Hebron, ockupationens skyltfönster

Elisabet Höglund är SVT:s Mellanösternkorrespondent. Idag skriver hon om ett besök i Hebron, en stad där våldet från israeliska bosättare är som mest brutal. Hebron är ockupationens skyltfönster – det fulaste av ockupationen finns här. En internationell delegation är på plats för att studera och bevaka situationen. Den sydafrikanska delegaten och fd hälsoministern Nozizwe Madlala-Routledge kommer till nedanstående slutsatser,

-Aldrig någon gång har jag i Sydafrika sett en gammal kvinna, som suttit instängd som en fånge i sitt eget hem utan möjlighet att få besök av sina barn eller kunna gå ut på stan.

Israel är inte Sydafrika. Men det finns likheter mellan vad som hände under apartheidtiden i Sydafrika och vad som händer i Israel idag.

Besöket utvecklas i en obehaglig riktning. Bosättarna ger sig till känna. En annan sydafrikansk delegat reagerar,

– Hela vägen på gatan har vi blivit provocerade och verbalt förnedrade av bosättare. Och polisen hindrade inte bosättaren från att göra detta. Ingen tog megafonen ifrån honom. Han tilläts fortsätta. Och militären ingrep inte heller, de bara stod där och glodde.

Det här är alltså vad en svensk journalist och en internationell observatörsdelegation utsätts för i Hebron. Föreställ dig den förnedring som palestinierna utsätts för.

Det finns 3 kommentarer till “Hebron, ockupationens skyltfönster”

 • Anonymous skriver:

  Sydafrika bör sopa rent framför sin egen dörr innan man kritiserar andra.

 • ABC (Arg Bitter Cynisk) skriver:

  Eh? Ursäkta? Sverige kritiserar ju fritt och fullt människor och länder över hela världen. Vii äär ju så hiimlaa braa och har ju en av väärldens bäästa demokratiiiieeer, som precis infört väärldens mest demokraatiska laag. Eller? Så trots alla våra jäkla brister ska vi inte kunna få ställa krav på att andra människor i alla fall ska sträva efter exempelvis mänskliga rättigheter? Vad är det för språk du talar, egentligen, anonym. Förstår inte…

  Och ta t ex jämställdhetsfrågan där ”vi” säger att ”vi” (Sverige) har kommit så långt. Vi är fan inte där, och vi har jävligt mycket kvar. Samtidigt ska man väl få kritisera andra länders väg kvar till att fälla könsmaktsordning osv (samtidigt som man självklart har i bakhuvudet att det är en HELT annan kultur man snackar om och kritiserar)? Men tycka och tänka om annat än ”sitt eget” (jag avskyr ”mitt” och ”ditt” iofs) måste man ju för fabian få göra.

  Och exakt vad tycker du att Sydafrikaner bör sopa bort? ”De vita” då eller?

 • Anonymous skriver:

  Sydafrika bör fundera över de främlingsfientliga massakrer som pågår i landet mot invandrade flyktingar från omgivande länder.

  Och Sverige bör fundera på hur vi behandlar igenarna.

  Och ingen av dessa förtryckta grupper beter sig som palestinierna, som massmördar civila israeler och vill utplåna fienden (Israel).

  Det är beundransvärt att Israel är beredd att sluta fred med dessa människor under de omständigheterna.

Skriv en kommentar

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php:39 Stack trace: #0 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include() #1 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #2 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #3 {main} thrown in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php on line 39