att göra motstånd mot den makt som kollektiv bestraffar dem genom att svälta ut dem och hindra leveranser av förnödenheter?
Har inte palestinierna rätt att använda sig av de till buds stående medlen för att försvara sig mot världens fjärde största militärmakt? Självklart har dem det! Allt annat vore omänskligt! Och vi måste ge dem vårt stöd, allt annat vore lika omänskligt!

Reaktionerna från väst har varit blandade. Medan människor på gatan känner solidaritet med invånarna i Gaza och på flertal platser anordnat stödmanifestationer, är det alltför många ledare som fortsatt i tystnadens spår. Carl Bildt gör som vanligt en medietaktisk manöver för att inte ta ställning – ansvaret för Sveriges utrikespolitik lägger han på EU. Fegt!

Den svenska regeringen måste agera. För det första måste Israels ambassadör, Benjamin Dagan, utvisas med kravet att Israel genast avbryter de militära attackerna och den kollektiva bestraffningen av Gaza. För det andra måste den svenska regeringen ta initiativ till att bjuda in Hamas för samtal om återuppbyggande av Gaza.

Gå med i “Utvisa Israels ambassadör ur Sverige!” på Facebook!
Läs också pressmeddelandet från Vänsterpartiet.

Andra som bloggat: Esbati, Löfqvist, Svensson, Jinge, Det Progressiva USA, Lindborg, Hans Linde
I medierna: DN, SvD, Expressen, Aftonbladet, Sydsvenskan, Newsmill