Fack you, Maud!

Det finns mycket att säga om Centerpartiet. Det är ett parti som på ett tydligt sätt har tagit ställning mot stärkta rättigheter för ungdomar på dagens arbetsmarknad. Ungdomsanställningar utan minsta skydd mot arbetsgivaren är i sig ett historiskt förslag. Centerpartiet slog in på ren och skär diskrimineringspolitik. Dock tar hoten om att i praktiken förbjuda fackets enda vapen mot arbetsgivaren, nämligen stridsåtgärden, priset.

I helgen antog Ung Vänsters förbundsstyrelse ett uttalande om Centerpartiet,

I programmet föreslås förutom ”ungdomsavtalen” som fråntar unga sitt anställningsskydd, hårresande inskränkningar i fackets rätt att ta till stridsåtgärder för att få till stånd ett avtal. Man vill införa krav på ”proportionalitet” i åtgärderna, och i de fall då ingen av de anställda på ett företag är fackanslutna ska stridsåtgärder helt förbjudas. Genom att säga att företag där personalen inte är fackligt ansluten ska slippa teckna kollektivavtal, öppnar man i praktiken upp för en situation där arbetsgivare kommer att försöka påverka de anställda att inte organisera sig, eller inte anställa fackligt anslutna. Förslagen syftar till att stärka arbetsgivarnas övertag på arbetsmarkanden och att bakbinda facket. Centerns jobbprogram är en krigsförklaring, inte bara mot facket, utan mot hela den svenska modellen.

Läs hela uttalande här!

Till sist, har ännu ett fall justitiemord uppdagats. Abderazzak Jabri en politisk flykting från det av Marocko ockuperade Västsahara sitter sedan december häktad på minst sagt oklara grunder och ska nu utvisas till Marocko. Varken han eller hans försvarare har fått ta del av bevisningen mot Jabri. SÄPO har hämligstämplat hans akt. Ännu en människa skickas till tortyr och förföljelse. Skyldig part är Sverige. Förbundsstyrelsen antog ett uttalande till stöd för Jabri och andra som fallit offer för Sveriges flyktingpolitik och Kriget mot Rättsäkerheten.
Läs uttalandet här!

Det finns ingen kommentar till “Fack you, Maud!”

 • MissBesserwisser skriver:

  Ursäktar som frågar, men vad har facket för intresse av att kunna sätta in stridsåtgärder mot företag där de inte har några medlemmar?

 • Robert Z skriver:

  Helt enkelt för att fackmedlemskap inte spelar någon roll för om facket ska använda stridsmetoder eller ej. Alla knegare ingår i ett kollektiv som är i symbios med varandra.

  Det jag menar är att om facket bara tar strid mot de företag med fackliga anställda så finns det risk att andra företag sållar ut fackliga medlemmar vid anställningen och på så vis urgröper fackets förhandlingsstyrka. Risken är att folk överger fackmedlemskap eftersom risken finns att de avskedas om chefen får reda att jag är medlem i facket. Förstod du?

 • MissBesserwisser skriver:

  Borde det inte vara frivilligt om man vill ingå i det där kollektivet eller inte?

  Sen vet jag inte hur du läser lagboken, men det är faktiskt olagligt att avskeda någon för att denne organiserar sig fackligt. Sen är det också så att (c):s förslag främst kommer att betyda att fler småföretag kan få finnas kvar. Och är det inte bättre med småföretag där individens kompetens räknas än med stora företag där alla är utbytbara?
  Vill facket kunna sätta in åtgärder mot ett företag får det väl övertyga de anställda om fördelarna. För finns det inga fördelar, varför ska de bli medlemmar?

 • Anonymous skriver:

  Det är helt friviligt att vara medlem i faket. men anställd är du oavsett om du vill eller inte när du jobbar åt någon = del i det arbetande kollektivet.

  Vad som är lagligt och inte spelar mindre roll för flera företag. Det är inte så att det är bara å gå till polisen och anmäla sånt. dessutom är det inte olagligt att inte anställa fakliga medlemmar så det medför att om man ska ha jobb får man inte vara med i faket. Ungeför som det funkar i USA och andra ställen i världen där vanliga knegare måste ha 2 eller fler jobb för att klara sig.

  C:s förslag medför endast en större möjlighte för lönedumpning och ojämn konkurans mellan företagen.

  Den störsa fördelen med fakligt medlemskap är att det ser till att hålla löner och andra förmåner på en hyfsad nivå + att det är endast då som man kan få hjälp när chefen bryter mot lagarna som reglerar arbetsmarknaden.

  Små företag = välfärdsamhälle där alla har det hyfsat bra är en klar borgelig myt. Sudan är en av de småföretagar tätaste länderna i världen men jag tror nog ingen i sina sinens fulla bruk vill mena att folk har det bra där.

 • MissBesserwisser skriver:

  Men om jag har rätt att inte vara med i facket, varför ska de komma och bråka med min arbetsgivare när jag inte vill det?

  Det är fullt lagligt att välja vem man vill anställa, ja, men om man går med i facket sen man blivit anställd så är det ju löst i alla fall, eller hur?

  Lönedumpning? Hurdå? Småföretag har ingen möjlighet att lönedumpa, precis.

  Se där! Fördelar! Vad sägs om att dra upp dem istället för att hota med blockad?

  Småföretag är naturligtvis ingen garanti för ett välfärdssamhälle, men individen i sig är svårare att ersätta i ett litet företag, vilket innebär att individens anställning är mindre hotad. Borde inte vänstern tycka att det är bra?

 • Kalle skriver:

  Vänstern har aldrig haft något emot småföretag. Och om du inte behöver ta till fackliga åtgärder i ett sådant så är det ju inga problem, eller hur? Kan du förklara hur fackföreningar är dåliga för småföretag?

 • MissBesserwisser skriver:

  Jag har aldrig sagt att fackföreningar är dåliga för småföretag – däremot är det en större risk att ett litet företag går om kull till följd av en konflikt som varken anställda eller arbetsgivare vill ha, än att ett stort skulle göra det. Jag kan inte se varför facket skulle få monopol på vilka företag som ska få finnas kvar eller inte.

 • nicklas eriksson skriver:

  missbesserwisser har helt uppenbart aldrig varit fackligt engagerad…

  Om du tror att facket är så mäktigt på småföretag, undersök och sitt fan inte bara vid datorn och tro! Vi har oftast inte en chans om en arbetsköpare gett sig fan på att sparka en medlem. Efter alla turer kan det sluta med att arbetsköparen glatt betalar ett antal tusen i förlikning (löjligt lågt) och sedan är det bara att köra. Med den jobbiga medlemmen ur vägen.

  Entreprenörer kan dra! De är inga hjältar, bara jävla opportunister!

 • nicklas eriksson skriver:

  missbesserwisser, man får väl ha överseende med din ringa ålder eftersom du inte begriper hur småföretagare kan lönedumpa. I Sverige har vi fri lönesättning. Inget regleras i lag som i till exempel USA där den generösa lagliga minimilönen ligger på runt 5 bucks i timmen. På ett företag som saknar avtal kan arbetsköparen komma fram till mig med en snubbe och säga: ”Nicke, det här är Jimmy, han är beredd att göra ditt jobb för femhundra mindre i månaden än du. Vad säger du om det?”.

  Vad tror du jag får göra då? Jo jag får bjuda under Jimmy. Och han under mig. Och there we go: the liberal race to the bottom!

 • MissBesserwisser skriver:

  Nicklas Eriksson; Nej, jag har aldrig varit fackligt engagerat. Jag får bra betalt för att skura toaletter i alla fall.

  ”Glatt betalar ett antal tusen”, du syftar alltså på de tillfällen när en företagare väljer att betala ut lönen för avtalstiden men be en anställd att inte komma till jobbet? Köpa ut kallas det, och jag tycker att den viktigaste frågan att ställa sig är varför företagaren väljer att köpa ut personen i fråga.

  Jag skulle vilja citera Maud Olofsson här. ”Det finns gott om välfärdsfördelare i det här landet, men förvånansvärt få som är beredda att se till att det finns något att fördela”.
  Entreprenörer är hjältar.

  Då kan jag bara säga att det är tråkigt att arbetsköparen inte tycker att du är så pass kompetent att du får de där femhundra kronorna mer i månaden. Men hey, varför skulle du få mer betalt än han för samma jobb?
  Det är inte lönedumpning, det är marknadsekonomi. Jag vet att min lön motsvarar min arbetsinsats. Får jag för lite lön är det dags att arbeta på ett annat ställe som inser vad jag är värd.

 • Anonymous skriver:

  Hej.

  Jag vill tipsa dig om den här namninsamlingen.

  —–
  Uppsägningen av bussförarnas huvudskyddsombud i Gävle är en attack mot hela fackföreningsrörelsen. Att bussförare pressas till tuffare arbetsvillkor kräver en fackförening som vågar säga ifrån, inte mer tystnad och rädsla. Om uppsägningen av en fackligförtroendevald lyckas kommer snart fler attacker.
  —–

  Skriv under och läs mer på adressen:
  http://www.namninsamling.com/Gefleupprop

Skriv en kommentar