Ung Vänster släpper ungdomshandbok – så ska unga klara sig

Ungdomsguiden

Idag har många unga en inställning om att allt ska serveras dem på silverfat utan att de själva ens ska behöver lyfta ett finger. Visst saknar många unga jobb, och visst går många på osäkra eller tillfälliga anställningar. Att flytta hemifrån kan visserligen vara lite knepigt, och nedskärningarna i välfärden kanske drabbar unga hårt. Men det innebär inte att dom har rätt att gnälla. Sveriges unga behöver lägga av med lyxlivet och tv-spelandet, sluta förvänta sig att jobben trillar ner ifrån himlen och vänja sig vid havregryn istället för manna.

Nu släpper Ung Vänster hemsidan ungdomsguiden.nu, som ska hjälpa ungdomar att ta tag i sin situation. På sidan finns bland annat tips om hur du kan komponera billiga måltider (t ex gröt och pasta med ketchup) och om hur du blir av med ångest (ta en treo) eller hur du bäst packar om du inte har någonstans att bo. I guiden finns också inspirerande citat så som ”Det som inte dödar dig kan bara göra dig starkare”.

 

För mer information kontakta Tove Liljeholm, pressekreterare, 073-669 17 34, tove.liljeholm@ungvanster.se.

Det finns 2 kommentarer till “Ung Vänster släpper ungdomshandbok – så ska unga klara sig”

 • Isabelle Ågren skriver:

  ”Idag har många unga en inställning om att allt ska serveras dem på silverfat utan att de själva ens ska behöver lyfta ett finger. Visst saknar många unga jobb, och visst går många på osäkra eller tillfälliga anställningar. Att flytta hemifrån kan visserligen vara lite knepigt, och nedskärningarna i välfärden kanske drabbar unga hårt. Men det innebär inte att dom har rätt att gnälla. Sveriges unga behöver lägga av med lyxlivet och tv-spelandet, sluta förvänta sig att jobben trillar ner ifrån himlen och vänja sig vid havregryn istället för manna.”

  Oj, vad det där sabbade mitt förtroende för vänster-politik.. och oj, vad jag tar åt mig, då den perioden i mitt liv då jag var arbetslös var bland den trögaste jag gått igenom. Nog fasiken är det inte en arbetslös ungdom som publicerat den här texten i alla fall.

  Att ungdomar är bortskämda, lever lyxliv och spenderar sin arbetslöshet med att spela tv-spel, är den värsta och mest tragiska myten som existerar och som man matats med i alla år man för att höja kraven och lägga ännu mer ansvar på unga individer.

  Det krävs knappast undersökningar, enkäter eller statistik till grund för att påstå att unga idag inte redan har det pressat i skolan, får höga krav ställda på sig, och om det var något parti jag trodde förstått det vid det här laget, så var det vänstern.

  Konsekvenserna av detta blir väldigt uppenbart en ohälsa bland ungdomar. I kombination av ohälsan, samhällets krav på att vara en ”lyckad” människa(arbetsför) och ca 25 % arbetslöshet befinner sig redan ungdomar i en ganska så tuff situation när de står på studentflaket.

  Jag tror knappast att en handbok som pekar tillbaka på ungdomen och säger att ”du är felet, du är bortskämd, sluta lata dig” – är lösningen på att få ungdomar må bättre eller ger dem mer motivation till arbetssökande, eller därmed förändrar några samhällsproblem.

  Det människor omkring mig ända sedan mellan/högstadiet, varit som mest rädda för är just att stå arbetslös. Att stå utan framtid. Vi har blivit skrämda; ”förberedda på den verkliga världen” eller vad man nu vill kalla det, enda sedan multiplikationstabellen.

  Så lika upprörd blir jag varje gång någon vill komma och påstå att här i det landet i världen där antidepressiva medel och självmordsstatistik ser värre och värre ut med tiden, så är vi ungdomar lata och får allt serverat på silverfat.

  Vad tyder på att vi är nöjda? Vad tyder på att vi är lyckliga? Visa mig en handbok som är betydligt mer ödmjuk för de förutsättningar vi har fått här i livet, är du snäll!

  Eller så skriver jag ta mig fan en egen.

  • felicia skriver:

   Hej Isabell!

   Ungdomsguiden är inte någon egentlig guide för unga, utan ett raljerande över de högerpolitiker som just tycker att unga är lata och borde skylla sig själva för att man är arbetslös. Vi ironiserar alltså över folk som skyller ett samhällsproblem som arbetslösheten på ungdomar själva, och säger att det bara är att rycka upp sig så får man en lägenhet och ett jobb. Självklart funkar det inte på det viset. Läs under ”Eller…”-rubrikerna så kommer du att få en bättre uppfattning om vad vi tycker.

   Med vänliga hälsningar,
   Felicia

Skriv en kommentar