Hej sexköpare

TV4:s Kalla Fakta som sändes igår handlade om sexköp. I programmet visade man att en kvarts miljon sexköp görs varje år i Stockholm via nätet. Det är många, men det är långt ifrån alla. Man visade också att av de män som köper sex är många unga, och att nästan inga döms till vare sig böter eller fängelse.

Det är dags att på allvar prata om mäns kvinnosyn. Det är inte dåligt om siffrorna gör oss chockerade, arga och driver fram handling. Men bakom siffrorna finns inte bara kvinnor som blir köpta, utan den efterfrågan och de män som ser till att det finns en marknad att sälja dem på. 

Hej sexköpare, jag har några saker som jag vill säga dig.

Du som skriver lite om dig själv när du bokar in en tid för att köpa en annans kropp. Du är 175 cm lång, välbyggd, läkare. En seriös och trevlig kille, gillar att kolla på Idol och gärna passar din systerson. Du vill ha flickvänsupplevelsen, låtsas att det handlar om dating och du vill känna att sexet är ömsesidigt.

Prostitution är per definition inte ömsesidigt. Om det hade varit ömsesidigt hade det inte behövts några pengar. Om den här kvinnan hade velat ligga med dig hade du inte behövt köpa henne. En förutsättning för att prostitutionen ska kunna ske är att hon inte vill ligga med dig – och att era situationer är sådana att du kan betala henne för att bortse från sin egen vilja.

Du säger att första gången som du köpte sex var det obehagligt, du hade ont i magen. Det var nästan som våldtäkt eller man fick lite såna vibbar i alla fall, men du skakade av dig tanken.

Du borde ha följt din första känsla. Det ni sexköpare gör skadar väldigt många människor. Runtomkring den prostitution som er efterfrågan skapar finns tvång, missbruk, människohandel och mycket våld. Dödligheten är 40 gånger högre för prostituerade i jämförelse med andra kvinnor. Enligt en av de största undersökningar som gjorts har 71 % av de prostituerade blivit misshandlade fysiskt i prostitutionen, 63 % har blivit våldtagna och nästan nio av tio skulle lämna prostitutionen om de hade ett annat val.

Du säger att de allra flesta som uttalar sig om prostitution, politiker, kvinnor framförallt inte har sett det och inte vet vad som pågår. Du vet, för du är inne i skiten och vet vilka de här tjejerna är.

Nej, du vet inte. Du vet inte hur det är att stå på andra sidan sexköpet. Att vara den som blir köpt, som tvingas ligga med fem, tio, femton olika män på en natt i en stad där man inte känner någon, inte kan språket. Att gå på gymnasiet och ha så mycket ångest som du inte vet var du ska göra av, att du säljer din kropp som ett självskadebeteende. Det är du som väljer att utnyttja de här tjejerna och kvinnorna. Inte feminist-pk-maffian, inte soc-tanterna, inte sexköpslagstiftningen. Du.

Jag vill nu ha svar ifrån dig. Vad är en ”flickvänsupplevelse” för dig? Hur kan du tända på att köpa någon, på att utnyttja den som är utsatt? När magontet kommer, vad gör att du ändå fortsätter? Förklara för mig vad vi kvinnor är för dig, om du är beredd att köpa oss.

Det finns 7 kommentarer till “Hej sexköpare”

 • Anonymous skriver:

  ”Enligt en av de största undersökningar som gjorts har 71 % av de prostituerade blivit misshandlade fysiskt i prostitutionen, 63 % har blivit våldtagna och nästan nio av tio skulle lämna prostitutionen om de hade ett annat val.”

  Skulle folk argumentera för att en affär där 71% av de anställda blir misshandlade på jobbet skulle få hållas öppen, eller en skola, eller ett kontor? Fan heller. Ingen skulle öppet försvara lagförslag som skulle göra en sådan bransch större eller öppnare eller mer accepterad. Den skulle stängas ner, punkt slut.

  Det är inte okej att människor utsätts för den här sortens risker, och det är inte okej att det accepteras bara för att de som våldtas och misshandlas är prostituerade och inte typ jobbar på bank.

 • Anonymous skriver:

  Har du källor på din statistik?

 • Anonymous skriver:

  Håller faktiskt inte med.
  Det finns ingenting som säger att prostitution PER DEFINITION skulle betyda att sexhandel inte skulle kunna vara ömsesidig. Jag tycker inte riktigt att man har rätten att tala om för och dessutom tala för alla personer inblandade hurvida det är ömsesidigt eller ej.

  En prostituerad skulle lika gärna inte behöva ha något emot eller kanske till och med uppskatta sextransaktionen. Bara för att det är pengar inblandade behöver det inte nödvändigtvis mena på att det är en ofrivillig tjänst som erbjuds. Tycker att det är rätt oskickligt att generalisera människor på det här sättet.

 • Anonymous skriver:

  Prostitution handlar om business, inget annat. Precis som om jag hyr en hantverkare så bygger hen om mitt kök för att tjäna pengar, inte för att vara juste. Hade knarklangaren verkligen varit min kompis hade jag fått drogerna gratis. Hade taxichauffören verkligen velat köra mig hade han gjort det gratis.
  Det är snarare de som säljer sex som utnyttjar de som köper, alla vill ligga och det tjänar dom pengar på.

  Problemet med hela den här verksamheten att allt fokus ligger längst ner i kedjan: på de som köper sexet. Istället bör man bra rikta in sig på dom som tvingar andra att sälja sig. Där är problemet. Gör det lagligt och ge folk rätt att göra vad dom vill med sina egna kroppar och sätt dit slavhandlarna istället. Då kommer alla som tvingas sälja sex inte ha någon som tvingar dom längre.

 • feminist javisst! skriver:

  Bra skrivet, Felicia! Du sätter ord på skulden där den bör vara!

 • Tove Liljeholm skriver:

  Här finns en länk till undersökningen: Prostitutionsresearh

  Det går inte att jämföra prostitution med vilket annat yrke som helst. Skulle vi tolerera att dödligheten hos hantverkare var 40 gånger högre än för andra yrkesgrupper? Eller att över 70 procent av alla taxichaffisar blev misshandlade? Eller att 63 procent av alla banktjänstemän blev våldtagna?

  Om prostitution bara handlade om att ligga och få pengar för det, varför är det inte fler som gör det? Det är ju helt oproblematiskt om man ska tro ovanstående kommentar från ”Anonym”. Varför gör inte du det? Din syrra? Din morsa? Att prostitution skulle vara världens äldsta yrke är bara bull. Men kolla gärna vad Wikipedia säger om ditt argument under rubriken ”Argumentationsfel”.

  Prostitution finns för att det finns män (ja det är företrädesvis män som köper sex) som är villiga att köpa sex. Det är själva grundproblemet – att det finns snubbar som tycker att de kan ta sig rätten att utnyttja kvinnor för sin egen tillfredsställelse.

 • Anonymous skriver:

  Blir ganska äcklad av att i kommentarsfältet här försvara sexköp och sexköparna. Hade det inte funnit sexköpare hade det inte funnits en efterfrågan så det är exakt dessa patetiska idioterna med dålig människosyn som ska sättas dit. Ingen skulle köpa en vara från en affär med en dödligheten hos de anställda 40 gånger högre än för andra yrkesgrupper, att över 70 procent blev misshandlade och 63 procent våldtagna. Såg på veckans brott om att de flesta sexköp sker kring lunch och direkt efter jobbet för att många män (det är oftast män som köper sex) faktiskt har relationer med andra kvinnor och då får inte verka misstänksamt. Detta visar ju inte bara att man har en dålig kvinnosyn för att man tar sig rätten att ”köpa” en annans människa utan uppenbarligen inte ett dugg respekt för kvinnan med lever med.

Skriv en kommentar