60 år av ockupation

Israel fortsätter att införliva ockuperade palestiska områden. Igår startade en budgivning på byggen av 100 bostadshus i bosättningar på den ockuperade Västbanken. Detta samtidigt som de utomrättsliga avrättningarna fortsätter i Gaza. I onsdags dödades 17 palestinier, varav minst 11 var civila. Nödvändig kritik hörs från FN-chefen Ban Ki-Moon. Och Human Rights Watch kräver en oberoende utredning om mordet på den Reutersjournalist som under onsdagen föll offer för israeliska kulor.

Allt detta sker medan vi närmar oss den 14 maj, på dagen 60 år efter staten Israels utropande. 60 år av fördrivning och ockupation. Runt om i världen kommer 60 årsdagen att uppmärksammas. Budskapet är enkelt; 60 år av ockupation är nog – ockupationen måste upphöra. 60 år av ockupation ger vid handen att en varaktig fred inte är möjlig att få till stånd så länge bosättningspolitiken tillåts fortgå. Ingen fred är möjlig så länge bomber och kulor skördar palestinska offer.

I Sverige kommer det arrangeras manifestationer, kulturaftnar och demonstrationer i solidaritet med det palestinska folket. Det finns dock ett undantag. Fredrick Federley, centerpartistisk rikdagsledamot, som skänkt pengar till israeliska armén och minglat febrilt på den israeliska ambassaden, arrangerar en kändisfest för Israel. Syftet sägs vara att rentvå Israels namn. Det lär bli en svår uppgift. Vi på Ung Vänster-bloggen väntar med spänning på VIP-listan. Dock bjuder Katarina Lernmark, Fokus, på ett inte alltför osannolikt scenario av kramfesten för Israel.

För övrigt kan man följa alla aktiviteter till minne av al-Nakba på Palestinagruppernas hemsida.

SvD, DN1, DN2, Rawia Morra

Det finns 10 kommentarer till “60 år av ockupation”

 • Anonymous skriver:

  Hur står det till med fakta.
  Israel firar sin 60-års dag den 8 maj.

 • Jussi skriver:

  Vilken infantil aggression från UV!

  Den enda israeliska ockupation som väckt internationell förargelse är dock 41 år gammal. Bildandet av Israel – det förhållandevis pyttelilla landet – är dock inte fråga om en ockupation som Världen önskar upphöra. Alla demokratiska länder är överens om att denna 60-åring lever vidare, (dock icke efter 1967 års gränser). Därför väcker Ung Vänsters hopplösa, enögda och aggressiva inlägg förvirring. Vill Ung Vänster att Israel upphör att existera?

  Det finns nämligen viss orsak att misstänka sådan ungkommunistisk arrogans:
  När Kosova utropar självständighet – efter att ha genomlidit Milosevics förtryck och folkmord – tiger Ung Vänster. Lars Ohly uttrycker uppskattning till denna suveränitet FÖRST när Carl Bildt erkänt Kosova. (Tidigare uttryckte sig Ohly tvivelaktig till självständigheten). Precis så tiger en svensk räv!

 • Röde Condoren skriver:

  Tja, Jussi, det är väl bra att en rasistisk apartheid stat som är en liten kopia av Bothas Sydafrika försvinner? Eller ska man tillåta att stater är rasistiska för att det är judar som styr den?

  Och varför ska man erkänna Kosovo? Det är en stat baserad på etnicitet där serber, judar och romer fördrivits och förtrycks i flera år! Vad finns det för gott att säga om Kosovo?

 • Jude skriver:

  haha kan ju vara för att federley är homosexuell och uppskattar att inte bli hängd för sin sexuella läggning 🙂 och vilket land hänger man inte bögar i? Jo Israel! Det är även det enda landet där yttrandefrihet råder, likt religionsfrihet, fri media och allmäna hemliga val! Lägg nu ner med antisemitismen dvs den ständiga fokusen på Israel. Blame it on the jews är 40 tal, hitta på något nytt.

 • Jude skriver:

  Föresten jag syftade förståss på regionen Israel befinner sig i, dvs Mellanöstern.

 • Robert skriver:

  Ung Vänster stödjer inte oväntat den palestinska apartheidregimen som representerar en etniskt ren arabisk befolkning på Västbanken och i Gaza, där judar är förbjudna (eller mördas) och där kristna diskrimineras och flyr. För att inte tala om att den Iran-stödda Hamas-regimen står för en diktatorisk, totalitär och rasistisk förtryckarpolitik mot den egna befolkningen.

  Och nu vill Ung ”Vänster” alltså att hela Israel ska utplånas, i likhet med Ahmadinejads och hamas önskemål.

  Extremisterna och antisemiterna i Ung Vänster har gjort in inställning tydlig.

 • aa skriver:

  Är detta en avvikelse eller är det verkligen Vänsterpartiets Ungdomsförbund som vill upprepa förintelsen?

 • Anonymous skriver:

  Israeliterna har rätt till sitt land, inte de j… palestinierna, de kan dra ditt pepparn växer

 • invandrare skriver:

  sverige är aparteidrstat. Jag vill att sverige ska försvinna.

  svetige suger fett !!

 • invandrare skriver:

  sorry för tryckfel

  sverige suger fett !!

Skriv en kommentar