Hem / Blogg / I Iran har fotbollen alltid varit politisk

I Iran har fotbollen alltid varit politisk

25 juni, 2009

Nyheten om de iranska fotbollsstjärnornas manifestation i samband med VM-kvalmatchen mot Sydkorea har spridit sig. Sju utav elva spelare bar gröna armbindlar för att visa sitt stöd för demonstranterna på Irans gator. Nu har fyra av spelarna slutat i landslaget – för gott! Den officiella versionen är att de pensionerat sig eftersom Iran kommer att missa fotbolls-VM i Sydafrika nästa sommar. Inofficiella källor påstår om att de fått sparken av regimen. Det skulle inte vara första gången som regimens politik och ambitioner styr vad som händer på fotbollsplanen. Om detta skriver jag på Newsmill,

Den som påstår att fotboll inte är politik har aldrig vandrat längs Tehrans gator efter en segerfest för det iranska fotbollslandslaget. Under landets moderna historia har idrottsmän agerat folkhjältar, agitatorer och upphöjts till levande symboler mot diktatur och förtryck. Under Shah-diktaturen förkroppsligade den olympiske mästaren Gholamreza Takhti motståndet mot monarkin. Idag, under de största folkliga protesterna sedan revolutionsåret 1979, är det Irans fotbollslandslag som har tagit ställning.
[…]
I Iran har idrott alltid varit tätt förknippat med politik. Det är dock inget unikt. Hitler försökte omvandla Berlinolympiaden 1936 till ett propagandanummer för Tredje riket, men misslyckade i samma ögonblick som Jesse Owens passerade den mållinje som skulle ge honom en av de fyra guldmedaljer. Storlaget Real Madrid var diktatorn Francos kelgris under juntans tid i Spanien. Under den iranske Shahens brutala diktatur blev brottaren Gholamreza Takhti en symbol för kampen för demokrati och landets självständighet från USA och Storbritannien. Under åren 1952-62 vann Takhti tre OS-medaljer och fyra världsmästartitlar. Han var hyllad och älskad, både i egenskap av idrottare och en skarp, aktiv kritiker av Shahens regim. 1968, endast 37 år gammal, hittades Takhti död i sitt hotellrum, troligen mördad av Shahens fruktade hemliga polis, SAVAK. Hans död framkallade stora protester.
[…]
Frågan som ingen vågar svara på är hur länge protesterna, som nu är inne på sin andra vecka, kommer att fortsätta. Ledningen för den islamiska republik som lyckats överleva 30 år av militära angrepp och ekonomiska sanktioner är splittrad av en bitter intern maktkamp. Samtidigt utannonseras nya demonstrationer, strejker och sorgetåg via SMS, Facebook och Twitter.

Det iranska landslaget kommer att fortsätta sparka boll utan de omtyckta stjärnorna men inget kommer att vara som förut. Det land som hyllar och beundrar dem har startat en lång och plågsam resa – mot demokrati.

Läs hela artikeln här!

I medierna: AB1, AB2,AB3, AB4, Expressen1, Expressen2, GP, DN1, DN2, SVT, Sydsvenskan, Arbetaren, KVP, SvD, Newsmill,