Sänkt krogmoms gav färre jobb

Ni har säkert sett restaurangernas reklam om sänkt krogmoms. Olika ordvitsiga annonser om ”moms” och ”mums” och allt vad det är. Anledningen är regerings beslut om att vid årsskiftet sänka momsen från 25 till 12 procent. Förändringen motiverades av regeringen med att det skulle bli fler jobb, särskillt för unga. Lena Tjäder skrev i förra veckan om hur regeringens satsningar på sänkt arbetsgivaravgift inte lett till några nya jobb. Och det är inget annorlunda i det här fallet.

För med facit i hand har jobben inte blivit fler utan tvärt om – färre. Det är till och med så illa att Hotell- och restaurangfacket har tvingats höja a-kasseavgiften för att klara kostnaden av att allt fler står utan arbete.

Det är uppenbart att högerregeringen har helt andra prioriteringar på sin agenda. Man strör presenter värda miljoner över företagen samtidigt som man inte rör ett finger för att skaffa fram jobb till oss unga. Det kommer gärna med fina ord och floskler om att det ska löna sig att arbeta, men ett talande faktum kan man inte sopa under mattan – att arbetslösheten är högre nu än innan regeringen satte sig vid rodret.

Det finns 2 kommentarer till “Sänkt krogmoms gav färre jobb”

 • Anonymous skriver:

  Det har väl inte blivit färra jobb?, i början på året ökade antalet lediga jobb i restaruangbranschen med 20% jämfört med året innan.

  Alla i min bekanskapskrets som är krögare har anställt fler. Några bygger ut och kommer innan årets slut anställa fler just pga momssänkningen. Jag själv har anställt 1 heltid pga detta.

  Så det är ju inte gått helt fel i alla läger, sen kan jag ju inte tala för alla i branschen. Men i min vänkrets är det ingen som stoppar pengarna i fickan.

  Tycker inte heller man kan utvärdera en sådan här åtgärd efter 6 månader utan det tar något år innan det ger full effekt.

  mvh, Jens Ingemansson

 • Tove Liljeholm skriver:

  Hej!

  Det blir väl upp till om man ska lita på dina bekanta som statistiskt underlag eller mer bekräftade siffror från till exempel Dagens Nyheter.

  http://www.dn.se/ekonomi/dyr-reform-har-skapat-fa-nya-jobb

  Sen kanske ingen i din vänkrets äger någon McDonalds eller Seven Eleven heller. Sådanna företag som har fått den absolut största vinsten.

Skriv en kommentar

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php:39 Stack trace: #0 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include() #1 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #2 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #3 {main} thrown in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php on line 39