Problemet stavas ockupation

Idag svarar Ida GabrielssonMagnus Anderssons tidigare artikel på Politikerbloggen.

Konflikten har aldrig handlat om Israels rätt att existera. Israel existerar. Det är en realitet för 1,5 miljoner Gazabor som hölls instängda medan de israeliska bomberna föll. Frågan som måste ställas är om palestinierna har rätt att existera. Nyhetsbyrån AFP rapporterar om graffiti som israeliska armén lämnat efter sig i Gaza. “Die you all”, “Death to Arabs” och “Arabs must die” är slagord som möter återvändande Gazabor.

Anderssons artikel, ”Problemet stavat Hamas”, är ett tankespöke om Hamas, mänskliga sköldar och Israels rätt att göra lite hur som helst. Samma tankespöke har spridits i högerkretsar sedan Israels invasion av Gaza startade för drygt en månad sedan. Faktafelen är medvetet många och används som desinformation i det propagandakrig som pågår vid sidan av bomber och raketer.

Läs Idas replik här!

Andra som bloggat: Gaza; Peace n’ Freedom, Esbati, Svensson, Jöran Fagerlund
I medierna: DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, Sydsvenskan, Flamman, Arbetaren, Politikerbloggen

Det finns 13 kommentarer till “Problemet stavas ockupation”

 • APSE skriver:

  Har Ung Vänster rätt att existera?

  Det är nåt som vi alla måste fråga oss när demonstrationer för Israel eller i SD:s regi saboteras.

  Ni har kanske en hel del gemensamt med Hamas?

 • Anonymous skriver:

  Turkiet premiärminister Tayyip Erdogan läxade upp Israels president Simon Peres i Davos för Israels dödande i Palestina.

 • Mats skriver:

  Israel har precis som alla länder full rätt att försvara sig.

  Israels första ansvar är att se till at dess egna civilbefolkning inte skdas, trots att de är det avsiktliga målet för Hamas terror.

  Israels ansvar är också begränsat till att försöka göra vad man kan för att inte i onödan skada palestinska civila, när man slår ut Hamas.

  Men det fulla ansvaret för den palestinska civilbefolkningen ligger på hamas, som har begått alla krigsförbrytelser man kan göra det i detta avseende: att förlägga striden till bostadsområden, att gmma vapen, bomber, minförsåt och ammunition, samt de egna terroristerna bland civila. Samt att avsiktligen försöka mörda israeliska civila.

  Ingen frisk människa kan göra annat än att FULLT stödja Israel i kampen och motståndet mot den islamofascistiska terrorrörelsen Hamas, och dess vidriga offer av israeliska och palestinska civila.

 • Uffe skriver:

  Israel har utfört bombningar som drabbat civila. Som ett led i ”War on terror” hyste jag initialt vissa sympatier för Israels sak i Gaza-kriget. Men när det nu framkommit hur civilbefolkningen drabbats har jag helt bytt åsikt.

  Hörde på radio om en paletinsk kvinna som förlorat sin man och alla fyra barn. De ”brann upp” långsamt när deras hus träffades av en bomb med vit fosfor.

  Den dag Iran och Syrien bombarderar Tel Aviv med vit fosfor kommer i alla fall inte jag att fälla många tårar. Israel har själva piskat upp ett enormt hat hos omvärlden mot sig själva och sin ”sak”. Jag tror statet Israel genom detta krig tagit ett steg närmare avgrunden. För varje krig ökar antalet potentiella ”terrorister” och självmordsbombare.
  Egentligen är det bara en tidsfråga innan Iran har tillgång till kärnvapen och kan möta Israels makt med samma medel.

 • Petter skriver:

  —>APSE

  Var någonstans hittar du information
  om att Ung Vänster saboterat demonstrationer?

  Att delta i motdemonstrationer är en grundalagsskyddad rättighet, och inte alls att ”sabotera” manifestationer. Att människor protesterar mot att Sverigedemokraterna spyr ut antidemokratisk och rasistiska lögner som motsätter sig alla människors lika värde är knappast konstigt. På samma sätt är det inte heller konstigt att människor protesterar mot folk som hyllar mördandet av barn i Gaza. Klart att folk blir förbannade!

 • Anonymous skriver:

  @Mats

  Var vill du att Hamas ska förlägga striderna då? Hamas är inte en Armé, de består av vanliga människor som bor i Gaza och gör motstånd mot ockupationen för att skydda sina hem och sin familj. Gaza är ett av världens mest tätbefolkade områden eftersom att Israel har stängt in 1,5 miljoner palestinier på en yta mindre än halva Öland. Var skall striderna förläggas?

  Att Israel skulle försöka minska civila offer är bullshit. Varför bombar de isåfall FN-skolor? Varför använder de sig av vit fosfor som förstör allt i sin väg utan närmare precision?

  Du pratar om Hamas raketer. De är det enda sättet som palestinierna kan försvara sig på mot Israels ockupation. Om Israel slutar ockupera Palestina lovar jag att Hamas kommer sluta skjuta raketer. Precis som de danska och norska motståndstrupperna slutade mörda tyska militärer när ockupationen av deras land havde hävts!

  Problemet är ockupationen! Det är ockupationen som har möjliggort Hamas själva existens!

 • Holger skriver:

  Bra sagt ”anonym”.

  Men jag kan faktiskt känna att vedergällning är ett relevant ord i denna konflikt. Såsom Israel beter sig mot civilbefolkning i Gaza 2006 och Libanon 2006, så finns inget annat sätt att försvara sig än genom angrepp inne i Israel.

  Israelerna är inte oskyldiga offer för terror, nej det är deras egen framröstade regering som driver fram grogrunder för terrismen – sedan får de skörda frukterna i form av hat från omvärlden.

 • World traveller skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 • World traveller skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 • Röde Condoren skriver:

  Till alla er som tror att den som är emot Israels krig, dess rasism och dess apartheid!

  I dagarna kom PFLP med en kommuniké som fördömde Hamas repression mot dem vilket inkluderar kidnappningar, misshandel och beskjutningar. Man kallade till enighet och kamp mot ockupanten.

  De krävde också att förrädaren Abbas anhang slutar fängsla PFLP:are på Västbanken också.

  Så, liberaler, rasister och israelvänner av alla anhang! Det går att vara emot Israel och Hamas på samma gång!

 • Nix skriver:

  Gah! Det är så ironiskt att ni anklagar högerkretsar för ett propagandakrig.. Påstående i sig är ren propaganda.

  ”Att delta i motdemonstrationer är en grundalagsskyddad rättighet, och inte alls att ”sabotera” manifestationer. Att människor protesterar mot att Sverigedemokraterna spyr ut antidemokratisk och rasistiska lögner som motsätter sig alla människors lika värde är knappast konstigt.”

  Ja – Det är en rättighet, bruka den väl. Den innebär inte att man får kasta ägg på andra partiers möten och orsaka skadegörelse. För vänsterpartiet kanske det är politik, men för gemene man är det ligism. Vänsterpartiet visar om och om igen prov på att vara det mest anti-demokratiska partiet i riksdagen..

  Och SNÄLLA!? Alla människors lika värde? Isåfall är du precis lika bra som en pedofil. Ja. Du ligger på precis samma nivå som en äcklig pedofil som utfört serievåldtäktsmord. I alla fall med din logik.

  För övrigt verkar du inte ha särskilt bra koll på SDs politik, och inte heller vad definationen av ”rasism” är. Grattis. SD är inte rasister, men ni vänsterpartister drar gärna alla över med en kam.

  Försök gärna ta till dig något av det här. Men Vänsterpartister verkar till naturen inte kunna ta till sig argument, utan brukar nöja sig med personliga påhopp.

 • Unga kvinnor har en särskilt utsatt roll i konflikter, deras redan begränsade rörelsefrihet och möjlighet att delta i samhället och engagera sig blir ännu mer begränsad.

  Unga kvinnaliga aktivister från bla Israel och Georgien berättar mer på http://www.pushingthelimits.se. Dessa är röster som annars inte hörs i konfliktrapportering.

  Emma, Kvinna till Kvinna

 • World traveller skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

Skriv en kommentar