-Får det vara 90 liter vin till husbehovs kanske?

Nu tar debatten paus för Aktuellt. Skönt tycker jag som springer här som en galning mellan TV:n och datorn för att försöka kommentera tokigheter och kloka inlägg.

Sist ut innan pausen, var frågan om alkoholkvoterna. De ligger idag – ”för husbehov”, som Gunnar Hökmark sa – på tio liter sprit, tjugo liter starkvin, nittio liter vin och hundratio liter öl. Inget litet husbehov det.
Klart kvoterna borde sänkas. Men det är också uppenbart att det återigen är marknaden, inte människan, som är prio ett i den här unionen.

Det finns 5 kommentarer till “-Får det vara 90 liter vin till husbehovs kanske?”

 • Jonas skriver:

  150 liter öl går det ju helt klart åt när det är släcktfest som gäller hemma i Värmland. Vi är storkonsumenter ser du;)

 • Anonymous skriver:

  Sänka gränserna? De borde ta bort dem! Man ska kunna köpa en årsförbrukning när man är i tyskland utan att behöva tulla något. Svensk alkoholpolitik är idiotisk och enda anledningen till att Sverige klassas som helgsupare. Utan monpol och alkoholskatten så skulle det bli mindre drickande…

 • Anonymous skriver:

  Anonym
  Ang. sänka gränserna! Mindre drickande… utan skatt och monopol… därför de dricker så lite sprit i Ryssland?

  Allvarligt så är den där klyschan om att vi skulle bli så… skitsnack, se frankrike och spanien, idag så köper de hem sprit, dricker sig fulla och går ut på krogen, precis som vi nordbor…

  Utan monopol och aloholskatt skulle det bli mer drickande… inte mig emot, vill man så… men med samma argument… varför förbjuda droger, avreglera dem!

  -skit samma….

 • Viktor skriver:

  Det beror väl på vilket husbehov man har? Ni sa det ju bäst själva med http://www.alliansfrittsverige.nu/2009/06/juni-3-2009-dont-drink-and-promote.html

 • T. skriver:

  Anonym #1:

  ”Utan monpol och alkoholskatten så skulle det bli mindre drickande…”

  Ha! Finland är ju ett klockrent exempel på att du har fel.

  ”Finländarnas alkoholkonsumtion steg med tio procent efter det att alkoholskatten sänktes 2004. Sedan dess har skatten höjts vid två tillfällen, senast vid årsskiftet. Ismo Tuominen(regeringsråd på social- och hälsovårdsdepartementet) menar dock att en rejäl korrigeringsmanöver saknats och kallar sänkningen för ett ”hemskt misstag” som i historieskrivningen kommer att beskrivas som ”2000-talets största socialpolitiska katastrof”.

  Läs mer här:
  http://hd.se/utrikes/2009/03/24/stor-hoejning-av-finsk/

Skriv en kommentar