Otrygga anställningar ger sämre arbetsmiljö för alla

Många tillfälliga anställningar på samma jobb genererar stress och missnöje. Det konstaterar Handels som idag presenterar sin undersökning “Utarbetad eller utbytbar”, om osäkra anställningar och arbetsmiljö.

Handeln är en av de branscher där många unga jobbar och där osäkra anställningar allt mer normaliseras. Idag jobbar mer än en fjärdedel av alla i detaljhandeln på en tillfällig anställning. Det kan vara att man jobbar på timme, vikariat eller andra behovsanställningar där man rings in med kort varsel.

Att det är svårt att planera sitt liv, sin vardag och sin ekonomi när man jobbar osäkert är inga nyheter. Inte heller att det ökar stressen att inte veta om man har jobb imorgon eller inte. Men Handels rapport visar att problemen är betydligt större än så. Även den ordinarie personalen påverkas och i förlängningen även företagen i stort.

Susanna Gideonsson, förste vice ordförande på Handels säger att det finns ett tydligt samband mellan hur de tillsvidareanställda mår och i vilken grad arbetsgivaren utnyttjar visstidsanställningar. Det är slitigt att hela tiden lära upp nya och ta ansvar för att allt ska fungera. På arbetsplatser där få är fast anställda och många jobbar tillfälligt förekommer oftare stress, utmattning och missnöje bland den ordinarie personalen. Det blir en större konkurens om timmar och en sämre relation till chefen. Nästan sex av tio fast anställda på arbetsplatser med hög grad av tillfällig bemanning kommer ofta hem utmattade.

Tyvärr är handeln inget undantag. En vän som jobbar i vården berättar om när nattpersonalen från bemanningsföretaget inte dyker upp. Då tvingas den ordinarie personalen dra lott om vem som ska stanna ytterligare en natt. Någon har en middag planerad och någon annan måste hem och amma. Men inte kan man lämna sjuka människor utan tillsyn, så vad ska man göra?

Att bara hoppa in ibland, eller att byta arbetsplats varje vecka gör självklart att det är svårt att hänga med när rutiner ändras, eller när nya saker händer i butiken. Det är omöjligt att tänka sig att man som timvik ska ha samma koll och kompetens som den ordinarie personalen. Och det blir de fast anställda som får täcka upp för att arbetsgivarna vill hålla nere personalstyrkan. Återigen visar det sig med en uppenbar tydlighet hur det är butiksbiträdena, sjuksyrrorna och hemtjänstpersonalen som får ta smällen för en allt osäkrare arbetsmarknad.

(På Handels hemsida kan man gå in och dela med sig av sin egen historia.)

Det finns 3 kommentarer till “Otrygga anställningar ger sämre arbetsmiljö för alla”

 • Anonymous skriver:

  Jag har svårt att tro att bemanningsföretaget bara skiter i att skicka personal till vårdinrättningen,det måste finnas avtal om hur man ska agera när deras personal blir sjuka eller av annan anledning uteblir. Då är det väldigt svagt av den som upphandlar tjänster att inte se till att bemanningsföretaget
  Får tex stå för merkostnader som de orsakar genom att utebli från arbetet.
  Nej,jag har svårt att tro på detta…

 • Tove Liljeholm skriver:

  Ja, det var väl knappast meningen. Men det händer att ”beställningar” inte registreras och liknande. Det är möjligt att bemanningsföretaget får sota för det ekonomiskt, men det hjälper ju knappast personalen där och då. Det är ju inte helt konstigt att det är sånt som händer när man har den typen av personaladministration och det är inte heller konstigt att det påverkar arbetsmiljön och är en stressfaktor.

 • Anonymous skriver:

  Om 2 företag konkurerar och det ena företaget har 9 gånger högre lön vad händer ??? det vet politikerna dom är inte så inkompitenta som dom vill att vi ska tro. Det är en medveten global politik´som dom för i Sverige och eu för att sänka oss till samma nivå som dom fattiga länderna som vi konkurerar med. Så det enda som kan rädda Sverige och eu är facism 1 stark ledare och murar eller så sänker vi lönerna för alla som inte är högutbildade till samma nivå som dom vi konkurerar med det är bara och välja.

Skriv en kommentar

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php:39 Stack trace: #0 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include() #1 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #2 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #3 {main} thrown in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php on line 39