Idag beslöjar vi oss av solidaritet

Det är allvar. Det är verkligen på allvar. En höggravid kvinna i min ålder misshandlades i lördags av en okänd gärningsman i Farsta. Han kommer upp bakom henne, drar och sliter i hennes sjal. Får tag i håret, dunkar huvudet mot bilen. Rädslan måste vara enorm. Klarar sig barnet? Hon svimmar. 
Hatbrotten mot muslimer har blivit värre, grövre och fler. Utvecklingen sker inte i ett vakuum, utan följer på ett samhälle där rasismen växer. Framförallt är det slöjbärande kvinnor som får utstå trakasserier och våld. Vars liv styrs av rädslan och hotet om att utsättas för hatbrott. Den gravida kvinnan klarade sig i lördags, och en nära vän till henne som själv bär slöja berättar om hatbrotten i P4. Ta er tid och lyssna på Samira. Hennes berättelse är förfärlig. Och väldigt viktig.
Samira säger i P4-intervjun: ”De [hatbrotten] har blivit mycket värre. Idag är det legitimt att hata, för man hatar inte invandrare, man hatar muslimer.”. Hon beskriver hur folk extremt sällan gör någonting när de ser en muslimsk kvinna utsättas för hatbrott. Brotten legitimeras av en samhällsutveckling där muslimer misstänkliggörs och rasistiska krafter flyttar fram sina positioner. Sedan det så kallade ”Kriget mot terrorismen” är islamofobin det härskande uttrycket för rasism. Det är kring hatet mot muslimer som rasister i västvärlden byggt sitt politiska projekt. Det legitimerar krig, ockupation, integritetskränkande övervakning, trakasserier och våld. Det legitimerar för Anders Behring Breivik att mörda 77 personer. Det legitimerar för en än så länge okänd gärningsman i Farsta att attackera en höggravid kvinna och dunka hennes huvud mot en bil.

Alla kvinnor ska ha rätt att klä sig hur vi vill, tro på vad vi vill i det offentliga rummet utan att mötas av trakasserier och rasistiska hatbrott. Därför startade Hijabuppropet, som under dagen samlar kvinnor – religiösa som icke-religiösa – till att bära hijab i solidaritet med de slöjbärande systrar som tvingas att leva med hoten och hatet. Vi bär slöja för att normalisera slöjan, för att uppmärksamma hatbrotten och för att känna själv hur det är. Hijabuppropet har fått mycket uppmärksamhet och gör skillnad. Läs debattörernas debattartikel här.

Kommer ni ihåg den här dikten av Martin Niemöller som alla skulle läsa i skolan?
I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;
Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.
Vi lever i en tid då de kommer för att hämta muslimska kvinnor. Men vi protesterar.

Det finns 5 kommentarer till “Idag beslöjar vi oss av solidaritet”

 • Tamara skriver:

  Det är väldigt härligt att ni visar solidaritet! Man känner sig inte ensam längre, utan som en del av en och samma kropp! Tack allihopa x

 • Bosse Johansson skriver:

  Jag och många med mig undrar hur dagens vänster ser på de aktivister i Femen som gjorde det motsatta. De slängde slöjan och allt annat på överkroppen. Denna aktion ville påvisa det sexistiska och patriarkala i dessa symboler. Jag var själv en av de som bildade Kommunistisk Ungdom på sin tid och jag har svårt att tänka mig att iransk eller irakisk vänster skulle fraternisera sig med islamistiska symboler för det var nämligen sådant man flytt ifrån. Antirasister och antifascister gör nog klokt i att ikläda sig andra uttrycksformer.

 • Anonymous skriver:

  Detta var en rolig blogg.
  En kommentar!
  Jag tror ni haft många flera.
  Två från mig – ingen kom in.

  Man bör kunna tycka olikt er vilja utan att plockas bort.
  Annars är bloggen värd noll.

 • Kristina skriver:

  Missade det dessvärre i igår (upptäckte det först på kvällen) men bar det hela dagen i dag istället, och funderar på att göra det även imorgon. Jag är van vid att bli uttittade i skolan (har överlag en ganska, i deras ögon, konstig klädsmak) men har aldrig varit med om nåt liknande som idag,och nästintill uteslutande bemöttes jag av negativa eller roade kommentarer och blickar. Går i nionde klass på en relativt liten skola (200 elever) i en ort med ungefär 1000 invånare och kvinnor som bär slöja möter man nästan aldrig här, överlag är det ganska lite invandrare. Tycker de som startade det här upproret är värd en stor applåd för sådana här aktioner är verkligen nödvändiga!!

 • Tove Liljeholm skriver:

  Hej Bosse.

  Det handlar om att sätta saker i sitt sammanhang. Rasismen tar sig en mängd olika uttryck, bland annat genom att många kvinnor som bär hijab utsatts för trakasserier och till och med misshandel. Hijabuppropet handlar om frihet både från religion och till religion och rätten att slippa hatbrott oavsett yttre attribut. Aktivisterna i Femen är ett bra exempel på hur samma kamp kan (och behöver) drivas på olika sätt i olika sammanhang.

  Hej Anonym.

  Kan det varit så att dina kommentarer var sexistiska, rasistiska eller på annat vis hånfulla? I så fall publicerar vi dem inte.

  /Tove Liljeholm
  Vice ordförande Ung Vänster

Skriv en kommentar

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php:39 Stack trace: #0 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include() #1 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #2 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #3 {main} thrown in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php on line 39