Hem / Uncategorized / Ung Vänsters feministpris

Ung Vänsters feministpris

22 februari, 2025

Varje år i samband med internationella kvinnodagen 8 mars delar Ung Vänsters feministiska utskott ut feministpriset till en person eller organisation som har gjort ett bra feministiskt arbete under året.

Ung Vänsters feministpris är instiftat för att uppmärksamma viktiga händelser och personer som påverkat debatten eller drivit fram konkreta förändringar i arbetet för ett jämställt samhälle.

Tidigare vinnare

Ung Vänsters feministpris har delats ut sedan 2003, här kan du läsa om alla vinnare.

Fotbollslandslaget (2004)

Genom vassa inlägg i debatten och fantastiska idrottsprestationer har landslaget visat på att tjejer och kvinnor har samma rätt till uppmärksamhet och stöd i sin idrott som killar och män. Laget har vägrat finna sig i rollen som ett ”tjejlag” och trotsat sportkommentatorer, experter och sponsorer som försökt placera dem i ett sådant fack. Spelarna har arbetat efter sina egna målsättningar och ambitioner och efter mångårig och hård kamp har de slutligen bevisat att de är Sveriges riktiga fotbollslandslag. Fotbollshjältarna är förebilder för alla de tjejer runt om i landet som dagligen får mindre uppmärksamhet och sämre förutsättningar att utvecklas än killarna.

ROKS- Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (2005)

Under årtionden har ideellt arbetande kvinnor tagit hand om det som är vårt största folkhälsoproblem: mäns våld mot kvinnor. Kvinnojourerna har stöttat kvinnor, ordnat skyddade boenden åt dem som förföljs av sina män och på andra avgörande sätt funnits med för alla de kvinnor som blivit utsatta. Efter varje uppmärksammad våldtäkt träder samma män fram i TV, gång efter gång, och förklarar hur förfärligt det är. När besluten om pengar till kvinnojourerna väl ska tas är det dock sedan länge glömt. Det är istället alltid kvinnor på kvinnojourerna som var dag, ideellt, tvingas ta ansvaret för mäns våld mot kvinnor. Därför vill vi med detta pris tacka alla de kvinnor som lägger ner ett enormt arbete i landets kvinno- och tjejjourer. Ni är de verkliga hjältarna!

Sveriges ungdomsmottagningar (2006)

Dagligen gör barnmorskor, kuratorer, psykologer och läkare på Sveriges ungdomsmottagningar ett väldigt viktigt jobb med att stärka unga tjejer. Att kunna vara trygg med sin kropp och sin sexualitet är en rättighet och en förutsättning för att kunna hävda sig mot kränkningar och övergrepp. Då är det viktigt att unga tjejer har någonstans att vända sig till där man känner att ens problem blir tagna på allvar. Därför vill vi med detta pris tacka alla de som jobbar på Sveriges ungdomsmottagningar. Ni gör skillnad!

Umeåuppropet (2007)

Årets pristagare är Umeåuppropet som startade som ett lokalt initiativ i samband med den så kallade Hagamannens övergrepp mot kvinnor i Umeå. Syftet var att sätta fokus på mäns våld mot kvinnor och vardagsrädsla. Uppropet har nått fler kommuner och bidragit till en diskussion om kvinnors rätt till ökat livsutrymme. Umeåuppropet utgör ett viktigt initiativ i kampen mot mäns våld mot kvinnor. Dagligen begränsas tjejers livsutrymme och vardagsrädsla utgör en stor del av kvinnors och tjejers vardag. Att ständigt behöva kalkylera med och förhålla sig till risken att bli utsatt för kränkningar och övergrepp är en verklighet för kvinnor idag. Uppropet sätter fingret på hur mäns våld mot kvinnor och vardagsrädsla ständigt ignoreras och ifrågasätts.

okejsex.nu (2008)

I ett samhälle där våldtäkt förknippas med överfall och snuskiga gubbar har kampanjen okejsex.nu skapat debatt om relationer och öppnat unga människors ögon för att sexuella övergrepp kan se olika ut. Genom att uppmärksamma tjatsex, fyllesex och otydliga signaler har kampanjen skapat debatt om vart gränsen går. Årets feministpris tilldelas kampanjen okejsex.nu som tydligt satt ner foten och visat att okej sex handlar om ömsesidighet och respekt. På ett framgångsrikt sätt har man hjälpt ungdomar att lägga skulden där den hör hemma och visat varför det är först vid ett aktivt ja som det faktiskt är just okej.

Vårdförbundet (2009)

I en tid då allt mindre resurser går till vård och omsorg, tar Vårdförbundet ställning för en ändrad kurs. Under året har man tagit strid och visat att sjuksköterskor inte ska behöva subventionera vården med låga löner, och att ansvar och utbildning ska värderas lika högt i kvinnodominerade yrken som i mansdominerade. Årets feministpris tilldelas Vårdförbundet, som med skarpsynthet och envishet strejkat för rätten att värderas efter kompetens – inte kön. Man har framgångsrikt rört upp en debatt kring hur kvinnodominerade yrkesgrupper värderas, och framförallt lyckats få en mer rättvis lön för många sjuksköterskor.

Popkollo (2010)

Kultur och musik är starkt präglat av genusföreställningar. Medan killar kan starta ett hårdrocksband, en hiphopgrupp eller ett popband, heter det oftast att tjejer spelar i ”tjejband”, oavsett genre. Tjejer ges mindre utrymme och uppmuntran att utöva kultur och skapa musik. Det läggs mindre resurser på tjejers fritidsverksamheter överlag. Allt detta utmanar organisationen Popkollo, som genom sitt arbete möjliggjort för hundratals tjejer att göra musik, stärka varandra och leva ut sina drömmar. Popkollo är ett lysande exempel på den ljuva musik som uppstår när tjejer går samman och hävdar sin rätt att synas och höras. För sin inspirerande feministiska gärning, får Popkollo Ung Vänsters feministpris 2010.

#Prataomdet (2011)

Gemensamma erfarenheter av någonting svårt kan, när de delas, vändas till styrka. När vi under rubriken #prataomdet gavs utrymme att dela våra minnen av, och tankar om, sexuella övergrepp, gränser och gråzoner, sattes någonting stort igång. Skammen lättade, skulden lades där den hör hemma och i det gemensamma kunde sorg vändas till ilska och förändringsvilja. Ung Vänster tilldelar härmed 2011 års feministpris till: #prataomdet.

Dotterbolaget (2012)

Att sakna humor är något som kvinnor ofta blir anklagade för och att få vara rolig är något som är män förbehållna. På senare tid har man dock pratat om en ny generation kvinnliga serietecknare som tar plats och syns. Flera av dessa serietecknare är med i nätverket Dotterbolaget – en feministisk serieskapargrupp som både utmanar den manliga dominansen och den manliga konkurrensen i branschen. Dotterbolaget satsar istället på kvinnligt systerskap och har skapat ett eget nätverk där tjejer kan samarbeta, stötta varandra och hjälpas åt. Dotterbolaget är ett bra exempel på vikten av kvinnliga forum och på att tillsammans kan tjejer nå hur långt som helst. Ung Vänsters feministpris går i år till serieskapargruppen Dotterbolaget.

Astrid Johansson (2013)

Kvinnor förväntas dagligen acceptera sexuella trakasserier och hot, inte låtsas om dem eller skratta åt dem. Ofta tigs feministiska frågor ihjäl i samhällsdebatten, men det som känns in på bara skinnet kan inte ignoreras. Astrid Johansson är en av många vardagshjältar som genom sin kamp mot en sexistisk väggmålning på sin skola, visat att en gnista kan starta en löpeld. Astrids mod och systerskap inspirerar. Ung Vänsters feministpris går i år till Astrid Johansson.

Sveriges Kvinnolobby (2014)

Kvinnolobbyns arbete är ovärderligt för kvinnorörelsen i Sverige och utgör många gånger en ryggrad i den feministiska kampen. Med kampanjen Reklamera har man lyft fram och konkret agerat mot sexistisk reklam, och som arrangörer av Nordiskt Forum i juni gör man viktiga insatser för att samla och stärka kvinnorörelsen i hela Norden. Ung Vänsters feministpris 2014 går till Sveriges Kvinnolobby.

Göteborgs stad (2015)

Ung Vänsters feministpris tilldelas Göteborgs stad, för att man aktivt har satsat på feministiskt självförsvar i högstadieskolorna, ökade resurser till stadens kvinno- och tjejjourer och mot de låga lönerna som drabbar de kvinnodominerade yrkena. Det feministiska självförsvaret är något som vi vet ger tjejer styrka, verktyg för att hantera sexualiserat våld och tekniker för att göra motstånd mot könsmaktsordningen. Göteborgs stads satsningar är en seger i kampen för ett jämställt samhälle och Göteborg har blivit ett föredöme för resten av landets kommuner.

Byggnadsarbetareförbundet (2016)

Byggbranschen är en av de mest könssegregerade branscherna i Sverige, då fler än nio av tio som arbetar är män. Med kampanjen ’Stoppa Machokulturen’ har fackförbundet Byggnads tagit viktiga steg framåt för att förändra detta, och öppna upp för en byggbransch där fler kvinnor kan arbeta. Kampen för en jämställd byggbransch handlar om mer än att alla ska få arbeta inom det yrke de vill – det handlar även om att minska lönegapet mellan män och kvinnor. Så länge det finns kvinno- och mansdominerade yrken finns det en möjlighet att ha olika löner för kvinnor och män. Vi hoppas att initiativ som ’Stoppa Machokulturen’ får spridning i fler branscher, och att den könsuppdelade arbetsmarknaden snart är ett minne blott.

Systerskap & religionsmöte (2017)

Föreningen Systerskap & religionsmöte som visar att religiösa kvinnor är subjekt och att den feministiska kampen måste föras med och för oss alla oberoende av livsåskådning och klädsel. För Ung Vänster och kvinnorörelsen är den insikten avgörande. I tider när kvinnokroppen och religionen används som slagfält för reaktionära, kvinnofientliga och rasistiska krafter behövs trygga rum och höjda röster för rätten till sin tro och sin kropp.

BB-ockupanterna i Sollefteå (2018)

Ung Vänsters feministpris går till en av vår tids radikalaste kamper; den för Sollefteå BB och rätten till en trygg förlossningsvård. I över ett års tid har modiga människor ockuperat Sollefteå BB och visat vilken styrka det ligger i ett organiserat motstånd. Ockupanternas uthållighet och solidaritet visar att ett annat samhälle är möjligt än det som innebär utarmning av det gemensamma. Ni tar kampen för allas vår rätt till en jämlik vård och är ett ljus att följa i kampen för jämställdhet. 

Female Legends (2019)

Ung Vänsters feministpris 2019 går till Female Legends och den separatistiska community som de skapat för e-sportande tjejer och icke-binära. E-sporten är killdominerad vilket resulterar i att tjejer inte känner sig lika bekväma med att gamea vilket visar sig från gräsrot- till proffsnivå. genom separatistiska arrangemang vill Female Legends skapa en trygg spelmiljö och kämpa för tjejer och icke-binäras lika rätt till spelutrymme. En kamp som både gör direkt skillnad i tjejers vardag och som är en del i den feministiska kampen för ett jämställt samhälle.

#Intedinhora (2020)

Ung Vänsters feministpris 2020 går till #intedinhora. Efter starten som upprop under metoo 2017 har #intedinhora fungerat som ett nätverk för och av personer med erfarenhet av prostitution och sexuell exploatering men också som betydande oponionsbildare. I en tid där sexköp normaliseras och kompetensen hos yrkesverksamma inom samhällets instanser är bristfällig fyller #intedinhora en viktig funktion genom att öka medvetenheten och utbilda om priostitution. Vi vill uppmärksamma deras stora insats i kampen för jämställdhet genom att tilldela dem årets pris.

Ogólnopolski Strajk Kobiet (2021)

Ung Vänsters feministpris 2021 går till Ogólnopolski Strajk Kobiet (All-Poland Women’s Strike). Kampen för fri och säker abort har alltid varit och är desvärre fortfarande en aktuell fråga, där kvinnors rätt till sina egna kroppar ständigt blir angripna av högerns kvinnofientliga poliotik. Ogólnopolski Strajk Kobiet har sedan 2016 arrangerat protester, demonstrationer och strejker för att uppmärksamma och rikta kritik mot olika lagförslag som lagts fram i det polska parlamentet som inskränker på kvinnors rätt till sina egna kroppar. Till exempel anordnade de Black Monday, en landsomfattande strejk som spred sig till 147 olika städer i Polen. Polen har historiskt varit ett land där svenska kvinnor flytt till för att få tillgång till lagliga och säkra aborter, och Ung Vänster ser det som en självklarhet att vi stöttar och uppmärksammar deras pågående kamp för fria och säkra aborter. Ogólnopolski Strajk Kobiet är ett perfekt exempel på en organisation som går från ord till handling och som organiserar ett motstånd mot repressionen mot kvinnors kroppar. Vi står med er i kampen. 

Svenska barnmorskeförbundet (2022)

Under året som gått har vi kunnat följa barnmorskeupproret och barnmorskornas kamp för bättre arbetsvillkor och en rimlig arbetsmiljö. Upproret är framförallt centrerat kring barnmorskornas situation inom region Stockholm, men är inte isolerat utan visar på en större, mer utspridd problematik. Överfulla avdelningar, extrem stress och press och hittepå lösningar, omprioriteringar är vardag för den personal som dagligen sliter för att kunna säkerställa en säker vård för alla de kvinnor som varje år föder barn. Trots sjukhusens årliga miljardöverskott hamnar barnmorskorna i en situation där man inte ges möjlighet att ge födande kvinnor den vård de behöver när de befinner sig i en av livets kanske allra mest utsatta stunder. Vi skulle vilja ge det här priset till alla de barnmorskor som varje dag kämpar för att säkerställa en fungerande förlossningsvård, som inte tvingas prioritera besparingar över mänsklig värdighet. En av de organisationer som arbetar aktivt för en förbättrad förlossningsvård och som samlar barnmorskornas motstånd är den fackliga organisationen Svenska Barnmorskeförbundet och dess medlemmar. Deras jobb är ovärderligt. Vi i Ung Vänster vet att det är först när vi står enade som vi kan göra skillnad på riktigt. Sveriges barnmorskor ser värdet i en gemensam kamp för gemensamma intressen där man kämpar sida vid sida för bättre arbetsvillkor och för en säker kvinnovård. För det arbetet, och för allt det arbete som komma skall, vill Ung Vänster, som en socialistisk och feministisk organisation, ge 2022 års feministpris till Svenska Barnmorskeförbundet. 

Gömda Kvinnor (2023)

Kontot Gömda Kvinnor ger en röst åt de kvinnor som inte kan använda sin egen på grund av mäns våld, och synliggör samtidigt statens eftervåld. Mäns våld mot kvinnor är ett enormt problem som genomsyrar hela samhället, och desvärre även får dödliga konsekvenser. Under 2021 var mäns våld mot kvinnor ett omdiskuterat ämne då flera mord uppmärksammdes- men idag hörs betydligt mindre om det, trots att våldet inte minskar och samtidigt har resurser till våldsutsatta såväl som förebyggande insatser uteblivit. Det är livsviktigt att vi inte slutar uppmärksamma denna fråga, även när debatten inte lyckas tränga sig igenom mediebruset. Vi anser att Gömda Kvinnor är välförtjänta av årets feministpris. 

IKFF- Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (2024)

Under året har vi sett hur militarismen ökat både i Sverige men även hela världen. Den allmänna opinionen som tidigare varit emot krig och vapen har nu blivit mer och mer för, men även då har IKFF lyckats tränga sig igenom mediebruset och fortsatt vara en feministisk röst för fred. I både fredstider och krigstider står IKFF stadigt med en röst för fred. I dessa tider är det extra viktigt att ha ett förbundet som kan sammankoppla feminism och antimilitarism, som kan ge röst åt alla de kvinnor som inte kan använda sina röster själva. Ett förbund som inte bara uppmärksammar konsekvenserna av väpnade konflikter och krig utan också kämpar och står upp för fred och nedrustning när det behövs allra mest. Därför anser vi att Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet är en välförtjänt mottagare av årets feministpris.