Hem / Artiklar / 6 timmars arbetsdag = löneförhöjning

6 timmars arbetsdag = löneförhöjning

15 maj, 2006

Fackförbundet kommunal har tidigare bestämt att de inte tänker driva kravet om 6 timmars arbetsdag och igår gick även s-kvinnorna ut med att de släpper kravet. De menar att det är viktigare med lönehöjning än kortad arbetstid .

Det är ett väldigt märkligt resonemang eftersom 30 procent av alla kvinnor idag arbetar deltid. En arbetstidsförkortning med bibehållen lön skulle alltså innebära en rejäl löneförhöjning för de anställda. Enligt en undersökning anser 98 procent av kommunals medlemmar att högre lön är mycket viktigt eller ganska viktigt och 76 procent anser att kortare arbetstid är mycket viktigt eller ganska viktigt. Varför då dra slutsatsen att slopa kravet om kortad arbetstid, det finns uppenbarligen utrymme och vilja till att driva båda kraven.

Många kvinnor subventionerar själva stressiga arbetsförhållanden och obetalt hemarbete genom att gå ner i arbetstid . Där försök med kortad arbetstid gjorts har man märkt att sjukskrivningarna minskat. än mer märkligt blir det när s- kvinnorna menar att arbetsmarknaden förändras och att det därför inte är aktuellt att driva kravet om 6 timmars dag. Visst är det sant att arbetsmarknaden förändrats men knappast i en riktning som gör det mindre aktuellt att driva på för en arbetstidsförkortning. Exempelvis så har hundratusentals arbetstillfällen försvunnit i den offentliga sektorn sedan EU inträdet och den ekonomiska krisen i början av 90 talet. De som jobbar kvar har fått en ohållbar arbetsbelastning. Därför är det verkligen ett krav som ligger i tiden.

Ung Vänster kräver 200 000 nya jobb i offentligsektor och 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. Ett krav som i ett slag skulle höja kvinnors löner och minska sjukskrivningarna.

Ida Gabrielsson
Ordförande Ung Vänster