Människovärdet uppvärderas?

Idag kommer två nyheter som bryter med den globala ordning som fått diktera villkoren under de senaste åtta åren.

1. Obama ger besked om att fånglägret Guantanamo ska stängas inom ett år.

2. FN gör seriösa försök för att bringa klarhet i vidden av de förbrytelser som Israel gjort sig skyldig till under den 23 dagar långa attacken mot Gazas civilbefolkning.

Två händelser som sticker ut. Två händelser som går emot de fasansfulla brotten mot mänskligheten som begåtts i terroristbekämpningens namn.

Sverige har varit högst delaktig i båda fallen. Ledande personer i den förra regeringen, statsministern, utrikesministern och justitieministern hade vetskap om att Sverige, för CIA:s räkning, bidrog aktivt till kidnappning av oskyldiga som transporterades till USA:s hemliga fängelser. Guantanomobasen har varit ett skyltfönster för dessa hemliga fängelser. Det har begåtts enorma kränkningar på Kuba , men det är inte Castro-regimen som har stått för de värsta övergreppen utan det är USA i sina försök att bekämpa terrorismen. Det enda som Guntanamobasen har skapat är fler terrorister och fler människor som ser med stor skepsis på USA:s roll som världens enda kvarvarande supermakt.

Sverige har också varit delaktig i den senaste månadens händelser i Gaza. Sverige har ett utvecklat militärt samarbete med Israel. Det är i sig en sanktionering av Israels brott. Den svenska regeringen har också dragit sig undan och vid varje givet tillfälle undvikt att öppet och officiellt kritisera Israel.

Vi hoppas att dagens händelser, FN:s försök att ställa Israel inför rätta för brott mot krigets lagar och stängningen av Guantanamobasen, blir början till slutet på den era som präglats av västvärldens totala brist på respekt för mänskliga rättigheter.

I medierna: DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, Aftonbladet, Expressen, Sydsvenskan

Det finns 4 kommentarer till “Människovärdet uppvärderas?”

 • Anonymous skriver:

  Obama vill stänga Guantanamo om ett år. Ett helt år!?

  Resten av de Guantanamoliknande fängelserna då som t. ex är lokaliserade i Europa och Afrika då?! Vad tänker han göra åt dem?

  Slapp framförhållning av Usa och Obama.

 • päronhalvan skriver:

  Jag tror de va så att alla CIA-fängelser skulle stängas och all tortyr upphöra., de va fan på tiden.

  Men det innebär att USA kommer skicka sina ”terrorister” till andra ”vänligt sinnade” stater för att ”förhöras” och sen plocka upp informationen som kommer fram.

  Byråkrati och politik tar alltid tid, att ett flertal oskyldiga sitter där de struntar vita huset fullkommligt i.

 • World traveller skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 • World traveller skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

Skriv en kommentar