Nej tack till strippklubb i Kiruna

Gästbloggare: 

Lena Tjäder är aktiv i Vänsterpartiet Kiruna och stolt moderator i gruppen ”Nej tack till strippklubb i Kiruna”. 
Förra veckans torsdag startade en strippklubb i Kiruna. Några dagar senare diskuterar hela Kiruna jämställdhet. Ett starkt och välorganiserat motstånd har vuxit fram i en mansdominerad gruvstad i norra Norrbotten. När Christine Brännvall från Kiruna hörde talas om strippklubben, startade hon genast ett event på Facebook. Inom någon dag hade “Nej tack tillstrippklubb i Kiruna” samlat närmare tvåtusen deltagare. Antalet deltagare växer fortfarande. I den nystartade gruppen med samma namn arbetar vi med att bilda opinion och försöker få alla Kirunabor att bojkotta krogen.
Att vara emot strippklubben är inte samma sak som att vara emot sex och nakenhet. Man kan, tvärt om, var mycket positiv till både nakenhet och sex, samtidigt som man är motståndare till strippklubbsverksamhet. Nakenhet och sex kan vara bland det bästa som finns, när det sker med ömsesidighet och respekt. När lusten får styra istället för behovet av pengar. När du själv bestämmer vem som ser på, är med och vad som görs. Inte när gubbslem lockar dig med en femhundring per show, när du måste titta i taket och tänka på annat. En strippklubb där man importerar unga tjejer från sämre levnadsförhållanden handlar inte om ömsesidighet och respekt. Det handlar om sexuell exploatering och kvinnoförtryck. Vi säger det som borde vara självklart – att kvinnokroppen inte är något man köper till drickat som vore den en jävla skål med jordnötter.
Det första partiet att gå ut offentligt med ett uttalande mot strippklubben var Vänsterpartiet, och våra medlemmar utgör en stor del av motståndet. Ett av Sveriges största statliga företag, LKAB, har offentligt gått utoch tagit ställning mot strippklubben. Man har också avbrutit allt ekonomiskt samarbete med restaurangen där klubben huserar. Kirunas socialdemokratiska kommunalråd, Kristina Zakrisson, säger attkommunen kommer göra allt i sin makt för att stoppa verksamheten. Runt varje fikabord diskuteras strippklubbens vara eller icke vara. Vi har skrivit spaltmetrar på Facebook och i media, diskuterat med folk på stan och delat flygblad. Vi har fått med oss allmänheten.
Vi kommer att fortsätta prata, skriva och bojkotta tills skiten lägger ner. Personligen hoppas jag att strippklubben tar med sig alla gubbslem när de tvingas packa ihop och lämna stan.
Läs vidare
Här kan du höra en radiointervju med Lena om strippklubben: 
Vänsterpartiet säger nej till stripptease-klubb i Kiruna
Här är en artikel från en strippklubb i Mörsil med samma ägare som den i Kiruna:
Arbete: klä av sig naken framför främmande män
Bra blogginlägg om klubben från bloggaren cAlatalo:
På vilket sätt är det löjligt att inte se kvinnor som objekt?

Det finns en kommentar till “Nej tack till strippklubb i Kiruna”

  • Anonymous skriver:

    Jag bodde på Öland medfamilj och dit kom han utan att tala med folket i vår lilla by Skogsby. Plötsligt öppnade han sin strippklubb mitt emot ett stort dagis!!!! Barnen i byn anordnade med hjälp av dom vuxna demonstration. Man kunde också se och höra, att stripporna var väldigt unga och kom från baltikum.
    Han visade ingen hänsyn alls mot oss boende i byn,han snarare hånade oss.

Skriv en kommentar