Fördöm Israels angrepp mot Gaza

Pressmeddelande som gick ut inatt.

Fördöm Israels angrepp mot Gaza

[2009-01-04] – Pressmeddelanden

Under lördagen gick israeliska markstyrkor in i Gaza utrustade med artilleri och stridsvagnar. Hittills har 450 personer, däribland många kvinnor och barn, mist livet i attackerna mot den palestinska civilbefolkningen. Det råder akut brist på mediciner och andra förnödenheter. FN har varnat för en humanitär katastrof.

-Sverige var ledande i bojkotten av apartheidregimen i Sydafrika men regeringen tiger inför de israeliska övergreppen i Gazaremsan. Den svenska regeringen måste genast avbryta allt militärt samarbete med Israel, säger Ida Gabrielsson, förbundsordförande för Ung Vänster.

-Den svenska regeringen måste fördöma Israels angrepp mot den palestinska civilbefolkningen och utvisa den israeliska ambassadören med kravet att landets väpnade styrkor avlägsnas och att isoleringen av Gaza upphävs. Enda vägen till en fredlig lösning är att ockupationen av Palestina upphör, avslutar Ida Gabrielsson.

Läs hela här!

I medierna: SvD, DN1, DN2, DN3, Aftonbladet, Sydsvenskan,

Det finns 14 kommentarer till “Fördöm Israels angrepp mot Gaza”

 • Desillusionerad f.d. vänsterpartist skriver:

  Palestinierna har länge behandlats som andra klassens medborgare i Israel och man får hoppas på en framtid där båda folken visar ömsesidig respekt. Men för att detta ska bli verklighet måste palestinierna välja ledare som arbetar för Palestinas. Hamas bygger sin makt med konflikten med Israel som grund. I detta fall står jag därför på Israels sida. Israel lämnade Gaza i utbyte mot fred. När Hamas bröt vapenvilan och utnyttjar Gaza som avfyringsramp så har Hamas diskvalificerat sig som fredspartner. Palestinierna måste förskjuta Hamas som bara går Irans väg. Iranregimen är livrädda för ett självständigt Palestina i fred med Israel eftersom de liksom Hamas bygger sin makt på oppurtunistiskt hat.

 • Anonymous skriver:

  Det går inte att förstå den här konflikten om man inte går tillbaka till 1890-talets västerländska Zionism när europeiska judar betalades för att flytta till Palestina – ur ett europeiskt elände – till ett annat. Slå upp ’Nathan Birnbaum’ och börja läsa där. Se’n måste man läsa in vem Ben Gurion var, och hur det Brittiska mandatet som förutsatte att alla nationaliteter måste respekteras krashade efter andra världskriget. Dagens läge har upstått ur Öst- och Västeuropeisk antisemitism och tystnaden om detta gör oss alla till medbrottslingar i det övergrepp som nu händer. Israeler och palistinier borde be varandra om ursäkt och allt eventuellt hat borde riktas mot de Europeiska och Amerikanska individer som i bästa välmening orsakat allt detta. Läs in historien, allt är öppet för den som orkar bry sig.

 • Henrik C skriver:

  Kan inte riktigt ta er på allvar när ni skriver positivt om ett land som utövar gerillakrigföring. Tvingar sin egen civilbefolkning att agera emot invasionen, vilket gör dom till kombattanter, och så kallar ni Israel för mördare. Förstår inte att ni blundar för detta. Får ont i magen av er.

 • Anonymous skriver:

  Sympatin för palestiniernas rättmätiga frihetskamp minskar när man ser stenar och raketer från islamister och araber mot fredliga brandmän på Rosengård. Tänk på det! Man tar seden dit man kommer!

 • Petter skriver:

  HenrikC

  Förstår inte att du kan blunda för att roten till problemen är ockupationen. Om Israel avslutar sin ockupation av Palestina så lovar jag att det slutar avfyras raketer från Gazs. Hur fan menar du att man ”tvingar” sin civilbefolkning att agera mot invasionen? Däremot är jag övertygad om att många palestinier invaderar mot ockupationen. För det är det man gör när ens hem blir sönderbombat, ens familj mördas och ens existens hotas. Man slåss för sitt liv!

 • Anonymous skriver:

  Sveriges kommunister och socialister är sorgliga – de stödjer judehatande terrorister och beskyller sedan Israel för att vara nationalsocialister samtidigt som de proklamerar kommunism framför kapitalism och springer sedan ner på McDonalds med sina nyinköpta Nikes och lyssnar på piratnedladdade Mp3:or i sina Ipods…

 • Anonymous skriver:

  Det som är positivt med konflikten i Gaza är att socialister inte längre tycks kunna dölja sitt smutsiga nationalsocialistiska ursprung.

 • Henrik C skriver:

  Petter

  Palestinska miliser, soldater och även officerare (om man kan kalla dom de) gömmer sig bland civilbefolkningen. Det har några utav de högsta inom Hamas ”försvar” givit order om. De hjälper inte sitt egna folk söka skydd. Inga skyddsrum har byggts. Ren och skär gerillakrigsföring. Fegt och inhumant.
  Sen tycker de så synd om sig och sitt folk i media (och vissa verkar sluka de som toaletter). Varför tycker du Gaza och Hamas gör rätt med att Israel beskjuts lite då och då utav raketer och självmordsbombare?

  Hur skulle du tyckte om t. ex. Danskar eller Åländare titt som tätt skickade raketer eller självmordsbombare till Sverige?
  ”Äch, det får vi ta.” eller ”Snälla sluta, eller så gör vi något åt de. Vi vill skydda vår befolkning.”

  Jag hoppas inte jag sitter och pratar med dej som socialist, eftersom vilka socialister var de sist som hatade judar?

 • Anonymous skriver:

  För det första har Hamas/Gazaborna rätt att bjuda motstånd mot sin ockupationsmakt, även om det innebär dödsoffer för Israel. Ett ockuperat folk har rätt göra motstånd. Däremot har en ockupationsmakt ingen rätt att terrorisera ett helt folk. Tycker ovanstående att irakierna gör fel som attackerar amerikanska soldater eller att fransmännen/danskarna gjorde fel då de gjorde motstånd mot de tyska nazisterna under kriget?

  För det andra handlar Israels krig egentligen inte om Hamas, det handlar om terrorisera det palestinska folket. Varför använder då så otroligt mycket våld i civilbyggt område om man vill slå ut Hamas?

  För det tredje så var det Israel som bröt vapenvilan under 6-månaders fristen.

  Till sist:

  Vad tusan har socialism/kommunism med Gazakonflikten att göra? Det pågår ett veritabelt massmord och ni sitter och babblar om ideologier hit och dit? Ärligt talar: Tänker ni efter innan ni öppnar munnen?

  Ni är sorgliga hela bunten som försvarar massakern i Gaza.

 • Geoffrey Goines skriver:

  Då ämnet ligger mig varmt om hjärtat så måste jag ställa frågan hur det kommer sig att man på denna blogg skriver spaltmeter om konflikten Israel-Palestina, och krav på fördömande. Men man skriver ingenting (från vad jag kunnat skönja) om krisen i Zimbabwe eller konflikten i Kongo.

  Hur tänker man när man ser 400 dödade palestinier är värda så oerhört mer uppmärksamhet än mångfaldigt fler dödade afrikaner..?

 • scaber nestor skriver:

  @Geoffrey

  Visa mig de Västerländska bloggare och Statsmän som Inte bara godkänner utan uppmuntrar Mugabes regim och deras rätt till självförsvar mot oppositionen så ska jag gladeligen vässa min penna.

  Men när du ger positiva uttryck för folkmord för att bevisa en poäng så visar det bara att du är en sorglig figur.

 • Geoffrey Goines skriver:

  ”Det som skrämmer mig är inte ett fåtals brutalitet, utan den stora massans tystand”

  Min fråga kvarstår, varför är man så duktig att skrika sig hes om konflikten Israel-Palestina, men är pinsamt tyst när det gäller andra, minst lika allvarliga, konflikter?

 • Anonymous skriver:

  För konflikten är 60 år gammal, många har påverkat av den hela sitt liv. Den har mycket med den europiska historian att göra, allt vi ser är FN’s och de europiska ländernas fel. De ger ett land som palestinierna har rätt till zionister. Sen ockuperar de palestinernas land , bryter mot alla konventioner , folkrätten osv och när de försvarar sig kallar man dom terrorister. Ni säger ”Vad hade du sagt om danmark skickade självmordsbobmare och rakter”, ockuperar vi danmark? Har vi torterar danmark i 60 år? Har vi en blockad gentemot danmark? Om ja, då är det rätt åt oss.

 • Anonymous skriver:

  Vad vi socialister/kommunister har med det att göra? Det är vår politik. Antiimperialism kallas det. Vi hävdar att alla länder har rätt till sitt land och leva i lugn och ro utan att andra länder ockuperar det sen suger ut det ekonomiskt,politiskt och militärt. Vi försvarar Hamas frihetskamp och inte deras politik. Sen accepterar vi palestiniernas val, de valde Hamas. Vi socialister/kommunister är demokratiska inte som ni andra. Ni krävade ett demokratiskt val, det igenomfördes. Tyvärr vann inte rätt parti för er och då bojkottar ni dom? Vilken idioti.

  Detta är en gemensam kamp mot förtryckarna precis som överklassen förtrycker arbetarklassen så förtrycker israel palestinierna. Vi är även antirasister osv och det är en apartheidstat där palestinier är andra klassens medborgare. Så vi socialister/kommunister har mycket i denna konflikten att göra.

Skriv en kommentar