Packet är här för att stanna – ett år senare

Idag presenterar forskarna från Uppsala universitet Mångfaldsbarometern 2008. Det som är slående med barometern är att attityderna till den etniska mångfalden i Sverige och invandrare är tvetydiga.

Å ena sidan är majoritetssamhället Sverige tolerant. Till exempel anser 74,2% (72,4% år 2005, 72,6% år 2006, 71,3% år 2007) att ”Alla invandrare som kommer hit måste ges samma sociala rättigheter som landets egen befolkning”. Det är en attityd som har sin grund i en medvetenhet om att samhället måste hållas ihop av komplexa sociala kontrakt, som skapar förutsättningar för en utvecklad offentlig sektor och kollektivavtal som garanterar alla löntagares rätt till drägliga inkomster och trygghet på arbetsmarknaden. Barometerns resultat är intressanta och samtidigt obekväma för den borgerliga allians som sedan Vaxholmsfallet har gjort ihärdiga försök att slå in kil mellan arbetarkollektivets olika etniska grupper. Det visar sig att stödet för den sortens splittring är än så länge väldigt liten.

Å andra sidan är det tydligt att alliansregeringens mantra om hårdare krav på invandrare har slagit rot hos breda lager. Andelen som ställer sig bakom utvisning av invandrare som begått brott och krav på anpassning till den svenska kulturen, med andra ord assimilering, har förvisso minskat i jämförelse med tidigare år men ligger klart över 60 procent. Det samma gäller attityder gentemot muslismska kvinnor och slöjan. Över 60 procent anser att den muslimska kvinnan är mer förtryckt än hennes andra medsystrar och dryga 45 procent vill se ett slöjförbud.

Packet är här för att stanna! Det var rubriken på mitt inlägg rörande Mångfaldsbarometern 2007. Då, för ett år sedan, skrev jag följande:

Attityderna mot invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet är inte konstanta utan de formas ständigt – idag sker omgjutningen i en rask och brutal takt.

Idag, ett år senare, är det tydligt att den misstänkliggörande retoriken mot invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet och snacket om utanförskap, som visat sig vara påhittat, har fått den effekt som högern önskade sig. De verkliga konfliktlinjerna döljs i en gyttjepöl av konstruerade skildringar av samhällsproblemen. Varslen i Volvo och den stundande massarbetslöshet närmare 8 % som spås slå in nästa år har automatiskt hittat sina syndabockar i invandrare. Och detta kommer att fortsätta gälal så länge inte någon sätter ner foten och säger nåt annat.

Och det här barometern kan kopplas till den senaste tidens debatt kring valet 2010. För det första måste ett politiskt alternativ med konkreta målsättningar för rättvisa formeras. Hur vinner vi över arbestlösheten och bostadsbristen? är frågor vars svar är ett entydigt avståndstagande från den marknadsfundamentalism som införs i rask takt – på nationell och överstatlig nivå. Många kan vara med och förverkliga dessa målsättningar men det är bråttom.

I media: DN1, SVT, Expressen
Andra bloggar: Svensson,

Det finns 6 kommentarer till “Packet är här för att stanna – ett år senare”

 • Anonymous skriver:

  ”samhället måste hållas ihop av komplexa sociala kontrakt”

  Vad betyder detta? /antirasist

 • Pelaseyed skriver:

  Med ”komplexa sociala kontrakt” menar jag alla kollektiva handlingar som tex har skapat ”förutsättningar för en utvecklad offentlig sektor och kollektivavtal som garanterar alla löntagares rätt till drägliga inkomster och trygghet på arbetsmarknaden”. Facklig kamp, kamp för allmän rösträtt, det faktum att en överväldigande majoritet anser att det kan tänka sig högre skatter för att finansiera ett gemensamt ägt välfärdssystem etc är några exempel.

 • petrichenko skriver:

  Men ”kamp” är ju inte samma sak som ”kontrakt”.

  Kontrakt är det man skriver på när kampen är över (eller det man skriver på som dödar kampen).

  Samhället ”måste” ju inte alls hållas ihop, ifall det nu inte är klassfred och samarbete man är ute efter.

 • Anonymous skriver:

  ”ett politiskt alternativ med konkreta målsättningar för rättvisa formeras.” Hmm. Låter ju fint när man ser det nerskrivet. Och vad skulle detta ”alternativ” bestå av? Nej-Nej-Nej vänstern under Kommunist-Lasse? ”Nu-skall-vi-ha-med-V” eller förresten ”vi-vill-inte-ha-med-Lasse” i våer lilla gäng, som kallas Smp. Smp står väl för ”Små meningsskiljaktigehter pågår…”.

  Konkret är ju inte ett ord man direkt förknippar med vänstern. Tyvärr, ni får komma med lite mer KONKRETA prylar.

 • Anonymous skriver:

  ”misstänkliggörande retoriken mot invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet och snacket om utanförskap, som visat sig vara påhittat, har fått den effekt som högern önskade sig.” Vilken lögn. Effekt som ”Högern” önskade??? Det är väl snarare vad socialdemokraterna er ev. partner, och era egna anhängar önskar. Det är fakta att de flesta SD anhängare är föredetta S eller V. De är ofta outbildade lågavlönade och bor i mindre byar. De är ofta fackanslutna och brinner för vi mot dom retorik. SD är inte extrem höger, är mer åt vänster än S. Är de rasister, jajjamen. Städa framför egen dörr innan ni börjar anklaga högern för rasism. Glöm inte Nazister är nationalsocialister. alltså Socialister med starkt engagemang för det egna landet och folket. Känns det igen? Jo mycket i SD’s retorik. Det är skrämmande när man inte kan skilja på höger och vänster, framförallt när man klagar på andra, för vad ens egna medlemmar tycker och tänker. (Har träffat och diskuterat med många vänstersympatisörer som också har väldigt rasistiska/okunninga åsikter, men ändå är det ”högerns fel”, varför tror ni SD växt? Samtidigt som S och V tappade medlemmar?) //JdZ

 • Daniel skriver:

  Vilken dum människa som helst kan ju räkna ut att i sverige finns där inte jobb och inte pengar för invandrare! Var ska vi ungdomar bo när dem får ta alla lägenheter dem kommer över? varför ska vi betala ännu mer skatt för att dem ska köra runt i fina mercedes medans en annan ska gå på gränsen till svält som faktiskt jobbar?! Ta tag i våran egna problem först innan vi börjar hjälpa utomstående!

Skriv en kommentar