Skolan – ett saftglas för törstiga riskkapitalister

Friskolekoncernen Academedia rapporteras ha gjort rekordvinst senaste året med 208 miljoner i vinst. Academedia ägs av ett av de riskkapitalbolag som driver skolor på ungefär fem års sikt, för att sedan sälja verksamheten vidare och dela ut stora vinster till investerare.

–        Riskkapitalbolagen sticker ner ett sugrör i den svenska skolan och suger ut allt de kan, för att sedan sticka med allt de lyckats roffa åt sig. Kvar är en skola där kunskapsnivån sjunker för varje dag. Vår generation får ta smällen när regeringen fortsätter hålla riskkapitalbolagens vinster högre än vår rätt till utbildning, säger Ung Vänsters ordförande Stefan Lindborg.

Idag finns ingen reglering kring vinstuttag i välfärden.

–        När regeringen pressas klämmer de i bästa fall fram något vagt om att reglerna ska ses över. Det är tydligt att man av ideologiska skäl inte har några större problem med riskkapitalister inom välfärden. Konsekvenserna är förödande – vinstslöseriet i skolan måste stoppas, avslutar Lindborg.

För mer information:
Tove Liljeholm, pressekreterare, 073-669 17 34, tove.liljeholm@ungvanster.se

Det finns en kommentar till “Skolan – ett saftglas för törstiga riskkapitalister”

 • Dinsdale Piranha skriver:

  Jag har i princip egentligen inget emot att skolor drivs av kommun, kooperativa eller privata bolag eller annat. Det finns ju skolor som fungerar väl även i privat regi.
  Det är inte det saker handlar om i mina ögon. Det är resultatet och våra ungas framtid det handlar om.
  Däremot skall just riskkapitalbolag inte ens tillåtas äga utbildning eller välfärd eller tillåtas buda vid upphandling av sådant. På något sätt tycker jag de drivandes intentioner på något sätt bevisas innan de ens ska tillåtas vara med vid upphandling. Sedan bör det finnas en prövotid där man får bevisa vad man går för. Fungerar det inte..Ut med dom.
  Sverige är det enda landet där det tillåts vara rena vilda västern. inte ens i kommersialismens katedral USA ser det ut som här i Sverige. Det MÅSTE finnas regler och krav.
  Riskkapitalister har inget som helst intresse i verksamheter i sig, utan bara av sitt bankkonto, och där dom kan kamma hem så mycket som möjligt, så fort som möjligt. Därför ska dom stoppas med alla medel.

Skriv en kommentar