Israels försvarare måste ta antisemitismen på allvar

Idag har jag skrivit om pro-israeliska propagandister och antisemitism,

Antisemitismen måste bekämpas. Den antirasistiska rörelsen i Sverige är bred och behövs mer än någonsin. Men arbetet försvåras av pro-israeliska propagandister som devalverar antisemitismen till blott ett skällsord som, i syfte att försvara Israels, kan smetas på kritikerna av Israels ockupation av Palestina. I ett längre perspektiv kan därmed antisemitiska föreställningar komma att öka i Sverige. Ett konsekvent arbete mot antisemitism och islamofobi måste därför gå hand i hand med ett principiellt avståndstagande från Israels ockupation av Palestina.

Läs mer här!

Vill också tipsa om Göran Rosenberg som skrev bra om antisemitism för ett bra tag sedan nu.

Andra som bloggat: Esbati, Gaza; Peace n’ Freedom, Politik och Poesi, Svensson
I medierna: Newsmill, DN

Det finns 4 kommentarer till “Israels försvarare måste ta antisemitismen på allvar”

 • Jussi skriver:

  Först: rätt kul att du citerar dig själv. Hoppas du fortsätter så.

  Varför är Du så raljant likgiltig mot att det faktiskt råder antisemitiskt retorik i hos Er själva? Ni motbevisas ju konsekvent.
  Intressant att du tar upp hönshuset till Svt Debatt från förra veckan. Du menar att israelförsvarare skulle missbruka termen antisemitism. Kul! Vad gör inte Per Garthon då när han (på vaga grunder) beskyller Gudmundson för att vara ”arabhatare”? (märk väl att israelförsvarare inte stämplar er som antisemiter utan snarast anmärker antisemitiska tendenser hos er, men Garthon är ju fantastisk: han stämplar Gudmundson som arabhatare).

  Den enda på Er sida som gjorde gott ifrån sig var den vackra palestinska kvinnan (och denne Feiler vid sidan om na) som felaktigt beskylldes för antisemitism av Demirbag-Sten. Hon hade patos och medgav fel samtidigt som hon vägrade ta skit.

  Men Ni själva kan inte förneka den hätskhet mot judar i egna läger. Ni själva missbrukar antisemitismbeskyllning och felaktigt anklagar liberaler för å ena sidan islamofobi ( http://ungvanster.blogspot.com/2007/07/dagens-islamofob.html ), å andra sidan ”arabhat” (antisemitism, alltså).

  Flertalet exempel som är antydan på antisemitism finns gott om, bara på den här bloggen. Ni förnekar Israels rätt till att existera (eller, hur skall man annars tolka detta: http://ungvanster.blogspot.com/2008/04/60-r-av-ockupation.html ).
  Till sist, när Ni i en bloggpost om denna debatt kommenterar dess ämne ”antisemitism inom vänstern”, så antyder till samtalet bottnar i kriget i Gaza. Ni försöker alltså legitimera Er antisemitism samtidigt som ni förnekar den?

 • Röde Condoren skriver:

  Jussi, bestäm dig! Antingen är antisemitism hat mot muslimer, judar och araber (den mer korrekta definitionen) eller så är det den som man mest använder nu – hat mot judar.
  Men den kan inte vara både och!

  Om Gudmundson inte är en arabhatare så är jag Harald Treutiger! Uppenbarligen drar hans bloggposter till sig allsköns arabhatare och notifierar man Gudmundson säger han att det finns faktiskt yttrandefrihet och att han tror på ”självsanering”.

  Och, 10 000-kronorsfrågan till sist! Varför är det judehat att inte vilja ha ett Israel som det ser ut nu? Ung Vänster är emot Israel så som det är nu, med särlagstiftning på religiösa grunder, med rasistiska äktenskapslagar, med domstolar som dömer barn till fängelse, med ett rättssystem som kallar in ”experter på araber” att vittna att araber inte vill arbeta eller skita ner sina händer! Är det jude-hat – då är hela jävla Hadash-partiet (huserar både judar och araber) judehatiskt!

  Geez Louise, vad är det för fel på liberaler när man pratar om Israel!

 • Jussi skriver:

  Den rö’e:

  vadå bestämma mig? Vi genomgår en kort begreppsanalys och prövar’t: antisemitism är hets mot semiter – dvs araber liksom judar, t o m arabiska judar/muslimer. Dock inte direkt mot muslimer i egenskap av muslimer(det är snarast uttryck för islamofobi), eftersom det är i egenskap av semiter som de angrips.
  Överens?
  Alltså, Gudmundson beskylls för att vara antisemit när han stämplas som arabhatare. Att Du dock påstår att det skulle vara sant blir lika parodiskt som fyllepäronets begreppstyglöshet.
  Så, frågar Du mig: Hej Harald Treutiger!

  Som Du ser länkar jag tillbaks till en bloggpost där Ni ifrågasätter Israels rätt att finnas till, eftersom det är ”60 år av ockupation” som Ni önskar upphör. Det är alltså inte längre frågan om den 40-åriga – den från Israels sida – ockuperade marken (fr 1967-) som skall lämnas tillbaks. Med detta sagt önskar Ni Israel väck, ju! Eller?

 • Röde Condoren skriver:

  Jussi tillämpar dubbla måttstockar igen ser jag…! vad kan man förvänta sig av en liberal?

  Jag är inte riktigt överens om din definition av antisemitism. Antisemitism är hat mot araber, judar och muslimer. Jag gillar inte ordet islamofobi.

  Om nu Gudmundson inte är en arabhatare, varför sympatiserar han då med personer som tillskriver araber rent demoniska egenskaper? Är han dum i huvudet, arabhatare eller vet han inte vilka han sympatiserar med? Det är åtminstone 2 av dem och arabhatare är en…

  Så till din andra fråga. Israels rätt att existera. Nej, precis som någon annan stat så har Israel inte ”rätt” att existera. särskilt inte eftersom landet tillkom genom etnisk rensning, kolonialism och instiftande av apartheid. Men det gillar Jussi uppenbarligen eftersom han försvarar en rasistisk stats ”rätt” att finnas!
  En stat som kallades ”apartheidstat” av en kille som visste vad det var, Hendrik Frensch Verwoerd! Apartheidtidens Sydafrikas förste premiärminister! (Källa: Ronnie Kasrils ”Who said nearly 50 years ago that Israel was an Apartheid State?”)

  Det ska tilläggas att Ronnie Kasrils själv är jude och kämpade aktivt emot apartheiden i Sydafrika.

  (Det är enligt mig ingen slump att Jussi inte tänker fördöma rasismen i Israel och de rasistiska övergrepp som sker på daglig basis i Israel eftersom det är en ”demokratisk” stat)

Skriv en kommentar