Pigavdrag minskar inte svartjobb

När den borgerliga regeringen 2007 bestämde sig för att skatterabattera städhjälp så gjorde man det med argumentet att svarta jobb skulle bli vita.

En färsk undersökning från Institutet för samhällsstudier visar tvärtom att den svarta marknaden inte minskat sedan pigavdraget infördes.

Det är uppenbart att RUT-avdraget inte finns till för att stärka städarbetares ställning på arbetsmarknaden – de svarta jobben finns kvar, och man har också tvingats gå ner i lön för att kunna konkurrera. Rapporten visar att vissa kunder som efterfrågar svart städhjälp gör det för att städarna ska gå med på vissa krav.

Om man är van vid att kunna behandla den som städar hos en hursomhelst så är det såklart inte gärna någonting man ger upp. Men den uppenbara konsekvensen av den här skatterabatten är att underbetalda kvinnor städar så att rika män ska slippa – både på den svarta och på den vita marknaden.

Det finns 4 kommentarer till “Pigavdrag minskar inte svartjobb”

 • Anonymous skriver:

  Jag kan ha fel men är det inte arbetsrapport 2011:9 från institutet för framtidsstudier som åsyftas här och inte från institutet för samhällsstudier? Kan ju även vara bra för trovärdigheten att använda sig av en fotnot till den riktiga källan.

 • Anonymous skriver:

  Varför skulle det bara vara underbetalad kvinnor som städar? Rätt motsägelsefullt

 • Anonymous skriver:

  Varför skulle det bara vara underbetalad kvinnor som städar!

 • Anonymous skriver:

  Varför? Ja, för att det är så arbetsdelningen ser ut i Sverige 2011. Det finns såklart säkert lite män som damsuger också, men den absoluta majoriteten är kvinnor. Alltså – istället för att män ser till att städa hemma så får en annan kvinna göra det. Ur jämställdhetssynpunkt har vi vunnit… noll!

Skriv en kommentar