Vi ska ha bättre villkor, inte sämre lön

pengar

Idag meddelar Hotell- och restaurangföretagen att de kommer att driva sänkta löner för ungdomar i avtalsrörelsen. Lönesänkningen presenteras som ett sätt att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Liknande förslag har tidigare presenterats av Folkpartiet.

− Högern och arbetsgivarna går till attack på bred front för att sänka ungas löner. Men lägre löner för ungdomar kommer inte att ge fler jobb, det enda det ger är högre vinster för företagen, säger Ung Vänsters ordförande Stefan Lindborg.

Ungdomsarbetslösheten är ett stort samhällsproblem, men sänkta löner är inte en lösning. Unga tjänar redan idag mindre än andra grupper i samhället och ändå är det bland ungdomar som arbetslösheten är högst.

− Om man menar allvar med att bekämpa ungdomsarbetslösheten räcker det inte att komma med utspel om sänkta löner. Sverige behöver satsa på välfärden, investera i infrastruktur och förbättra yrkesutbildningarna i gymnasiet, avslutar Lindborg.

För mer information:

Tove Liljeholm, pressekreterare, 073-669 17 34, tove.liljleholm@ungvanster.se

Det finns 2 kommentarer till “Vi ska ha bättre villkor, inte sämre lön”

  • krulli skriver:

    Sjuk bransch! Man utnyttjar människor i beroendeställning så länge de orkar och sen plockar man bara in nästa person. IOtroligt många har ingen fast anställning utan jobbar timmar och är tacksamma för att de får något alls.
    Någon borde granska denna branschen ordentligt!

  • Erik Cardfelt skriver:

    Jag har haft både restaurang, hotell och vandrarhem, med hängavtal till Hotell- och restaurang. Det finns redan nu ålderslöner i avtalen, 17-åringar är mycket billigare än 50-åringar – och det är ganska stora skillnader. Att göra unga ännu billigare spelar ingen roll för de flesta arbetsköpare, visst några kronor skulle de väl spara, men det är småsummor i sammanhanget om man är seriös. Om marginalerna är så små att det handlar om en, två eller tre tusenlappar i månaden (eller hur mycket mindre ska ”ungdjävlarna” ha? 10 000:- mindre) så bör man lika gärna lägga ner sitt företag.

Skriv en kommentar

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php:39 Stack trace: #0 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include() #1 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #2 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #3 {main} thrown in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php on line 39