Kampanjen ”Vem tjänar på ungdomsrean?” drar vidare!

Etapp 2 i Ung Vänsters motståndskampanj heter ”Vem tjänar på ungdomsrean?”.

Under hösten 2008 gick vi till angrepp mot högerns sorteringsskola – nu riktar vi fokus mot ungas villkor på arbetsmarknaden och frågar oss vem som tjänar på att ungdomar reas ut som billig arbetskraft.

Kampanjturnén drar nu norrut! Borlänge, Falun, Östersund och Strömsund har fått besök och av rapporterna att döma går det går riktigt bra!

Klasspressar, debatter och bokbord. Jag är faktiskt lite avundsjuk på kampanjfolket. Själv kommer jag haka på turnén den 1 februari och då i Umeå. Ska jäkligt kul!

Här kan du följa kampanjen.

Och här några pressklipp på nätet:

Länstidningen: Ung vänster för kampanj mot ungdomskris i samhället
Dalarnas Tidningar: Hon är rädd att bli utan jobb

Det finns 15 kommentarer till “Kampanjen ”Vem tjänar på ungdomsrean?” drar vidare!”

 • Gryningsräd skriver:

  ”Vem tjänar på ungdomsrean”?
  Öhh…. de unga kanske? Som får ett jobb istället för bidrag.

 • Anonymous skriver:

  Öhh…arbetsgivaren kanske som tjänar pengar utan att behöva anställa någon. Ta mc donalds till exempel som tjänade 50 miljoner på sänkning av arbetsgivaravgift utan att anställa en enda person förra året. Hade varit smartare att anställa människor för dom pengarna istället för att skänka bort dom till företag som lägger pengarna i egen ficka.

 • Gryningsräd skriver:

  Anonym:
  Tänkte skriva ”öhh…” här med, men det kanske blir lite tråkigt längden.

  Du blandar tyvärr ihop ”tjäna” och ”spara” vilket är två helt skilda saker. McDonalds sparade 50 Mkr på sänkningen vilket gör att företagets handlingsutrymme ökade med 50 Mkr. Vad företaget gör med detta är upp till företaget och vem vet – nästa år kanske dom anställer fler än vad dom hade gjort?

  Eftersom ingångslönerna är höga i Sverige har oerfarna svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det enda regeringen KAN göra är att sänka arbetsgivaravgiften för att på så sätt göra det billigare för företagen att anställa. För facken hade aldrig accepterat en lönesänkning för att anställa fler. Hellre arbetslösa som lever på skattebetalarna än personer som tjänar sina egna pengar.

 • automarx-anders skriver:

  men guuu va dålig klassanalys du har, mr gryningsräd!

 • Anders skriver:

  Tänk långsiktigt – det är ohållbart med de höga skatter vi lagt på vanligt hederligt arbete. På sikt måste arbete premieras, bla när tjänsteproducerande yrken inom vård/omsorg kommer att behövas än mer i framtiden.

  Vad är det för naturlag som sagt att arbetsgivaravgiften är optimal på 33%? Den kanske borde vara 10% för att mer jobb ska skapas.

  Denna sänkning är i alla fall en litet steg i rätt riktning och visare den långsiktiga ambition regeringen har: att minska skatterna på arbete, vilket kommer att leda till fler anställda i privat och offentlig sektor (som därvid försörjer sig på egen lön istället för bidrag).

 • Gryningsräd skriver:

  automarx-anders:
  Är det inte så att de som nu ställs utanför arbetsmarknaden skapar en ”annan klass” – vore det inte bättre att låta dom få vara med på arbetsmarknaden som de flesta av oss är?

  För övrigt har jag inte mycket för klassbegreppet. Det anpassas fritt i många efter vad skribenten tycker och tänker. Sluta dela in människor i godtyckliga grupperingar.

 • World traveller skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 • World traveller skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 • Anonymous skriver:

  Varför stigamatiserar Ung vänster vissa grupper? På er affisch med ”vem tjänar på ungdomsrean” porträtter ni en äldre man med vad som förmodlgen ska föreställa en dyr kubansk cigarett. Han är dessutom fotograferad i kavaj. Vad ska den här bilden reprensentera egentligen? En chef?Jag måste säga att det känns ganska olustigt hur ni delar in folk i klasser, även socialister/vänsterpartister kan väl vara chefer? Kritisera och diskutera för all del, det har ni rätt till och en diskussion ska alltid finnas. Men däremot tycker jag ni ska sluta måla upp stereotypa bilder av människor, det känns både populistiskt och osmakligt.

  mvh

 • Gryningsräd skriver:

  Anonym:
  Det är tyvärr så det fungerar – främst inom den vänstra falangen av vårt politiska klimat. Spela på fördomar så mycket som möjligt…

 • Eva skriver:

  Hade man använt pengarna som kom till statskassan till att anställa hade man skapat kring 300 000 jobb. Men man valde att sänka skatten/arbetsgivaravgiften till ett värde av 100 000 miljarder kronor istället. Nu ha det skapats kring 70 000 innan finanskrisen kom igång, alltså under en högkonjunktur. Det är en usel politik som bara leder till enorma ekonomiska klyftor mellan människor. Använd skattepengarna rätt! Anställ folk istället för att skänka bort dom till stora företag och rika människor som stoppar dom i egen ficka!

 • Eva skriver:

  Det ska förstås inte vara 100 000 miljarder utan 100 miljarder.

 • Gryningsräd skriver:

  Eva:
  ”Anställ folk istället för att skänka bort dom till stora företag och rika människor som stoppar dom i egen ficka”
  Fina slagord, men ingen direkt koppling till verkligheten. Företag investerar sin vinst i ny produktion och nya produkter. Detta leder till fler jobb – och RIKTIGA jobb. Staten kan inte skapa konstgjorda jobb hur som helst. Ett jobb måste producera ett värde annars går det inte att ha kvar det.

  ”Rika” människor? Vad är en ”rik” människa? Är det den ensamstående mamman/pappan som med jobbskatteavdraget har fått flera hundralappar kvar att röra sig med varje månad, eller läraren, sjuksköterskan, läkaren, sjömannen som har fått en tusenlapp? De ”rika” som du pratar om är så få att det är pinsamt att du ens tar upp dom.

 • Anonymous skriver:

  @ Eva. Gryningsräd slår åter huvudet på spiken. Skattegränsen för statlig inkomstskatt har höjts från 328 800 kr till 367 600 kr. På vilket sätt gynnar det ”rika” människor? Vad menar du med ”rika” människor? Är man ”rik” om man tjänar 25 000-30 000 kr i månaden? (den målgrupp som den senaste skattesänkning främst gynnar).

 • Mufaren skriver:

  Vem ska mannen på bilden föreställa? En girig och hutlös moderatdirektör som skiter i alla andra?
  Haha, vilken fel bild.

Skriv en kommentar