Tvärtom, Maud!

Idag ropar Maud Olofsson på DN Debatt efter”flexiblare arbetsrätt och lägre ingångslöner” för unga. Mer otrygghet och en statlig lönesänkarpolitik, ska alltså vara svaret för den generation som redan idag har de otryggaste jobben. Över hälften av alla tjejer som jobbar i LO-yrken har en tidsbegränsad anställning.Lägre lön än äldre arbetskamrater har ungdomar redan idag. För någon som jobbar i handeln är lönen för en 18-åring t.ex. 30 procent lägre än för en 30-åring. Hur mycket sämre ska ungdomars trygghet och ekonomi vara för att Maud Olofsson ska bli nöjd?

Om man ville minska arbetslösheten och förbättra ungdomars möjligheter att få jobb, så borde man göra tvärtom. Öka tryggheten för unga på arbetsmarknaden. Gör det dyrare att anställa på visstid, och billigare att tillsvidareanställa. Gör yrkesutbildningarna bättre, satsa på ordentliga utbildningar istället för ändlösa timmar på arbetsförmedlingen med letande efter jobb som inte finns. Och framförallt – lägg av att låna pengar och slänga bort dem på skattesänkningar – använd pengarna till investeringar som ger jobb istället.

Läs mer om hur vi får fler jobb här. Läs en annan kommentar om centerns utspel här.

Det finns 4 kommentarer till “Tvärtom, Maud!”

 • Anonymous skriver:

  Det är ju underbart.Ungdomar skiter i om de får lön bara de har arbete ha ha … Så djävla korkat så det behövs egentligen ingen kommentar. 🙂

  Pelle

 • Det är väl i och för sig inte något konstigt med att man hellre har ett jobb än inget, och följaktligen hellre ett jobb till låg lön än inget jobb alls… Men att utnyttja den känslan, och baserat på det föreslå att staten ska gå in och sänka lönerna för ungdomar, är förstås helt uppåt väggarna.

 • neon skriver:

  Att anställa en ung person, utan referenser eller något annat att gå på är en stor och i värsta fall dyr chansning. En felanställning resulterar i att verksamheten förlorar flera månader innan man kan få in en ny person på posten. Lågt räknat kan ett par hundra tusen rinna iväg innan man är på bana igen. Småpengar för Ericsson, men allvarligt för mellan- och småföretag. Att börja som sommarvik, timvik, projektanställning eller deltid är i de flesta fall ett bra sätt att se om personen i fråga är lämpad för just den specifika arbetsplatsen. I början behöver inte lönen vara hög. I de flesta yrken är de första månaderna av upplärning ren förlust för verksamheten.

  Det jag vill se är en flexiblare arbetsmarknad/relger där det är billigt att antälla obeprövade kort, de skall vara lätt att göra sig av med de som inte tillför verksamheten något.

  Å andra sidan skall lönekurvan öka drastiskt vartefter tiden går, och det skall finnas högre krav på att snabbare tillsvidareanställa.

 • neon skriver:

  Kan tillägga att jag började min arbetsbana på en bensinmack för en femtedel av vad som egentligen var lagligt. Jag jobbade minst 40h/v. Det räckte till att tanka moppen, lite helgnöjen och lite sparande.

  Det gav i sin tur mig arbete på en annan arbetsplats, med bättre betalt och bättre arbetstider. Följande sommar fick jag sommarjobb på en bilfirma. Rena drömjobbet för mig som bilintresserad. Jag fick bra betalt, administrativ tjänst och fick göra tjänsteärende i firmas demo- och representationsbilar.

  Det gav i sin tur mig fast tjänst på ett annat företag, som i sin tur gav mig fast tjänst på ett annat företag osv osv osv.

  Däremellan har jag pluggat, framtills där jag är idag.

  2 perdioder i livet har jag vart arbetslös, ingen av dem längre än 6 mån. Jag har utbildat mig mellan jobben.

  Det jag vill säga med allt detta är att det måste finnas en balans och förståelse i båda riktningarna. Som ung och oerfaren och utan referenser, är det en stor chansning för arbetsgivaren. Men får helt enkelt ta vad man får tills man får det man vill ha….och det får man bara med bra referenser. I mina flexibla arbetsmarknadsregler skall det naturligtvis finnas åtgärder för de arbetsgivare som utnyttjar ovan faktum och har en och samma person på vik och deltider i all oändlighet. Det är inte okej. Men däremot att arbetsgivare har många vik, deltid etc. är inget fel.

Skriv en kommentar