Jonas Sjöstedt om att rösta eller inte

Läs Jonas Sjösteds artikel i Aftonbladet idag om varför EU-kritiker borde gå och rösta på söndag:

”När det bara blir okritiska röster i EU-parlamentet påverkas bilden av EU i Sverige. De nödvändiga motbilderna av hur EU egentligen fungerar försvinner. Det försvagar EU-kritiken och gör att vi står svagare inför en ny omröstning om EUs valutaunion som kan komma om några år. I den förra omröstningen var de kritiska ledamöterna i parlamentet en viktig resurs för nej-sidan.

Det argument som brukar upprepas av dem som vill bojkotta är att vi inte ska legitimera EU. Det är ett naivt argument. Tror någon att EUs makthavare är så bekymrade om sin legitimitet? Kommer de att inse att de har fel och börja lyssna om valdeltagandet sjunker någon procent? Nej, självklart inte. Kan man köra över folkomröstningar så struntar man nog i lågt valdeltagande. Allt kommer att rulla på som vanligt, det kommer bara att vara lite tystare i Bryssel. Den enda gången som den politiska eliten blev bekymrad av ett svenskt EU-val var 1995 då hälften av de valda var kritiker.”

Amen!

Gå och rösta!

Det finns 7 kommentarer till “Jonas Sjöstedt om att rösta eller inte”

 • Anonymous skriver:

  Att man är naiv om man inte röstar, hur jävla naiv är man då om man röstar.

  OM de skiter i mig om jag inte röstar så tror väl ändå ingen att de lyssnar på mig om jag röstar?

  Förstår faktiskt inte logiken i ditt resonemang. Jag kommer inte att rösta på grund av att jag inte anser att det gör den minsta jävla skillnaden om jag röstar eller inte. Är inte det min rätt?

 • Robban skriver:

  Väl talat broder/syster! Vi ses vid valurnorna i morgon eller vid någon valvaka.

  Nu jävlar ger vi EU-eliten en näsknäpp!

 • Michael skriver:

  Tre skäl att inte rösta i något sammanhang:

  1. Det är ett totalt slöseri med tid. Vinnaren är förmodligen redan utsedd i förtid och det har ingen som helst betydelse om det är höger eller vänster, ”de” vinner alltid. Samma mindset, samma race kommer att köras vem som än vinner och ingen egentlig förändring kommer att ske. Har det nånsin skett någon förändring till det bättre efter ett val? Har nånsin den berömda svångremmen släppts ut ett enda hål? Tror inte det! Det finns en annan agenda bakom detta ”spel”, läs mer nedan.

  2. Det är omoraliskt att rösta. Du ger ditt medgivande i en odemokratisk process som promotar minoritetsstyre åt ett fåtal, över dig som individ. Att tro att röstning är en demokratisk process är ett fatalt misstag de flesta begår. Det är högst odemokratiskt då resultatet redan på förhand är givet. Politiker är inte i maktposition för att förändra saker utan för att se till att saker förblir som de är.

  3. Att rösta står i konflikt med mina mänskliga rättigheter. Som mänsklig varelse är jag född med en 100-procentig rättighet till min egen kropp, själ och varelse. Att delta i en odemokratisk röstningsprocess ger jag bort denna rättighet till en s.k. ”överhet” med total maktbefogenhet över mig. Detta har jag inget som helst intresse i att göra. Ingen annan människa har rätt att styra över någon annan och att delta i denna process gör jag det legitimt för vissa andra att styra både över mig och andra. Det kan jag inte lämna mitt samtycke till, det ryms inte i mitt samvete.

  Att inte rösta är för mig den enda riktiga demokratiska process som finns och om fler förstod detta skulle mångt mer kunna uträttas än av politiker. Politiker kan inte uträtta nånting egentligen (se ovan), de har ingen makt att göra så.

  Stanna hemma på söndag, ge inte bort din själ alldeles gratis!

 • Johan Gerle skriver:

  jag anser att eu är så otroligt knäppt. Att rösta skulle vara att ge sitt bifall.
  Jag anser att om man vill ha bort eus legitima rätt att bestämma saker bör man inte rösta.

  Självklart är det ett tecken på att eus legitimitet är ifrågasättbar med lågt valdeltagande.

  EU är ingen demokrati och bör inte som en sådan behandlas.

 • Det som skulle visa att EU:s legitimitet är ifrågasatt och visa att folk var kritiska, vore ifall alla EU-kritiker skulle gå till valurnan och skicka iväg en jävla massa EU-motståndare till parlamentet. Det är naivt att tro att EU-eliten bekymrar sig om varför folk inte röstar. Har EU påverkats av det låga valdeltagandet i de senaste valen? Har utvecklingen mot superstat avstannat? Verkar EU-eliten orolig? Nej, knappast. Ju fler EU-förespråkare och ja-sägare som sitter i parlamentet, desto lättare får kommissionen och överstatlighetsivrare att driva igenom sin agenda. Men genom att skicka kritiker och motståndare till Bryssel, kan man göra en markering. Så länge du är tyst, struntar EU i varför. Gör din röst hörd. Rösta.

 • tror inte på politiker skriver:

  Elisabeth Biström, beundrar ditt engagemang men jag måste nog säga att det slaget är nog förlorat.

  Hur som helst så är jag inte socialist för fem öre och kommer nog aldrig att bli sån. Så mina alternativ är att a) rösta på de mina eller b) inte rösta alls.

  Mitt val är att göra något viktigt och bra på den här dagen och det var att äta glass och njuta av en bra dag.

 • mandarin skriver:

  Det är otroligt sorgligt, i synnerhet för oss som tycker att EU är en god kraft, att se hur det argumenteras emot att gå och rösta. Först och främst är rätten att rösta inte självklar; den har vunnits i hård kamp och vänstern borde veta bättre än högern hur viktig den är att värna om. Och för er som tycker att EU är dåligt: EU är först och främst ett instrument för att hitta politiska lösningar på problem. Om ni avstår från att rösta, vem ska då föra er talan när lösningarna mejslas ut ?

Skriv en kommentar