Dags att vakna!

Lågkonjukturen fortsätter att äta sig in i allt fler samhällssektorer. Igår kom nyheten att var tredje kommun varslar lärare. Det blir tydligt att regeringen inte bara vill sänka löner, krama ihjäl facket och skrota välfärden. Regeringen är i grunden också kunskapsfientlig. Allt färre ska få rätten till kunskap – och därmed makt. Björklund verkar inte vilja vakna. Han kan möjligtvis tänka sig ökade anslag till kommunerna men vill nog gärna låta krisen få verka ett tag till. Färre lärare i kommunala skolor ökar nämligen konkurrenskraften hos de privata, vinstjagande, skolorna. Det tycker Björklund och regeringen är alldeles utmärkt.

Jag ser att några fackförbund, med SKTF i spetsen, har gått ihop och uppmanar folk att skicka vykort till Rienfeldt. Budskapet är ”Dags att vakna” och kravet är att regeringen satsar på den offentliga sektorn för att ta Sverige ur krisen. Ett kommunpaket med mer pengar till kommunerna krävs nu med detsamma innan det är försent och allt har gått år helvete. Utmärkt krav tycker jag. Därför har jag idag, på morgonen, skickat ett vykort till Reinfeldt. Gör det du också!

– – –

För övrigt, så är det bra att huvudavtalet har brutit ihop. Svenskt Näringsliv ville förlama fackföreningsrörelsen med kravet på skrotning av LAS och fackets stridsåtgärder. Den uttalade strategin från arbetsgivarföreningen är nu att ge sig på de lokala förhandlingarna och under brinnande lågkonjunktur tvinga facket till fler och fler eftergifter. Nu gäller det att facket och medlemmarna står på sig och inte gör avkall på sina krav på bättre arbetsmiljö, arbetstider och löner. Oavsett vad nationalekonomiska spåmän säger så finns det tydligen utrymme eftersom bonusprogrammen fortsätter som om inget hade hänt.

Kolla också Ung Vänsters kampanjsida ”Vem tjänar på ungdomsrean?”

Andra som bloggat: Hans Linde, Svensson, Erig Berg, Alliansfritt Sverige, Social Democracy, Badland Hyena, Waldau, Arvid Falk,
I medierna: DN1, SVT, Dagens Arbete, KA, DI, DN2, Expressen, Sydsvenskan

Det finns 6 kommentarer till “Dags att vakna!”

 • Gryningsräd skriver:

  Regeringen har läget under kontroll och att svara varje tidningsrubrik med ”det är klart att vi skall ge mer pengar till kommun/bilföretag osv” är ren populism. Besked kommer i vårpropositionen – inom kort alltså.

  Det är INTE bra att huvudavtalet skrotas. Sveriges arbetsmarknad måste förnyas och bli mer flexibel. Förhoppningsvis får regeringen förnyat förtroende och får sitta en mandatperiod till och då kommer nog att LAS bli något förändrad.

 • Robban skriver:

  Gryningsräd:

  Det är alltså populism att stärka kommunernas ekonomi så att de slipper säga upp personal?

  När du pratar om ”flexibilitet” på arbetsmarknaden, menar du alltså mer otrygghet, mer timvikariat, deltid osv? Du får precisera dig lite bättre. By the way, vad menas med att ”förändra” LAS? Att den avskaffas eller försämras?

  Bra skrivet som vanligt Thaher!

 • Gryningsräd skriver:

  Robban:
  Nu får du läsa vad jag skriver. Det är populism att timmen efter nyhetsrubriken sätts att gå med med löften om manna från himlen. Nu tar regeringen det lugnt och lovar besked i vårproppen.

  Dessutom: Kommuner och landsting har aldrig fått så mycket pengar som nu: http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FO%3DRSS%26ArticleId%3D2009%255c01%255c15%255c319675
  Det finns många andra verksamheter än ”vård, skola, omsorg” att dra ned på.

  Det som du kallar ”otrygghet” är det som jag kallar för flexibilitet. När det blir enklare för en arbetsgivare att anställa och säga upp blir det också enklare för människor att FÅ jobb om dom nu får sparken. Att det sedan finns många som sitter på sina jobb som dom inte trivs på i rädslan för att inte kunnat få ett nytt jobb, leder till ineffektivitet och sjukskrivningar för att ”man inte tycker att jobbet är roligt”.

  Att få bort en del betonghäckar som har jobbet kvar bara för att dom har hamnat långt upp på LAS-listan kan också vara bra att flytta på lite. LAS skall förändras så att kompetens blir mer värt än idag. Arbetsgivaren måste ju rimligtvis kunna få bestämma vilka som skall få jobba och inte. Det leder också till att människor får det enklare att skaffa jobb – tillsammans med en nödvändig sänkning av skatten på arbete kommer att göra gott för Sverige.

 • Robban skriver:

  Gryningsräd:

  Jag läser det du skriver. Kruxet är att du får förklara dina begrepp bättre. Vem förstår när du pratar om ”populism”? Frågan är om kommunerna har råd att behålla sin service medan regeringen ”väntar”. Om nu kommunerna/landsstingen har så mycket pengar som du påstår, varför överhuvudtaget skära/varsla? Då hade vi ju inte suttit här o tjötat om nu situationen redan löst sig.

  Problemet med ditt resonemang ang ”flexibiliteten” är att dagens arbetsmarknad fullkomligt kryllar av ”flexibilitet”, dvs otrygga anställningar. Är det inte timvikariat så är det deltid eller projektanställning. Om nu mer otrygghet är lösningen på arbetslösheten så borde arbetslösheten vid det här laget vara borta pga den stora otrygghet som råder idag. Sen finns det inga som helst bevis på att företagen anställer fler om man ruckar/avskaffar LAS. Det enda som händer är att chefen fritt får kicka folk hursomhelst och hur ger detta jobb? Och om man är trött på jobbet? Ja, då får man säga upp sig och söka nytt. Det har man rätt till enligt gällande lagstiftning.

  Vad tror du egentligen beror på att folk vägrar byta jobb?

  A) Att anställningstryggheten är för strikt
  B) På grund rädslan att bli arbetslös och hamna på soc på grund pågående kris/nyliberal ekonomisk politik
  C) Att man har tråkigt

  Tänk efter innan du svarar och tänk efter riktigt noga. Våga skippa Timbrotänket och tänk efter riktigt noga så klarnar det.

 • Gryningsräd skriver:

  Robban:
  ”Kännetecknande för populism är att det rör sig om politik med förenklade lösningar.”
  Alltså – får fort kommuner skriver att dom måste ha mer pengar så hävdar jag att det är populistiskt att med en gång gapa ”jajamensan, det är klart” och ÄNDÅ vänta tills vårbudgeten kommer.

  Ja, om dom nu har så mycket, varför varslar dom? Ja, det frågar jag mig också. KAN det vara så att kommuner och landsting håller på med en mängd projekt som inte ingår i deras kärnverksamhet? Det är vänstäder, kulturprojekt, bowlinghallar, caféer, filmfestivaler osv… Det kanske är dags för lite prioriteringar?

  Problemet med arbetsmarknaden är just att det FINNS en mängd anställningsvillkor, olika arbetsgivaravgifter och andra avdrag beroende på vem man anställer.

  ”Inga bevis” – nej, det kan ju vara lite svårt, med tanke på att man inte HAR ruckat på LAS.

  ”…chefen fritt får kicka folk hursomhelst och hur ger detta jobb?”
  Du är väl för rolig. Antingen har ett företag behov av att anställa och då gör man det. Eller så har man inte det och då anställer man. Det är ju inte så att företag bara för att dom KAN avskeda folk kommer att göra detta? Fin syn du har på företagare…

  D) Man vet att det kan vara svårt att hitta ett nytt jobb eftersom företag tar en stor risk att anställa / stor kostnad
  E) Man tappar ”sin plats” i den oerhört viktiga LAS-listan

  Jag har suttit i dagar ut och dagar in och grubblat, men eftersom jag fortfarande säger emot dig så verkar det som att ”Timbro”-tänktet sitter kvar. Ajajaj… 😉

 • Anders skriver:

  Den som har satt sig in det minst till bakgrunden om VARFÖR lärarna sägs upp vet att det viktigaste orsaken är minskade barnkullar, och därmed ett minskat behov av lärare.

  Det är felaktig retorik att koppla ihop uppsägningen av lärare med regeringen. Det är bara enkel vänsterretorik utan insikt om bakgrunden.

Skriv en kommentar