Danmark ännu brunare

Den fascistoida utvecklingen i Danmark fortsätter. Det rasistiska partiet, Dansk Folkeparti, har tryckt upp affischer med profeten Muhammed. Budskapet är insinuant, populistiskt och misstänkliggörande – ”Yttrandefrihet är danskt, censur är det icke” och det finstilta lyder ”Vi står fast vid de danska värdena”. Invandringspolitiken ska bli partiets huvudfråga i valrörelsen. Dagordningen ska cementeras fast i rasistisk retorik med lika rasistisk politik som följd. Det danska etablissemanget fiskar i gumliga vatten – det känns igen från folkpartiets agerande i valrörelserna 2002 och 2006. Den politiska förlamningen som kännetecknar Danmark är farlig och den som tror att det bara är invandrarna som ska kastas ut har fel.

I dagarna pågår också en rättegång som kan få stora konsekvenser för det motståndet som vänder sig mot de rasistiska tongångarna i Danmark. 7 aktivister står åtalade för ”terrorism” – de har samlat in pengar till befrielseorganisationerna PFLP och FARC (se också här). Enligt den danska terrorlagstiftningen, direktimporterad från USA via den överstatliga EU-lagstiftningen, riskerar de åtalade upp till 10 års fängelse. Varken PFLP eller FARC är listade i FN:s eller för den delen Storbritanniens terrorlistor. Det danska justitiedepartementet väljer dock en annan väg – nämligen att angripa demokratin.

Händelserna som har föregått rättegången är förstås starkt kopplade till Danmarks roll som trogen allierad och lydhund till USA, i det som har kommit att kallas för ”kriget mot terrorism”. Danska trupper i Irak, öppen rasism riktad mot muslimer och tillämpningen av terrorlagar som är så vaga att organisationer som Ung Vänster och Amnesty skulle kunna åtalas. Danska Greenpeace åtalades för tre år sedan. Brottet: en banderoll mot GMO-produkter upphängd på Danska Jordbrukarföreningens huvudbyggnad. Greenpeace dömdes till $4000 i böter som i högre instans höjdes ytterligare, till $10 000. EU:s terrorlagar som inte har juridisk legitimitet i Danmark tillämpades för första gången – i sin grövsta form.

Idag har USA listat mer än 775 000 individer som terrorister. Innan 9/11 fanns endast 20 personer på listan. Bush-administrationen har helt enkelt skapat de terrorister de har påstått sig vilja bekämpa. Delvis genom att brutalt slå sönder miljoner drömmar och hopp om framtiden. Delvis genom att hålla oskyldiga fängslade på okända grunder, utan rätt till juridiskt försvar eller rättvis rättegång. Och genom att helt enkelt lista nästan en miljon människor – som en ”försiktighetsåtgärd”. Det är uppenbart att de terrorlagar om hastades fram efter 9/11 är de största hoten mot demokratin. Sverige är också involverad. Den inhumana asylpolitiken, utvisningarna till Irak och Afghanistan, vapenexporten och trupperna i ockuperade länder kan inte ses som isolerade händelser utan som olika delar av en politik som sätter rättssäkerheten, fri- och rättigheter och själva demokratin på undantag. Danmark har redan nått detta stadium. Med den borgerliga regeringen vid makten, och folkpartiet som ett regeringsparti med nära kontakter med danska populister, är risken stor och överhängande att Sverige också når dit.

Det är dags att försvara våra rättigheter.

Det finns ingen kommentar till “Danmark ännu brunare”

 • Anonymous skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 • Anonymous skriver:

  Var tidigare tveksamt inställd till danskarnas politik. Men anser sovjetideologerna i UV att den är fel så bör den ju vara någorlunda rätt iallafall. Knepigt detta.

 • Anonymous skriver:

  Fan vad nice, go DF! Vi får hoppas Sverige tar efter innan det är för sent.

 • Sanna skriver:

  Att nämna rasism i samma stycke ni citerar danskarnas affischslogan ”Yttrandefrihet är danskt, censur är det icke” visar bara hur fel ute ni är.
  Bloggar som den här och människor som ni stärker mig i min övertygelse att inte göra som jag brukar, nämligen rösta vänster, år 2010.

 • Jenny skriver:

  Dansk Folkeparti är verklighetsförankrade hjältar. Ung Vänster är hjärntvättade och indoktrinerade sönder och samman bortom all återvändo. Skall ni fortsätta försvara imperialistkulten när muslimer inom några decennier utgör en majoritet av Sveriges och Europas befolkning (vilket dom kommer att göra om nuvarande födslotalsutveckling och massinvandring tillåts fortgå). Ska ni fortsätta att hävda att islam är en harmonisk och human fredsreligion när ni lever som en förtryckt och förföljd minoritet under Sharialagar?

  Er etnomasochism och oikofobi äcklar mig.

 • Anonymous skriver:

  oj, va läskigt många trångsynta haverister det kommenterade här. Angående danmark: Med lite inifråninfo från Danmark (eftersom jag bodde där ett tag) kan jag säga att pelaseyed tyvärr har rätt. Danmark är ett rätt cyniskt, kallt och rasistiskt land nuförtiden. När man va barn var det trevligt att åka över till de snälla danskarna och ha trevligt. Idag är det mest obehagligt

 • susanne andersson skriver:

  Härligt Dan¨mark……Love you

 • Anonymous skriver:

  Flyr man till ett annat land, så måste man såklart anpassa sig efter det nya landets kultur och samhälle.

  Det är inget rasistiskt över detta parti. De vill bara inte att Danmark ska bli muslimskt. Muslimerna får utöva sin religion, men det ska inte gå ut över den övriga befolkningen!

  Yttrandefrihet är en av demokratins grundpelare, men jag antar att det är naturligt för en kommunist att förkasta demokrati.

  Det skulle inte förvåna mig om det här inlägget censureras också.

  //FB

 • Anonymous skriver:

  Heja Sverige,

  Det er da rart, at der i nabolandet Sverige er mennesker der kan se, at Danmark er ude på et brunt skråplan. Men ligesom de ørige Skandinaviske lande og europæiske var der i 1940’erne også mange nazister i DK. Det er der desvære også idag. DEngang hed de DNSAP idag hedder de Dansk Folkeparti. Og ja, de ER fremmedfjendskake. Og JA DK er et blevet et ekstremt politistatslignende, koldt lortesamfund.

  Hvis jeres foragt for den genvalgte HØJREekstreme regering i DK og boykot DK. Undtagen hvis I vil deltage i demoer mod krige/racisme/højreradikalisme mv.

  Danmark er med sit partnerskab med USA og George W. Bush blevet en skødehund for krigsforbrydernationen USA.

  DK er også næsten et neo-nazistiske, autoritært samfund. Den danske venstrefløj er ikke død – men kæmper imod de DANSKE MEDIER.

  Der for 90% vedkommende er højrereaktionære. DR1, DR2 og TV2 journalister er alle BORGERLIGE.

  Men derudover kæmper den hårdt prøvede danske venstrefløj mod kynisme, egoisme og en ufattelig USA-liderlighed.

  Derfor_ kammerater i Sverige: støt jeres medkæmpere i Danmark det i kan. For måske sprreder den brune pest sig snart til Sverige!

  Rød FRont og bekæmp facismen

 • ljuset skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 • ljuset skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 • Karolina skriver:

  ”Bush-administrationen har helt enkelt skapat de terrorister de har påstått sig vilja bekämpa. Delvis genom att brutalt slå sönder miljoner drömmar och hopp om framtiden. Delvis genom att hålla oskyldiga fängslade på okända grunder”

  ”Sverige är också involverad. Den inhumana asylpolitiken, utvisningarna till Irak och Afghanistan, vapenexporten och trupperna i ockuperade länder kan inte ses som isolerade händelser utan som olika delar av en politik som sätter rättssäkerheten, fri- och rättigheter och själva demokratin på undantag.”

  Det är uppfriskande att se att någon driver en motståndskamp, och säger som det är! Vi får helt enkelt bara fortsätta! När paniken så småningom har lagt sig kommer de antagligen att börja höra vad vi sagt hela tiden, och då kan vi vända allting rätt igen. Eller ”rättare” i alla fall…

  vh
  Karolina (mp)

  PS Den här kommentarlistan är upp-o-nervänd! På det här viset får ju samma kommentar läsas först, av alla, hela tiden! Det borde vara senast överst, så alla får läsas först NÅN gång!

Skriv en kommentar

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php:39 Stack trace: #0 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include() #1 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #2 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #3 {main} thrown in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php on line 39