Internet – ett verktyg för att erövra demokrati

Idag skriver jag och Marcin de Kaminski om de pågående oroligheterna i Iran och vikten att slå vakt om demokratin på Internet,

På många sätt liknar den iranska regimens övervakning det system som med hänsyn till nya repressiva internetlagar nu implementeras i Sverige och EU. Med hänvisning till organiserad brottslighet och terrorhot begränsas medborgarnas fri- och rättigheter. Det är i ljuset av detta som signalspaningslagar som FRA-, Ipred-lagen och EU:s Telekompaket ska ses.

Det engagemang som nu växer fram sträcker sig bortom det iranska presidentvalet. Den gemensamma nämnaren för aktivisterna är i stället en starkt demokratisk grundinställning. Demokrati kan inte finnas utan frihet till information, kommunikation och samtal. Det är därför regeringar, såväl diktaturer i Iran som liberala demokratier som Sverige och i övriga EU, vill reglera tillgången till och användningen av internet.

Vi har ett motsatt förhållningssätt. Vi ser värden i internet och digitaliseringen av informationen som våra makthavare vill begränsa.
Vårt mål är att säkerställa tillgången till internet för att komma närmare ett mer demokratiskt samhälle med garantier för informations- och yttrandefrihet. I dag kämpar vi sida vid sida med demokratiaktivisterna i Iran.

Läs hela här!

Andra som bloggat: Roya, Det Progressiva USA
I medierna: AB1, AB2, Expressen1, Expressen2, GP, DN1, DN2, SVT, Sydsvenskan, Arbetaren, KVP, SvD

Det finns en kommentar till “Internet – ett verktyg för att erövra demokrati”

  • xor skriver:

    Hjälper Vänsterpartiet till med att sätta upp anonyma proxies och konton (SSH är krypterat till skillnad från http-proxies)?

    Om inte bör ni ju absolut börja med det! 😀

    kram kram

Skriv en kommentar