Dagens ord: hegemoni

Från liberaler klagas det ofta över att journalistkåren skulle vara vänstervriden. Vad de lika ofta ofta glömmer att nämna, är att det i huvudsak är kulturjournalisterna som står för överslaget åt vänster. När det gäller dem som åtagit sig att granska samhällets maktelit, tippar istället de politiska preferenserna åt höger.

Det kanske kan vara en förklaring till resultaten i den här studien. DN: s Knut Kainz Rognerud har granskat medierapporteringen kring Ericsson under ett år och funnit att ingen av de över 500 artiklarna kunde beskrivas som granskande med kritiska frågor. Motbilder eller andra perspektiv kommer inte upp. Istället får företagsledningen ensam ge sin bild av företagets förehavanden. Makten kan fortsätta att verka och synas på precis det sätt de vill alltså. Så bekvämt.

Det finns ingen kommentar till “Dagens ord: hegemoni”

  • Pelle skriver:

    En annan förklaring jag läste nånstans är att när man opinionstestar journalistkåren så frågar man HELA kåren. Då visar det sig att journalister på småtidningar och landsortstidningar (och säkert kulturen som ni säger) har en klar vänsterprägel. Däremot lutar journalisterna på de stora opinionsbildande rikstidningarna, affärspress och TV klart åt höger.

    Makes sense to me – ingen slump att mitt mediaarbetartäta bostadsområde på Söder blivit blått så blått.

Skriv en kommentar

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php:39 Stack trace: #0 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include() #1 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #2 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #3 {main} thrown in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php on line 39