Newsflash: att kasta pengar på arbetsgivare skapar inga jobb.

Under 2009 genomförde regeringen en reform för att minska ungdomsarbetslösheten. Genom att halvera arbetsgivaravgiften ville man stimulera företag att anställa fler ungdomar. Med facit i hand kan vi konstatera att det här inte resulterade i något annat än ett fiasko. För oss ungdomar alltså.

Den här reformen har hittills kostat 51,5 miljarder kronor. Hur många jobb som skapats? Ja, det vet man inte. Det finns faktiskt inga bevis för att det har skapat några jobb alls. Däremot kan vi, i den här artikeln, konstatera att ett gäng företag, framför allt inom hotell- och restaurang har tjänat massor med pengar. Mc Donalds till exempel, de tjänade 50 miljoner, bara sådär, utan att nyanställa en enda person.
Det man måste fråga sig, när man sett resultatet av den här reformen, är om regeringens målsättning från början verkligen var att minska ungdomsarbetslösheten, eller om målsättningen var att ge de redan rika ytterligare en möjlighet att ta våra skattepengar och stoppa i egen ficka. Resultatet av reformen talar för det senare. För att slänga pengar på arbetsgivare, utan krav på nyanställningar, är ju lite som att ta en säck med pengar, slänga dem i luften och hoppas att de landar på rätt ställe.
Det är dags att göra om och göra rätt. Det är dags att ta från de rika och ge till oss unga!

Det finns 2 kommentarer till “Newsflash: att kasta pengar på arbetsgivare skapar inga jobb.”

 • Johan Tennbäck, kommunikationsavdelningen McDonald's Sverige skriver:

  Hej Lena!

  Jag vill bara upplysa dig om att vi anställde 800 fler medarbetare 2009 än året innan, tack vare sänkningen av arbetsgivaravgiften, detta trots den tuffa ekonomiska situationen som rådde i Sverige.

  Vänliga hälsningar
  Johan tennbäck, kommunikationsavdelningen McDonald’s Sverige

 • Lena Tjäder skriver:

  Hej Johan!
  Vad kul att du läser vår blogg!
  De femtio miljoner jag skriver om i texten är pengar som ni sparat bara på de personer som ni redan haft anställda hos er. Jag tycker inte att det är rimligt.

  Men trevligt att höra att ett av de största företagen inom branchen som har så många ungdomar anställa i Sverige lyckats anställa hela 800 personer på grund av en skattesänkning som kostat staten 51.5 miljarder kronor. Verkligen, vilken fest!

  Men ärligt Johan, vi vet båda två att det inte går att bevisa någonstans att någon blivit anställd över huvudtaget på grund av skattesänkningen. Och om det nu är så, som du säger, att ni anställt 800 personer så är det lite som en piss i Mississippi för mig. Dessa miljarder kronor hade man kunnat anställa tiotusentals för, om man använt dem effektivt.

  Personligen tycker jag att det vore rimligare att direktanställa personer för de pengarna, istället för att sänka skatten för alla som har ungdomar anställda och sen hoppas på att de anställer fler.

  Lena Tjäder, Ung Vänster

Skriv en kommentar