Feministisk politik – inte slöjförbud

Folkpartiet har sedan länge visat sig vara spjutspetsen i svensk politik när det gäller att lansera innovativa demokratiinskränkande och rasistiska förslag.

Det började inför förra valet med kravet på språktester för invandrare, fortsatte med förslag om att utvisa invandrare som begått brott och att låta Säpo övervaka skolungdomar för att hitta potentiella terrorister. Igår kom det senaste: tvångsundersökningar hos gynekolog för alla högstadietjejer i syfte att motverka ”hederskulturer” och avslöja könsstympning.

Förslaget är ett i raden av ett antal ”frihetsförslag” som Nyamko Sabuni, folkpartistisk riksdagsledamot, förde fram i gårdagens Expressen. Utöver tvångsundersökningarna ska bland annat en åldersgräns införas för att få bära slöja och begreppet hedersvåld införas i brottsbalken.

Sabunis utgångspunkt är att andra kulturer är kvinnoförtryckande, medan den svenska präglas av jämställdhet mellan könen. Hon skriver om konflikten ”mellan mångtusenåriga traditioner och de moderna värderingar vi lever under i Sverige”. Det är en klassiskt kolonial världsbild som Sabuni försöker slå fast, genom att utmåla andra kulturer som outvecklade, primitiva och kvinnoförtryckande.

I själva verket är mäns våld mot kvinnor ett problem som skär igenom alla klasser och grupper i samhället. Nära sju av tio kvinnor i det ”jämställda” Sverige har upplevt våld och/eller sexuella trakasserier, oftast från en närstående man. Mäns våld mot kvinnor, i form av misshandel, våldtäkter, könsstympning och trakasserier, hänger ihop med den könsmaktsordning som präglar alla samhällen och kulturer. För att komma åt det sexualiserade våldet och ojämlikheten mellan könen, är det en feministisk politik som flyttar makt från män till kvinnor som krävs – inte slöjförbud eller tvångs-gynundersökningar av invandrartjejer.

Elisabeth Biström sitter i Ung Vänsters förbundsstyrelse

Det finns ingen kommentar än, bli först!

Skriv en kommentar

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php:39 Stack trace: #0 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include() #1 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #2 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #3 {main} thrown in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php on line 39