Inspiration från väst

Jag och resten av Ung Vänsters verkställande utskott besökte Norge och våra kompisar från Sosialistisk Ungdom i helgen. Vi brukar ses ibland, för att diskutera gemensamma utmaningar och strategier, och den här helgen kom till stor del att handla om krisen, arbetslösheten och ungas situation på arbetsmarknaden. Där finns många likheter, men också en slående skillnad: i Norge har den rödgröna regeringen satsat allt krut på att se till att finanskrisen inte ska övergå i jobbkris – här har regeringen som bekant gjort det motsatta.

Arbetslösheten i Norge ligger på, i den norska vänsterns ögon, höga 3,5 procent. Man är orolig för att den nya rödgröna regeringen inte ska orka fortsätta på den inslagna banan, med rejäla offentliga investeringar för att hålla arbetslösheten nere. När vi berättade om en förväntad arbetslöshet i Sverige på tio procent, satt kamraterna från SU och gapade. Hur kan det ha gått så långt? Visserligen har de märkt av att det är illa ställt i Sverige, det märks på alla unga svenskar som åker västerut för att jobba i den norska servicesektorn. Men tio procent arbetslöshet, det hade de svårt att ens föreställa sig.

”Men Norge har ju olja”, kanske vän av ordning tänker. Jovisst, det är klart att det gör skillnad. Men den stora skillnaden mellan norsk och svensk politik är inte oljepengar eller inte – det är politisk vilja. Även utan oljefond, hade vi kunnat ha hundra miljarder över att satsa på välfärdsutbyggnad och andra offentliga investeringar i Sverige, om vi hade haft en regering som hade prioriterat arbetslöshetsbekämpning istället för skattesänkningar. Det är ledsamt att tänka på.

Men låt oss inte gråta över spillda skattepengar, utan istället blicka framåt. Eller västerut. Där kan vi hitta inspiration. Där vann en rödgrön regering nytt förtroende efter att under fyra år ha satsat på välfärdsbygge, till exempel genom en reform om fullt utbyggd barnomsorg, och på arbetslöshetsbekämpning – notera: utan sänkningar i a-kassa eller försämringar av sjukförsäkringen. Det går att vinna val på vänsterpolitik – och det går att föra vänsterpolitik i regeringsställning, även i kristider. Norge är i det hänseendet ett uppmuntrande exempel.

Det finns en kommentar till “Inspiration från väst”

  • Ursäkta om jag nu låter lite kritisk men nu vänder ni om och ser Norge! Välfärdsbygget i Norge har pågått i snart 5 år! Innan dess gjorde man precis det som nu sker i Sverige, man privatiserade allt och det gick så långt och blev så dyrt att tex byta en glödlampa i en skola kostade 1000 kr! Men det vände tack och lov och det kan det måste vi se till att det gör här också. Det märkliga är att vi tillåter detta hända med alla de facit vi har från tex Norge men även från många andra länder. Ni måste vara mer offensiva och inrikta er mer på inrikespolitik nu! Grabba mickarna allihop!

Skriv en kommentar